Mit egyek? – avagy a főcímek csak összezavarnak

étkezés

Szinte nincs olyan nap, hogy ne olvashatnánk valamilyen kutatási eredményről, amely egy étel ártalmasságát, vagy éppen egészségességét bizonyítja, a sokszor egymásnak ellentmondó információk között, nem egyszerű kiigazodni.

Amikor feltesszük magunknak a kérdést, hogy mit kell ennem a mindennapokban ahhoz, hogy egészségesen élhessek. Mivel mutatok jó példát a gyermekeimnek, és a környezetemnek? Nehéz hiteles tanácsokra lelni.

Cikkünk további részében az egészséges étkezéshez adunk néhány ötletet.

A nyugat étkezési rendje

A többség nem olvassa el, mit vásárol a boltban, csak leveszi a polcról az élelmiszert, hazaviszi és megeszi. Ez természetesen, hiszen senki sem gondolja, hogy a boltban vásárolt élelmiszer bármi rosszat tenne velünk. Tegnap is ezt ettük és nem lett semmi bajunk.

Csakhogy a „baj” nem egy nap alatt, nem egy hét alatt, hanem 3-5-10 év alatt alakul ki. Amikor a bajt észleljük, akkor viszont már nehéz jó útra térni, és még nehezebb az egészségünket visszaszerezni.

Ha teljes mértékben átlagosan étkezünk, akkor túl sok cukrot, túl sok fehér búzalisztet és túl sok húst eszünk. Ezenfelül olyan zsírokat fogyasztunk, melyek megbetegítenek minket – és nem a disznózsírra kell elsősorban gondolni, hanem az omega-3 és omega-6 egyensúlyra, a rosszul használt olajokra stb.

Ez ma az úgynevezett nyugati étkezési rend vagy diéta. Ha ezt követjük, akkor valószínűleg súlyos betegségben fogunk meghalni.

De hát finom!

Az egészségtelen ételek nagyon finomak tudnak lenni. Az ételeket előállító cégek nagyon tudják milyen színben, ízben és csomagolásban kell tálalni egy terméket ahhoz, hogy megvegyék, megszeressék az emberek.

Természetes módon az emberek a magas kalóriatartalmú ételeket szeretik a legjobban – ilyen a testünk, és ennek az ősidőkben nagy haszna is volt, de ma már inkább csak problémát okoz. Ha megfigyeled, akkor az ételt előállító cégeknek és a vevőknek ellentétes az érdeke.

A cégnek az étel egy termék, amelyből minél többet kell eladnia ahhoz, hogy a cég talpon maradhasson. Ezért olyan ételt kell készítenie, melyet szeretnek. Mivel a magas kalória tartalmú ételeket szeretjük, ezért szerinted mit fognak eléd tenni? (Igen, magas kalória tartalmú ételt, melyben túl sok a cukor, a zsír és a só).

Sajnos nagyon sok cég ezt csinálja, és Te mindegyik cég termékét megeszed, ezért összességében Te cukrot, zsírt és sót eszel egész nap (és minden nap).

Ha most azt mondanám, hogy tarts olyan diétát, melyben minden nap megeszel 20 dkg cukrot, 40 dkg zsírt és 15 dkg sót, akkor valószínűleg kinevetsz. Pedig most pontosan ezt teszed! (Nézd meg az összetevőket, számold össze miből mennyit eszel – garantálom, hogy elszörnyedsz!)

Régen is ugyanezt ették az emberek!

Sajnos úgy tűnik, mintha a mostani ételek ugyanolyanok lennének, mint amit a dédanyáink ettek. Ez nem teljesen igaz. Lássuk például a kenyeret. Régen is volt kenyér, most is van – ráadásul régen egy megbecsült étel volt, az élet forrásának tekintették. Lássuk mi a különbség a régi és a mostani kenyér között:

  • A kenyér régen teljes kiőrlésű búzából készült, melyben sokféle vitamin volt. Ma finomított búzából készül, melyben semmilyen vitamin sincs.
  • Régen a kenyér kovásszal készült, melyet olyan gabonából készítettek, amelyben voltak vitaminok. Manapság élesztővel készül a kenyér, melyben a test számára semmilyen hasznos tápanyag nincs.
  • Régen a kenyérben nem volt cukor, most van.
  • Régen a kenyérben nem csak gabonából készített liszt volt, hanem különféle magok is, mivel a gabona drága volt. Ma csak gabona van benne.

Vagyis a kenyér manapság inkább csak kalória felesleget jelent, mint tápanyagot a test a számára. És ez csak a kenyér. Ha megnézzük a húsokat, akkor is bajban vagyunk. Régen növényekkel etették az állatokat, így a húsban volt omega-3. Most táppal vagy gabonával etetik, melyben nincs omega-3. És még sorolhatnám a problémákat – a lényeg, hogy a mostani ételek nem olyanok, mint régen voltak.

Ne együnk túl sokat

Hogyan válasszuk meg az ételeinket?

Olyan élelmiszereket válasszunk, melyek nincsenek feldolgozva. Nem sok ilyet fogunk találni.

A feldolgozatlan élelmiszerek a következők lehetnek: gyümölcs, zöldség, nyers hús, tojás, fűszerek, aszalványok, magok, zsírok, burgonya, rizs. Esetleg találkozhatunk tejjel, mely nincs feldolgozva, kimérve lehet megvenni.

Ha jobban belegondolunk, ezekkel a komponensekkel bármilyen ételt elkészíthetünk magunk, kivéve azokat melyekhez liszt szükséges. Ha lisztet akarunk használni, több lehetőségünk is van. Az egyik, hogy elkészítjük magunknak. Például veszünk zabpelyhet, és ledaráljuk. Vagy veszünk kölest és megdaráljuk.

Bármilyen magféléből lehet lisztet készíteni darálással, őrléssel. A másik lehetőség, hogy veszünk teljes kiőrlésű lisztet – mely bár feldolgozott, mégis egy jó választás lehet.

Kép forrása: Pexels.com