Milyen ülőalkalmatosságot válasszunk?

ülőalkalmatosság

Miért olyan fontos az ülőgarnitúra, a kanapé vagy a fotel? Egy jól megválasztott ülőalkalmatosság a nappali éke lehet. Nem elhanyagolható szempont az sem, hová ülünk le esténként a családdal vagy hová ültetjük a vendégeinket, amikor meglátogatnak minket.

Figyelnünk kell arra is, hogy a kiválasztott bútor színben és stílusában harmonizáljon a nappali többi elemével. De vajon melyik bútordarabot érdemes választani? Cikkünkből kiderül!

Ülőgarnitúra, kanapé vagy fotel?

Erre a kérdésre nem könnyű a válasz, hiszen több szempontot kell megvizsgálnunk. Először is, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre, valamint hogy pontosan mire szeretnénk használni a fenti bútordarabot. Ne felejtkezzünk el arról, hogy ha lecseréljük az ülőalkalmatosságot a nappalinkban, teljes stílusváltást érhetünk el.

Ha egy kis extravaganciára, vagány megjelenésre vágyunk, akkor bátran kísérletezhetünk szokatlan formájú fotelekkel vagy kanapékkal. A színvilág is feldobhatja a nappalink és vele együtt a mi hangulatunkat is. Ülőgarnitúra, kanapé, fotel? Lássuk mindegyik előnyeit és hátrányait!

Ülőgarnitúra, a nappalik sztárja

Az ülőgarnitúra egyik nagy előnye, hogy kényelmesen elfeküdhetünk rajta, feltehetjük a lábainkat egy nehéz nap után. A hátránya ugyanaz, mint az előnye: Borzasztóan helyigényes. Általában 2-3 méter széles bútordarabról beszélünk. Kis nappalikban egyáltalán nem ajánlanám, mert beszűkül tőle a tér, viszont többen le tudunk ülni rajta, illetve esetenként a vendégek is használhatják ottalvás céljából.

Kanapé, a praktikus darab

A kanapé praktikusabb darab, amennyiben kicsi a nappali tere, illetve ha mindenképpen szeretnénk egy extra fekhelyet. Egy kanapé bármikor jól jöhet, ha látogatóink, vendégeink úgy döntenek, nálunk töltik az éjszakát. A helytől függően választhatunk két vagy három ülőhelyes kanapét.

Stílusában pedig törekedjünk arra, hogy megtaláljuk azt, amely minél közelebb áll a miénkhez, illetve a helyiség többi bútordarabjához. Arra érdemes figyelni, hogy amennyiben parkettás a nappalink, a szétnyitás pillanatában ne hagyjunk nyomokat a fán. Óvatosan emelve érdemes a helyére tenni.

Fotel, a jól kombinálható elem

A jól megválasztott fotel szintén remek alternatíva lehet a nappaliban. Vannak, akiknek fontos, hogy legyen elég személyes terük és nem szívesen osztoznak rajta mással. Egy kellemes olvasósarokban tökéletes opció a kényelmes fotel. Színeiben, formáiban talán ez a bútor a legkifejezőbb.

Lehet klasszikus, de kifejezetten modern stílusú fotelek között válogatni. Hátránya, hogy fekhelyet nemigen lehet belőle varázsolni, hacsak nem fotelágyról van szó, viszont könnyen kombinálható más ülőalkalmatosságokkal.

Kanapé a gyerekszobában

Egy kisbaba érkezése egy családba, s ezzel együtt egy otthonba mindig örömteli pillanat, ugyanakkor kihívás elé is állítja a szülőket. Sőt ezek a kihívások újra és újra felmerülnek, hiszen ahogyan cseperedik a gyermek, az őt körülvevő teret folyamatosan alakítani kell a változó igények és szükségletek szerint. Mit tegyünk, ha a lurkó kinövi a kiságyat? Milyen fekvőalkalmatosságot válasszunk?

Gyerekkanapé vagy gyerekfotel?

Egy gyerekkanapé kiválthatja a kiságyat, sőt ha nincs túl sok hely a gyerekszobában, remek alternatíva lehet. A gyerekfotel napközben kényelmes fotel, estére pedig ágyazható fekhellyé alakítható. A hely szűkétől függően választhatunk fotelágyat, gyerekkanapét, illetve olyan emeletes ágyat, amelynek alsó része kihúzható.

A gyereknek is van stílusa

A gyerekek néha felnőtteket meghazudtoló módon tudják, mi tetszik nekik pontosan. Kijelölik a kedvenc színeket, szívesen dekorálják a szobájukat, így természetesen az sem mindegy, hogy a helyiségben található bútorok milyen színben pompáznak. Fontos, hogy a színvilág egyezzen, ugyanakkor nyilván az is lényeges, hogy a fekhely ne vegyen el túl sok helyet a játéktérből.

Kép forrása: Unsplash.com