Mit tudunk az ágyneműk történetéről?

ágynemű történet

Ma már mindenkinek természetes, hogy kényelmes, puha ágyneműt és paplant használ minden éjszaka. Télen vastagabbat, nyáron vékonyabbat választunk. Számos színű és mintájú között válogathatunk. De nem volt ez mindig így, sőt…

Nézzünk utána egy kicsit az ágyneműk történetének és ismerjük meg ezt az igazán kellemes kiegészítőt, ami nélkül már nem is tudnánk nyugodtan aludni.

Hol használtak először paplant?

A válasz az, hogy nem tudjuk. Egyes források szerint a kínaiak voltak az első emberek, akik paplant használtak, és ez nagyon régen volt, i.e. 3000 körül. Kutatások szerint azonban egy angol úriember, Paul Rycaut (1629 -1700 Kr.u.) volt az első, aki megpróbálta a paplant Angliában forgalomba hozni.

A paplanokat nyilvánvalóan már Németországban is használták. Azonban nem sikerült piacot teremtenie számukra. 1749-ben Thomas Nugent angol író európai körúton járt, és írásaiban említést tesz egy leírásról, amely szerint az európai családok paplanokat használtak.

A viktoriánus kori Nagy-Britanniában az Eiderdown népszerűvé vált, és bár a paplan korai formájának nevezhetjük, nem váltotta fel a takarókat, amelyek sokkal nehezebbek és melegebbek voltak a viktoriánusok számára.

A paplan napjainkban

A paplan az 1970-es években kezdett igazán elterjedté válni, amikor Nagy-Britanniában általánosan kontinentális paplan néven kezdték el használni. Sir Terence Conran (a Habitat alapítója) fedezte fel a Svédországban használt paplanokat, és 1964-ben elsőként kezdett el paplant árulni Nagy-Britanniában.

Nagyon hamar elterjedt a paplan használata, és 10 másodperces ágyként kezdték el forgalmazni, mivel paplannal sokkal könnyebb ágyat elkészíteni.

A modern paplanok számos töltelékből készülnek, természetes töltelékekkel, mint például toll vagy pehely, alpaka és mesterséges anyagok, például poliészter. A paplan minden bizonnyal hosszú múltra tekint vissza, és megnyugvással tölthet el bennünket az a tény, hogy most már élvezhetjük a paplanok fejlődésének előnyeit az évek során.

Miért pont a fehér?

Ahogy az ágyneműk az évek során fejlődtek, a különböző szín- és dizájntrendek úgy változtak folyamatosan. A luxus különböző színekhez, bonyolult mintákhoz és különböző szövetekhez társult. Az 1990-es évek elejére a szállodák többnyire színes ágytakarókat használtak, mivel azokat könnyebb tisztán tartani.

Amit találtak, meggyőzte őket arról, hogy a teljesen fehér ágy a legjobb megoldás. Azzal, hogy csak az ágynemű színét változtatták fehérre, a vendégek gyakran úgy érezték, hogy a szobát felújították. Mint kiderült, a fehér a luxust jelenti, és az emberek a jó alvással azonosítják. Úgy találták, hogy a legjobb élményt a tiszta, fehér és magas szálszámú lepedők nyújtják.

Ma a legtöbb vezető szállodai márka esetében az ideális szobaélmény középpontjában a teljesen fehér ágy áll.

A vendégek úgy érzik, hogy akkor alszanak a legjobban, ha úgy érzik, hogy luxusban alszanak. A legjobb, legfényűzőbb alvásélményt nyújtani számukra igazán egyszerű. Pusztán az ágyneműt kell fehérre cserélni.

Milyen a legjobb ágyneműhuzat?

Nemcsak az a fontos, hogy az ágya jól nézzen ki, hanem az ágyneműhuzat minősége a jó alváshoz is elengedhetetlen. Hatással van a nap hátralévő részében a hangulatára.

A ropogós, tiszta, szállodai ágy megjelenéséhez érdemes tiszta pamutból készült, magas szálszámú ágyneműbe fektetni – az előnyök tízszeresére nőnek.

Először is, a 100 százalékban pamutból készült termékek természetes módon lélegzőek, így segítenek szabályozni a hőmérsékletet és a nedvességtartalmat, megszüntetve a szintetikus szálaknál tapasztalható nyirkos érzést.

Másodszor, a magas szálszámú anyagok simábbak a bőrhöz, így amellett, hogy sokkal kényelmesebbek, kevésbé valószínű, hogy a durvább, tapadósabb anyagok miatt úgy érzi, hogy összegabalyodnak vagy beszorulnak, különösen az éjszakai ruháknál.

Legyen szó hatrészes, ötrészes vagy három részes ágyneműről webáruházban mindegyiket meg lehet találni és kiválasztani a legszebbet.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)