Milyen klímát válassz otthonra?

klíma

Az elmúlt ötven évben pontosan ötven nappal növekedett meg a nyár hossza és lerövidült a többi évszak. Szeptemberben sokszor van folyamatosan 30 fok. Nagy hőségben az általános közérzetünk romlik, nehezen tudunk gondolkodni, lelassul az agyunk. Ha van rá lehetőség, miért ne érezzük jobban magunkat? Szereltessünk klímaberendezést!

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miben érdemes gondolkodni, emellett kitérünk arra, honnan szerezhető be legkönnyebben klíma.

Klímaberendezést, de milyet?

A klíma vásárlása komolyabb tervezést igényel, hiszen hosszabb távú beruházásról döntünk. Ha befektetünk egy nagyobb összeget lakásunk fejlesztésébe, ne habozzunk szakember segítségét kérni, aki majd különböző kérdésekre keresi a választ, mint például:

Mekkora az ingatlan és mekkora a teret akarunk hűteni?

A négyzetméter csak egy adat, ugyanis több tényező befolyásolja azt, hogy mekkora készülékre lesz szükség. Az, hogy szigetelt-e az ingatlan, mennyi és mekkora ablakai vannak, és azok milyenek, van-e árnyékolás, milyen tájolású az ingatlan, milyen hőforrások vannak, gépek, lámpák, emberek, és mekkora  a légtér amit le kell hűteni. Ezek az adatok együttesen határozzák meg, hogy milyen teljesítményű klíma készülékre lesz szükségünk.

Milyen teljesítményű klíma berendezéssel kell számolni?

Általában azt mondják, hogy 25 m2-ig elég a 2,5kW-os készülék, felette már 3,5 kW-os szükséges. Ha az alapterület nagyobb, mint 45 m2 akkor 5 kW-os készülékre van szükség, 58 m2 felett pedig 7 kW-os hűtőteljesítményű szükséges. Fontos eldönteni azt is, hogy fűtésre is használnánk-e vagy csak hűtésre.

Egy panelba mekkora klíma szükséges?

Ez azért kérdéses, mert a panellakások más kategóriába tartoznak. Ezek az épületek annyira átmelegszenek, hogy éjszaka kibírni sem lehet bennük, nem hogy aludni, pihenni. Minden lakás és ház közül talán itt lenne a legszükségesebb a klíma berendezés, ami szinte folyamatosan kellene, hogy működjön a kellemes klíma érdekében.

Egy 25 m2-es otthonba elég egy készülék, ami 3,5 kW-os, és így már megoldható a hűtés, sőt, ha úgy választunk készüléket, akkor a fűtés is.

Milyen minőségű készüléket válasszunk?

Ha már tudjuk, milyen teljesítményű berendezésre van szükségünk, akkor gondolkodhatunk a fogyasztáson, az árán, és a kényelmi funkciókon. Alacsonyabb fogyasztási elképzelés esetén az inverteres klíma a legjobb választás. Minden klímának van EU-s skálás besorolása, aminél az A+++ ez a legjobb érték.

A legmegbízhatóbb készülékek a japán klímák, gyártanak 10 év garanciás készülékeket is. Ha pedig a fűtést is klímával oldanánk meg akkor a fűtésre optimalizált klímák között kell válogatnunk, a Klíma Markt klíma webshop kínálatában biztosan találunk megfelelő készüléket.

Összegzés

Megállapíthatjuk, hogy ha csak tehetjük, szereltessünk be klíma berendezést az otthonunkba, hiszen a jó közérzet érdekében szükség van rá, de minden esetben kérjük szakember segítségét!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)