Mi az a gerinccsatorna szűkület?

gerinccsatorna szűkület

A gerinccsatorna szűkületet úgy lehet meghatározni, mint egy vagy több tér beszűkülése a gerinccsatornában. A gerincoszlop 24 csigolyából, mozgatható csontokból áll, melyeket porckorongok választanak el, szerepük az ütések elnyelésében és a csigolyák súrlódásának megakadályozásában igencsak jelentős.

Minden csigolyán belül van egy tér, az úgynevezett gerinccsatorna, amely a gerincvelőt, idegeket, szalagokat, ereket és zsírt tartalmazza. Az egyes csigolyákban lévő idegek a csigolyaközi nyíláson, egy csontszövettel és szalagokkal körülvett csatornán keresztül ágaznak ki a test többi részébe.

Normál csigolyában az idegeknek és a gerincvelőnek elegendő helye van az optimális működéshez. Ha azonban a csigolya szintjén bizonyos változások következnek be, akkor a csatornák beszűkülnek, és létrejön a gerinccsatorna szűkület.

A gerinccsatorna szűkület típusai

A gerinccsatorna szűkülete a gerinc bármely szegmensében előfordulhat, de a legtöbb esetben az ágyéki és a nyaki területeken. Az ágyéki csatorna szűkülete az alsó gerinc öt csigolyáját érinti, amelyek egyben a legnagyobbak is. A beszűkülés hátfájást okoz, amely a fenékbe és a lábakba, esetenként a sarokba sugárzik.

A nyaki szűkület a nyak hét csigolyájában fordul elő. A deréktájhoz hasonló tüneteket produkál, de a fájdalom a nyaktól lefelé a vállakig, karokig és kézfejekig terjed.

Melyek a szűkület lehetséges okai?

A gerinccsatorna szűkületét a legtöbb esetben az öregedéssel fellépő degeneratív folyamatok okozzák. A csigolyaközi porckorongok elhasználódnak, a csontsűrűség csökken, és csontlerakódások jelennek meg, amelyek nyomást gyakorolva a gerinccsatornába tágulnak.

A szalagok megnagyobbodnak, mivel a szervezet megpróbálja helyreállítani a csigolyák normális dinamikáját, de ez a gerinccsatorna szűkülését is okozza.

A gerinccsatorna szűkülete a következő állapotok miatt is előfordulhat:

  • Gerincdaganatok – befolyásolják a csigolyák szöveteit, szűkítik a gerinccsatornát;
  • Gerinc trauma – a gerinccsatorna szűkülését eredményezheti;
  • Nyaki porckorongsérv vagy ágyéki porckorongsérv;
  • Ágyéki diszkopátia;
  • Gerincferdülés;
  • Rheumatoid arthritis – krónikus gyulladást okoz, amely romboló hatással van a csigolyákra;

A gerinccsatorna szűkületének kezelési módszere

A gerincszűkület kezelése a károsodás mértékétől és a tünetektől függ. Bár a gyulladáscsökkentő gyógyszerek elsőre hasznosnak tűnhetnek a fájdalom kezelésére, a fizioterápia, a gerinctorna erősíti a gerinc izmait és rugalmasságát. Idegsebészeti beavatkozásra csupán akkor van szükség, amikor a tünetek súlyosak és bizonyos testfunkciók is érintettek.

A hát- és hasizmok a legfontosabbak a gerinc erejének növelésében. A fizikai tevékenységek rutinjának kialakítása és a helyes testtartás megőrzése hosszú távon szükséges. A betegek mindig meg kell beszéljék a terapeutájukkal a számukra megfelelő fizikai tevékenységeket, hogy elkerüljék a tünetek és sérülések súlyosbodását.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)