Mitől kreatív egy játék, és mikortól játszik ilyennel a gyerek?

játék

A kreatív játékokkal kapcsolatban számos tévhit él bennünk. Sokszor csak azokat a tevékenységeket tartjuk kreatívnak, amikor valami kézzel foghatót alkotunk. Ebből a gondolatmenetből kiindulva valóban nehéz elképzelni, hogy egy pár hetes csecsemőnek szüksége van a kreatív játékokra. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy pontosan mi az a kreatív játék, illetve melyik életkorban melyek a leghasznosabbak.

Mi az a kreatív játék?

Kreatív játéknak hívunk minden olyan szórakoztató tevékenységet, ami fejleszti a képzelőerőt, további gondolkodásra sarkall. Mivel ezek többnyire cselekvéssel együtt járnak, általában pozitív hatással vannak a szem-kéz koordinációra, esetleg a finommotorikára is.

Kamaszkori kísérletek

Az érdeklődés a világ felé nem áll meg kiskamaszkorban sem. Sőt! Az ifjoncok igazán most fogékonyak igazán az ok-okozati történések befogadására. Ha nincs ötleted, hogy mivel szerezz örömet egy kamasznak, keresd a Játéksziget STEM feliratú játékait.

Ez az angol mozaikszó a tudomány (science), technológia (technology), műszaki tudományok (engineering) és a matematika (mathematics) betűinek ötvözete.

Miért jó az építőjáték?

Ma már óriási a kínálat az építőjátékokból. Vannak kifejezetten puha anyagból készültek a kisebbeknek, és apróbb méretű, kemény kockák a nagyobbaknak. Bármilyen típust is választasz, egyszerűen nem lőhetsz mellé. Az építés során a gyermeknek használnia kell a képzelőerejét – mit fog készíteni. Fejlődik a problémamegoldó képessége – ha valami nem megoldható úgy, ahogy elsőre kitalálta, akkor módosítani kell.

Az sem baj, ha nem elégedett és emiatt lerombolja az építményt – megtanulja, hogy újra lehet kezdeni és a kitartás meghozza a gyümölcsét. Eközben akár tanulva megismeri a fizika törvényeit: a túl magas torony ledől, a mágnesek vonzzák egymást.

Miért gyöngyözzenek a fiúk is?

A klasszikus gyöngyfűzés mellett ma már új szintre emelkedett a gyöngyözés is. A vízre összetapadó gyöngyökből már az óvodások is cuki figurákat készíthetnek. Az apró alkotóelemek megfogása először nagy kihívás az ujjacskáknak, akár még csipesszel is.

Minél többször alkot a gyermek, annál kifinomultabb lesz a finommotorikája. Erősödnek a kéz izmai és ügyesednek az ujjak. Emiatt fiúknak is ajánlott egy olyan készlet beszerzése, amiből a neki tetsző járgányokat vagy állatokat elkészítheti.

Babák kreatív játékai

Egy csecsemő életében a látás élesedése után megkezdődik a környezetének feltérképezése. Ezért érdemes egy jó minőségű játszószőnyeget beszerezni, hogy a színes, valamint a fekete-fehér mintás ábrák felkeltsék a kíváncsiságát. A lelógó figurák, a különböző anyagok használata mind támogatják és fejlesztik a kicsik egészséges ütemű fejlődését.

A Játéksziget webáruházban fantáziát megmozgató, fejlesztő kreatív játékokat találsz. Állítsd be a kor szerinti szűrést a könnyebb keresés érdekében.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)