Miért érdemes gyógytornászhoz járni?

gyógytorna

A gyógytornával kapcsolatban még mindig igen sokféle tévhit kering. Sokan azt gondolják, hogy csak annak érdemes gyógytornászhoz járnia, aki valamilyen komoly gerinc- vagy derékproblémával küzd. Pedig az az igazság, hogy a gyógytorna szinte mindenkinek javallott, aki nem tud tartósan egészséges mozgást biztosítani magának.

Gyógytorna – nem csak a komoly problémákkal küzdőknek

Napjaink egyik civilizációs betegsége a mozgáshiánnyal egybekötött ülő életmód. Ez főleg azoknál rendkívül általános, akik alapvetően irodai munkát végeznek. A pandémia óta megnövekedett a home officeban dolgozók száma, ez pedig még inkább arra mozdította el az irodában dolgozókat, hogy kevesebbet mozogjanak és többet üljenek.

Persze, ezt tudatos mozgástervezéssel lehetne orvosolni, ám amikor már megtörtént a probléma, mindenképp érdemes néhány gyógytornászoktól megtanult gyakorlatot átvenni. A tartós számítógép előtt ülés, és a görnyedés nem csak a nyaki izmokat terheli, de a derék és a csípő ízületeit, izmait is folyamatosan nyomás alá helyezi.

A rendszeresen folyamatos, és helytelen ülő életmód következménye a fájó és görcsös izmok mellett az ülőidegzsába, a különféle idegi becsípődések, és persze a csigolyák enyhe elmozdulása. Ezeket csak megfelelő gyakorlatokkal lehet helyrehozni.

Ha nem teszünk ellene, később akár sérv, vagy más komolyabb elváltozás lehet a tartós ülés eredménye. A gyógytornával kinyújthatjuk, helyrerakhatjuk és erősíthetjük a terhelésnek alávetett izmokat és ízületeket.

A mozdulatsor, amely megmenthet a műtéttől

Szintén kevesen tudják, de a megfelelő gyógytorna akár a műtéttől is megmentheti a különféle mozgásszervi problémákkal küzdőket. A profi gyógytornászok képesek arra, hogy olyan ízületeket mozgassanak ki, amit máshogy nem lehet.

Az is megtörténhet, hogy épp a vázizomzat megerősítéssel szó szerint visszatolódik helyére a sérv, amit máskülönben csak műtéttel lehetne orvosolni. Ezért akármilyen ízület, vagy izommal összefüggő problémánk van, mindig keressük fel először az orvosunkat azzal a javaslattal, hogy esetleg elmehessünk egy gyógytornászhoz.

A gyógytornászok képzett, profi szakemberek, akik évekig tanulják a mozgásszervi problémákhoz alkalmazható speciális fogásokat.

Mikor keressünk fel gyógytornászt?

Bármikor, amikor tartósan fáj valamilyen izomcsoportunk, ízületünk, bármilyen mozgásszervi műtét gyógyulási időszaka után vagyunk, illetve ha gyakran becsípődik valamilyen idegszál. Ha fáj a derekunk, a csípőnk, a hátunk és nem tudjuk magunk orvosolni azt, akkor szintén érdemes felkeresni egy gyógytornászt.

Ez akkor is igaz, ha rendszeresen fáj a fejünk, ugyanis nagyon gyakran a fejfájás egy izomgörcstől, elmozdult csigolyától, becsípődött idegszáltól is eredhet. Nem kell tehát azonnal migrénre gondolnunk, mert lehet sokkal egyszerűbb a megoldás erre.

Ezen kívül azt is érdemes tudni, hogy a becsípődések, a letapadt izmok még a vérnyomásunkat is képes befolyásolni, ezért az is megeshet, hogy a gyógytorna kezelések után a vérnyomásunk is rendeződik. Vagyis számtalan olyan problémát oldhatunk meg a gyógytornász segítségével, amelyre nem is gondolnánk, hogy ennyire egyszerű.

Több információra van szükséged? A Gyógytornászom gyógytorna rendelő weboldalán bővebben olvashatsz arról, hogy hogyan néz ki az ilyen kezelések menete.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)