Nyári lábápolás otthon: ezekre figyelj a gél lakkon túl

lábápolás

Tavasszal és nyáron, amikor eljön a szandálos időszak sokszor szembesülünk kihívásokkal a lábápolás terén. A meleg cipők és az elegáns, de szűk alkalmi cipők egyaránt megteszik a hatásukat, azonban nem mindig pozitív értelemben.

Nyáron általában több figyelmet fordítunk a lábaink ápolására, de mielőtt elrohannánk a pedikűröshöz gél lakkot választani, érdemes otthon is foglalkozni vele. Most nézzük, hogy mit tehetsz a lábaidért házilag.

Állapotfelmérés és hámlasztás

Készíts egy kellemes habos lábfürdőt első lépésben. Ez már önmagában is nagyon jól fog esni. A lábfürdő mellé gondolj néhány kiegészítőre is. Érdemes habkövet és hámlasztó krémet is beszerezni, meg egy finom illatú krémet. A hámlasztó krémmel vagy a habkővel finoman dörzsöld át a lábaidat.

Dolgozd át a talpat, a sarok részt és ahol még bőrkeményedést találsz. Ha makacsabb a bőrkeményedés vagy esetleg kirepedezett a sarok, akkor azzal legyél kíméletes és inkább bízd majd a szakemberre. Fontos, hogy kisollóval, késsel, vagy bármi mással nem próbáld meg levágni, mert óhatatlanul sérülést okozhatsz magadnak. 

A hámlasztó lábfürdő után töröld meg egy puha törölközővel a lábaidat és egy pár percig pihentesd felpolcolva. Ugye milyen jó érzés még csak belegondolni is?

A lábkörmök ápolása

A manikűrös készleteben, ha találsz bőrfeltolót és bőrkaparót, akkor azokat most vedd elő. Szükséged lesz még egy köröm csípőre és reszelőre  is. Nem kisollóra, hanem főként körömcsípőre! Mindjárt kitérünk rá, hogy miért. 

Először a bőrfeltolóval és kaparóval finoman told fel és kapard le az odatapadt bőrt a körömágynál. Ha már időközben megszáradt, akkor nedvesítsd be egy kicsit, hogy könnyebben menjen. Ez millimétereket vagyis heteket fog jelenteni majd neked a lakkozás tartósságánál. 

Most pedig a lábkörmök formázása következik, amihez körömcsípőt használj. Ettől sokan tartanak, pedig ez a helyes módja a lábkörmök formázásának. A kisollóval ugyanis a felpuhult lábkörmök könnyen bevághatók. A lábkörmökhöz nehezebb hozzáférni mint a kezünkhöz, és nem is látjuk olyan jól. Használj tehát körömcsípőt. Ebből is létezik többféle méret. 

Miután a rövidítéssel végeztél, vedd elő a körömreszelőt. Érdemes vékonyabb fémreszelőt tartani, mert ezzel kényelmesebb dolgozni és fertőtleníteni is lehet. A reszelővel formázd készre a lábkörmöket. 

Tyúkszem, benőtt köröm és körömgomba

Sajnos ezek a jelenségek közül valamelyikkel idővel valószínűleg találkozni fogsz. Ne ess pánikba, ez a legfontosabb. Van rájuk megoldás!

A tyúkszemek ápolása 

A tyúkszem fájdalmas tud lenni, de szerencsére ma már sok eszköz kapható a patikákban is a kezelésére. Szerezz be egy tyúkszemtapaszt és figyelj rá, hogy kerüld a szűk cipőket. Elsődlegesen ugyanis a szűk cipők okozzák a tyúkszem kialakulását. A tapaszt cseréld rendszeresen, amíg az teljesen le nem szárítja a tyúkszemet.

A benőtt köröm ápolása rendszerességet igényel

Általában a nagylábujjon jelentkezik és a korábbi helytelen körömvágás eredménye. A rossz hír, amellett, hogy igen fájdalmas, hogy ezt megszüntetni sem lehet teljesen. Arra kell figyelned, hogy ezentúl ne vágd vissza teljesen és ne vágd be még jobban. 

Próbáld meg lenöveszteni és mindig figyelni, hogy ne vágd túl. Ha a benövés mértéke jelentős, akkor mindenképpen fordulj szakemberhez, aki szakszerűen ki tudja emelni, és segítséget nyújt a lenövesztésben, mielőtt begyullad. 

Körömgomba és repedezett sarok

Ha valaki rendszeresen munkavédelmi cipőt hord, ott gyakran megjelenik a gomba. A merev és nem lélegző cipők sajnos nem kedveznek a láb egészségének. A körömgomba fő jellemzői az elszíneződött, megvastagodott köröm. 

Azonban a gomba jelentkezhet a láb bőrén is. Ha a talp hámlik, vagy repedezett részek, megvastagodott bőrkeményedés található, akkor annak okozója szintén lehet bőrgomba jelenléte. Szerencsére ez ellen házi praktikákkal is felléphetsz. A gombás láb esetén nagyon fontos, hogy tartsd be a következőket:

  • Igyekezz mindig szárazon tartani a lábaid
  • Kerüld a zárt cipőket és a harisnyát, amiben nem levegőzik és megizzadhat
  • Cserélj sűrűn zoknit, lehetőleg pamut anyagból, ha hűvösebb idő van
  • Naponta ápold figyelemmel a lábaid fertőtlenítő lábfürdővel. Ehhez elegendő, ha egy kiskanálnyi sót hintesz a lábfürdő vizébe.
  • A lábfürdő után  folytasd a lábápolást szódabikarbónával vagy teafa olajjal. 

Kép forrása: Freepik.com