Mivel foglalkozik a proktológia?

proktológia

Cikkünkben utánajártunk annak, hogy mivel foglalkozik a proktológia, és mikor kell feltétlenül proktológus szakorvoshoz fordulni. Továbbá a leggyakrabban előforduló végbélbetegségekre is kitérünk.

A proktológia a végbél betegségeivel foglalkozik. Panasz esetén érdemes felkeresni a Belvárosi Orvosi Centrum proktológiai magánrendelését, ahol tapasztalt szakorvosok várják a pácienseket. A beavatkozásoktól nem kell tartani, hiszen a tévhitekkel ellentétben szinte teljesen fájdalommentesek.

A végbélnyílás még idegekben gazdag, de e fölött körülbelül 1 cm-rel a bélfalban már nincsenek fájdalomérző receptorok. Ebben a fájdalmatlan zónában zajlik a kezelések legnagyobb része.

A leggyakoribb végbélbetegség az aranyér

A proktológia ambuláns szakterület, tehát a diagnosztika és a gyógyítás is ambulánsan zajlik az esetek többségében. Így nem befolyásolja a beteg normál életvitelét, illetve a munkaképességét. A végbélrák kivételével kórházi befekvésre nincs szükség.

A leggyakoribb végbélbetegség az aranyér, amely gyakran végbélfájdalommal jár. Az aranyér a végbél körül lévő érpárna tágulata, vérzése és gyulladása. Ha bőr alatti, külső aranyérnek hívjuk, ha belső falon jelentkezik, akkor pedig belső aranyérnek.

Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a végbélfájdalom és -vérzés nem csak aranyér kialakulására utalhat. Ilyen panaszok jelentkezése esetén tehát azonnal proktológus szakorvoshoz kell fordulni.

Milyen betegségekre utalhatnak még az említett tünetek?

Szintén erős fájdalommal és olykor vérzéssel jár például a végbélrepedés, a végbélgyulladás és a végbéltályog. A végbélrepedés esetén a nyálkahártya fájdalmas berepedéséről van szó. A hátterében a medencefenék izomzatának magasabb tónusa áll, amelyhez társul egy mechanikus sérülés. Ez a mechanikus sérülés lehet például a kemény széklet.

A végbélgyulladás számos ok miatt kialakulhat. Ilyen ok lehet például a szexuális úton terjedő kórokozó, illetve a gyulladásos bélbetegség is. A végbéltályog magas lázzal és erős fájdalommal jár. Ebben az esetben bakteriális fertőzés miatt a környező kötőszövetekre is átterjedő gennyes gyulladás alakul ki, amelynek eredménye lehet a végbéltályog.

A végbélviszketés is gyakori probléma napjainkban

A végbélsipoly akkor alakulhat ki, ha a végbéltályog spontán kiürül vagy végbélgyulladás jelentkezik. A végbélsipolyra jellemző a gennyes, véres váladékozás, valamint a viszketés és a fájdalom. A végbélviszketés is gyakori probléma napjainkban, amely mögött végbélbetegség is állhat, de sok esetben fertőzés, allergia vagy nem megfelelő tisztálkodás okozza.

Amennyiben valakinek a családjában már előfordult végbélrák, vagy magas rákkockázatú HPV fertőzése van, fontos, hogy rendszeresen vegyen részt proktológiai szűrésen, hiszen ez a betegség sok esetben teljesen tünetmentes, és csupán szűrővizsgálattal lehet kideríteni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)