Milyen a jó futócipő, amiben öröm a mozgás?

milyen a jó futócipő

Lehetséges úgy futni, hogy nincs lábunk? Lehetséges, méghozzá nagyon gyorsan, ahogy azt Oscar Pistorius dél-afrikai futó évekkel ezelőtt bebizonyította. Mivel gyermekkorában mindkét lábát amputálták, speciális szénszálas protézisek segítségével futott 400 méteres sprint távot, majdnem rekord idő alatt.

A párnázás igenis számít

Ma már köztudott, hogy Pistorius protézise elgondolkodtatta a tervezőket azon, hogy milyen a jó futócipő. Ezen felbuzdulva az elismert gyártók forradalmi változtatásokat vezettek be a modern futócipőkben. A hagyományos hab-gél párnázó rendszer mellett, speciális szénszálas lemezeket alkalmaztak a rendkívül dinamikus futás érdekében.

Az ilyen futócipők azonban nem olcsók, és nem is lesznek azok, így nem minden futni vágyó engedheti meg magának ezeket. Akkor számukra milyen a jó futócipő? Az, amelyik védi az ízületeket, csontokat, valamint az izmokat, ínakat és szalagokat. A jó futócipő nélkül sokkal kevesebb lesz az öröm, amit ez a szenvedély ad nekünk. Érdemes tehát odafigyelni erre a felszerelésre.

A megfelelő cipő mellett, a nyújtás fontosságát sem szabad elhanyagolni

Sokakat érdekel a kérdés, hogy a nyújtás futás előtt vagy után történjen. Érdemes tehát tudatosítani, hogy minden edzésfajta előtt be kell melegíteni a testünket. Ez nagyon fontos a sérülések elkerülése és az izmok munkára való felkészítése érdekében. A fizikai aktivitás szintjétől függetlenül, az edzés megkezdésekor be kell melegednünk. Ezen a ponton a dinamikus nyújtáson alapuló gyakorlatok működnek a legjobban.

Mindenkinek kell nyújtania?

Akár profi sportolók, akár kezdő futók vagyunk, életkortól függetlenül mindenkinek fontos a nyújtás és, hogy azt helyesen végezzük el. Így láthatjuk, és a saját bőrünkön is érezhetjük az előnyöket. De vajon azoknak az embereknek, akik nem edzenek, kell-e nyújtaniuk?

A válasz ebben az esetben is igen, különösen amiatt, mert a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatunk. Ezért a rendszeres testmozgás a mozgásszegény életmód korában rendkívül értékes.

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)