Mit tegyünk – és mit ne – a vedlés idején kedvenceinkkel?

vedlik a macska

A vedlés természetes élettani folyamat, ha egészséges háziállataink hullajtják a szőrüket, annak a megfelelő évszakban ez az oka. Mit tegyünk – és mit ne – ha a kedvenceink vedlenek? Cikkünk további részéből kiderül!

Ha szívesen olvasnál más hobbiállatok gondozásáról is, akkor látogass el a thinker.hu weboldalra, ahol számos érdekességet megtudhatsz például, a tacskómacska, a csincsilla és a kaméleon tartásáról is.

Mikor vedlenek a kutyák és a macskák?

A kutya és macska évente általában kétszer (tavasszal, és ősszel) vált szőrzetet. Ez azonban függ attól is, hogy lakásban, vagy a szabadban tartjuk-e őket. A lakásban tartottak akár egész éven át hullajthatják szőrüket.

A szőrzetváltás minden állatnál egyedi jeleket ölt. A téli szőrt egyesek már január végén elkezdik levetni, míg mások egészen tavasz végéig várnak vele. Néhány állatnál két hét alatt is lezajlik az egész szőrzetváltás, másoknál akár két hónapig is eltarthat.

Körülbelül augusztus végén indul meg a téli bunda kialakulása, október végén, november elején állataink már teljes szépségükben pompáznak. Ennek a folyamatnak az elősegítésére mindenképpen adjunk étrendi kiegészítőket (bőr-, és szőrtápláló tablettákat, nyers tojás sárgáját, stb.), és úgynevezett szőrkondícionálókat.

A hosszú szőrű macskáknak adott B-vitaminok igen jó hatásúak az új szőrtakaró kialakulására. A növényi olajokat, lazacolajat, vitaminokat (A-,E-,D- és B-vitaminokat) és nyomelemeket (cink) tartalmazó készítmények fokozzák a szőr megújulási folyamatait.

A többszörösen telített zsírsavak (legfontosabbak a linolsav, a linolénsav és az arachidonsav) fontos esszenciális anyagok a macskák részére, mivel azokat szervezetük nem tudja előállítani. Jelenlétük az egészséges bőr és fénylő szőrzet kialakításához elengedhetetlen.

Az A-vitamin hiánya bőrelváltozásokat okozhat. A többszörösen telített zsírsavak táplálékbeli növelése fokozza az E-vitamin iránti igényt. Cinkhiány esetében a szőr letöredezik, fénytelenné válik.

Betegség tünete is lehet

vedlik a kutya

Kép forrása: Freepik.com

Amennyiben a természetes szőrhullással kapcsolatban bármiféle kétségünk merülne fel, mindenképpen keressük fel állatorvosunkat. A normál szőrzet kialakulásának elősegítésére – amennyiben tehetjük – minden nap fésüljük át kutyánk, vagy macskánk bundáját, keressük meg, fésüljük, vagy vágjuk ki az összecsomósodott részeket.

A fésülés mechanikai ingere kedvező hatással van a szőrhagymák vérkeringésére, és a szőrnövekedésre is. Bár nem minden kutyát kell – illetve lehet – nyírni, a rendszeresen elvégzett kozmetikai nyírás pozitív hatással van a bunda sűrűségére.

Macskákat egyáltalán nem szokták nyírni, mégis azt lehet tanácsolni – elsősorban a hosszúszőrű perzsamacskák esetében – hogy ha nem visszük őket kiállításra, félévente nyírassuk meg őket kozmetikussal. Így nem kell őket naponta fésülni, és az asztmával, vagy szőrallergiával küszködő emberek számára is lehetővé válik, hogy ilyen állatot tartsanak.

Az biztos, hogy a nyírást követően egyensúlyzavarai lehetnek az elvesztett szőr súlyhiánya miatt, másrészt pár napig nem lehet majd „nyílt színen” látni a macskát, mert szégyellni fogja magát. Bármilyen furcsának is tűnhet, de ez így van! Egy hét múlva azonban hozzászokik az új „frizurához”, és minden a régi kerékvágásban folytatódhat tovább.

Képek forrása: Freepik.com

Forrás: MTI Archívum / Szerző: Dr. Sütő András