Mitévő légy, ha a kutyád elhízott? 4 tipp a sikeres fogyókúrához

kutya

A túlsúly megjelenése sajnos nemcsak az embereknél jelent problémát, hanem a háziállatok, például a kutyák esetében is. Azok a gazdik, akik folyamatosan minden “földi jóval” kényeztetik kedvencüket, és már egy aranyos pillantást is nasival jutalmaznak, hamar azon kaphatják magukat, hogy kutyájuk tetemes súlyfelesleget szedett fel.

Ilyenkor pedig muszáj megálljt parancsolni és változtatni az állat eddigi életvitelén, hiszen a túlsúly számos egészségügyi problémát, például cukorbetegséget, szív- és érrendszeri rendellenességet, mozgásszervi panaszokat, vérnyomásproblémákat okozhat. 

Ideje hát belevágni a fogyókúrába, amiben segítenek az alábbi tippek!

Válts diétás tápra!

Úgy, ahogy a drasztikus koplalás az emberek esetében sem vezet sok jóra, az állatoknál is több kárt okozhat, mint hasznot. Persze a kutya kalóriabevitelét csökkenteni kell, de ezt kíméletesen is megteheted, ha a diétás Trovet tápokat választod a Kutyakajas.hu Webáruház kínálatából.

Ez a termékcsalád különféle speciális eledeleket tartalmaz, többek között olyat is, ami kimondottan a fogyókúrára fogott ebek számára készült. Az eledel zsír- és szénhidráttartalma alacsony, viszont annál több értékes fehérje, vitamin és ásványi anyag található benne, a magas rosttartalom pedig növeli és elnyújtja a teltségérzetet.

Felejtsd el tehát azt az elavult nézetet, miszerint a kutyának éheznie kell, ha le akar fogyni: egy diétás táp segítségével továbbra is hozzájut a finom falatokhoz és a szükséges tápanyagokhoz. Így jó eséllyel nem is tudatosul benne, hogy épp fogyókúrázik.

Naplózd az állat testsúlyát!

Bár egy nagyobb mértékű fogyás szemmel is jól látható, ennél azonban precízebbnek kell lenned, ha tartós sikereket akarsz elérni. Készíts egy táblázatot, ahová rendszeresen felírod a kutya aktuális súlyát.

Az első mérés a diéta megkezdése előtti napon történjen, utána pedig 2-3 hetente ismételd meg. A kapott értékeket jegyezd fel a táblázatba, az aktuális dátummal együtt. Ha digitálisan vezeted a “fogyókúranaplót”, akkor fényképeket is csatolhatsz a kutyáról a bejegyzésekhez. Mind a képeken, mind a számokon látnod kell a változást, különben valamit rosszul csinálsz, mert nem indult be a fogyás.

Iktass be több mozgást!

A fogyás lényege, hogy a kutya több kalóriát égessen el, mint amennyit bevisz. Minden tápon rajta van, hogy mennyi kalória van 100 gr eledelben. Azonban az anyagcseréje nem minden kutyának egyforma. Annyi azonban biztos, hogy gyorsíthatsz a fogyásán, ha több mozgást iktatsz be. Persze az ízületeit kímélni kell. 

Kezdjétek apránként! 

Ha eddig csak kétszer sétáltátok körbe a háztömböt délutánonként, most menjetek el négy körre. Ha eddig napi 2-3 km volt az átlag séta, most menjetek el kutyafuttatóba, ahol nagyokat rohangálhat a pajtikkal! A lényeg a fokozatos aktivitás növelés!

Tilos a nasi!

Bármennyire is szereti a kutyád a jutalomfalatokat, egy időre búcsút kell vennie tőlük, ugyanis ezek a kis nasik igazi kalóriabombák. Emellett figyelj oda arra is, hogy a család minden tagja betartsa a fogyókúrát. 

Azzal ugyanis semmire sem mész, ha te diétára fogod a kutyát, viszont a gyerekek minden nap nassolnivalókkal kínálgatják. Nektek és az állatnak is érdeke, hogy normalizálódjon a súlya.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)