Mennyi mobilnetet és hogyan használhatok az EU-ban az előfizetésemmel?

mobilnet

A mobilinternet szerepe az életünkben folyamatosan növekszik, és a mobiltelefonok elterjedésével egyre inkább elengedhetetlen részévé válik mindennapi tevékenységeinknek. Azok a keretek, amelyeket mobilinternet-használatunk során rendelkezésre állnak, különböző aspektusokon keresztül befolyásolják élményünket.

Az alábbiakban néhány tipikus felhasználási módot gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek kiemelni, milyen sokoldalúan alkalmazhatjuk a mobilinternetünket.

1. Szórakozás és médiafogyasztás

Az egyik leggyakoribb mobilinternet-használati mód a szórakozás és médiafogyasztás. Felhasználók milliói néznek videókat, streamelnek zenét, vagy játszanak online játékokat mobilkészülékeiken. A gyors és stabil mobilinternet-kapcsolat kulcsfontosságú ezen tevékenységek élvezetéhez.

Streamelhetünk a Youtube-on, Netflix-en, vagy akár a Disney-n is. Egy-egy film, vagy sorozat epizód stream adatmennyisége elérhető akár a 4GB-ot is, felbontástól függően.

2. Munkavégzés és szakmai kommunikáció

A mobilinternet lehetővé teszi, hogy folyamatosan kapcsolatban maradjunk munkahelyünkkel, távolról dolgozzunk, vagy üzleti megbeszéléseken vegyünk részt. Az e-mailezés, videokonferenciák, és egyéb szakmai alkalmazások használata a mobilinternet hatékony kihasználását igényli.

A leggyakoribb platform, ahol videós egyeztetéseket végezhetünk a kollégáinkkal, az a Google Meet platformja. Gyorsan, egyszerűen, és alapvetően mindezt díjmentesen tudjuk megtenni sok-sok extrával. De gyakran fontos, hogy mobil eszközünkön érjük el a felhő alapú dokumentumainkat, fájljainkat, videóinkat, képeinket.

Egy-egy online egyeztetés akár 2-3 GB-ot is felemészthet a keretünkből.

3. Közösségi média és társalgás

A közösségi média platformok aktív használata, valamint az azonnali üzenetküldő alkalmazások révén a mobilinternet segítségével folyamatosan kapcsolatban lehetünk barátainkkal és családtagjainkkal. A képek és videók megosztása, valamint a hírfolyamok böngészése szintén elengedhetetlen része a mobilinternet-használatnak.

A közösségi médiában rengeteg időt töltünk, de platformonként is eltérő lehet az adatkeret fogyasztásunk.

Pl. a Facebook-on vegyesen érhetőek el fényképes és videós tartalmak, míg a TikTok-on a sok-sok videós tartalom miatt lényegesen megugrik a fogyasztásunk.  1 nap aktív Facebookozás mellett akár 1GB-ot is elfogyaszthatunk, míg 1 nap aktív TikTok-ozás mellett akár 2-3 GB-ot is.

4. Okos otthonok és eszközök kezelése

Az okos otthonrendszerek és eszközök irányítása ma már alapvető része a modern életnek. A mobilinternet lehetővé teszi, hogy távolról is vezéreljük otthonunkat, például a fűtést, világítást, vagy éppen a biztonsági kamerákat.

A mai modern világban nagyon minimális felár mellett tudjuk telefonról vezérelni otthonunk sok részét. Egy okos konnektor, vagy kapu nyitó, szenzor, vagy párásító is mind-mind nagyon kevés energiát fogyasztanak, és még kevesebb adatmennyiségre van szükség ezeknek a be/ki kapcsolásához, paraméterezéséhez. Tehát az okoseszközök vezérlése nagyon minimálisan befolyásolja az internet csomagunkat.

5. Navigáció és térképalkalmazások

Az útvonaltervezés és a térképalkalmazások a mobilinternet segítségével valós időben kínálnak információkat a forgalomról és az elérhető útvonalakról. Ez a funkció különösen hasznos utazások, üzleti találkozók vagy akár egyszerű kirándulások során.

Sok esetben (pl. Google Maps) elérhető a térkép részletek letöltése, így offline is használhatóak részben, ha otthon, Wifi-n keresztül letöltjük őket. Ezekben az esetben csak forgalmi helyzeteket kell a térképnek letöltenie, ami lényegesen befolyásolja az adatkeretünk felhasználhatóságát.

Ha nem töltjük le előre a térképeket, akkor sem fogyasztanak vészesen sokat, 1-1 nap aktív navigáció is csak néhány 100 Mbyte-ot fogyaszt a keretünkből.

6. Online vásárlás és banki tranzakciók

Az online vásárlás és banki tranzakciók rohamosan növekednek, és a mobilinternet lehetővé teszi, hogy bárhol, bármikor hozzáférjünk ezekhez a szolgáltatásokhoz. A biztonságos és gyors internetkapcsolat elengedhetetlen az ilyen típusú tevékenységekhez.

Ezen típusú kapcsolatok szinte semmit sem fogyasztanak a keretünkből.

7. Oktatás és tudásbővítés

Az online oktatási platformok, webináriumok és tanulási alkalmazások elérése a mobilinternet segítségével lehetővé teszi az embereknek, hogy folyamatosan bővítsék tudásukat, függetlenül az aktuális tartózkodási helyüktől.

Az oktatások esetében gyakran nagyobb mennyiségű adatfolyamokat kell streamelnünk, így itt havi 5-6 GB adatmennyiség fogyasztással nyugodtan számolhatunk.

Összegzés

A mobilinternet ma már sokkal többet jelent, mint egyszerűen az internetezés lehetőségét. Az életünk számos területén integrálódik, és kulcsszerepet játszik mindennapi tevékenységeink hatékonyabbá és élvezetesebbé tételében.

Fontos viszont azt is tisztáznunk, hogy a csomagban foglalt adatkereted belföldön használhatod fel, külföldön 100%-osan nagy eséllyel nem, csak bizonyos százalékát.

Ha olyan csomagot szeretnél magadnak választani, ahol nagyobb mennyiségű adatkeret áll rendelkezésedre, úgy érdemes megnézned a Bestfleet.hu tarifáit, ahol pl. a korlátlan internet mellé 43,9 GB adatkeretet biztosítanak 2023-ban az EU teljes területén!

Ezen tarifák esetében Magyarországon, azaz belföldön az adatkeret felhasználása után nagyon minimálisra lassítják a sebességet, míg viszont külföldön teljesen korlátozzák a sebességet!

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)