Okosmegoldások a kertben

az okoskert az okosotthon része

Az okos megoldások, intelligens rendszerek használata mindenhova begyűrűzik. Egy percig se higgyük azt, hogy a kertünk, növényeink ez alól kivételt képeznek. Igenis létezik olyan kifejezés és tevékenység is, mint a „kert okosítása”, amivel nem csupán időt spórolhatunk, hanem egyértelműen fenntartható megoldás hosszú távon is.

És ha manapság már valóban egyre több szó esik a kertek okosításáról és automatizálásáról és annak tömérdek előnyéről, nem árt, ha tisztában vagyunk lehetőségeinkkel. A következőkben bemutatunk néhány okos kert ötletet, amellyel könnyen automatizálható kertünk működése.

Mit is jelent az intelligens kertészkedés?

Az okosotthon fogalma bizonyára már mindenki számára ismert. De mi is az az intelligens kertészkedés? Az intelligens kertészkedés alapvetően minden olyan technológia összességét, integrálását jelenti a kerti karbantartásba, amellyel intelligens rendszerek egy központi hálózatra kapcsolhatók, távolról vezérelhetők.

Ezek a rendszerek akár még önálló tanulásra is képesek. Például rengeteg okos kerti világítási ötlet létezik, amelyek intelligens rendszerekhez is kapcsolhatók.

Míg néhány intelligens technológia – mint a smart home megoldások – az otthonunkban és az otthon körül kínál kényelmet és biztonságot, addig az intelligens kert technológia a kemény munka átvállalását kínálja annak érdekében, hogy otthonunk környezete a lehető legjobban nézzen ki.

Az okos kertekben wifi eléréssel, telefonos alkalmazáson keresztül megoldható az öntözés, a fűnyírás, a világítás és a csobogók, kerti tavak működtetésének szabályozása. Ez azt jelenti, hogy akár hosszabb időre is elutazhatunk, a világ bármelyik pontjára úgy, hogy közben senkit sem kell megkérnünk kertünk gondozására, mert azt távolról, online, okostelefonunkon keresztül is intézhetjük.

Természetesen vannak olyan kerti tevékenységek, amelyeknek ma még nincs okosított változata. Ettől függetlenül ma már meglepően sokrétű okos kerti technológia található piacon.

A ma elérhető megoldások egészen az alapoktól – például a pázsit öntözésétől és nyírásától – a kényelmi módszerekig terjednek, amelyek biztosítják, hogy azonnali megoldást nyújtanak egy-egy kerti szükséglet kielégítés esetén.

Hogyan működik az okos kert és mik az előnyei?

Az okos kert egyik nagy előnye, hogy távollétünkben is működteti a szükséges kerti munkákat. Jó és praktikus megoldás, ha sokat vagyunk úton a munkánk miatt, vagy egyszerűen csak szeretünk utazni, és nem akarunk mindig segítséget kérni a kertgondozáshoz.

A mai modern kertépítésben lehetőség van arra, hogy az öntözőrendszert a WiFi segítségével hozzákapcsoljuk a helyi meteorológiai állomáshoz, és a kapott adatok alapján Ön, vagy az alkalmazás megtervezze a heti megfelelő vízellátást a gyep és a növények számára. Mindemellett az okos kert környezettudatos is.

Az időjárási körülményekhez igazítható szabályozás pontosan annyi vizet juttat a kert egyes területeire, amennyi szükséges, kertünk nem lesz sem túl-, sem alulöntözve. Ezzel rengeteg vizet takaríthatunk meg!

A legújabb generációs robotfűnyírok már saját napelemes töltővel rendelkeznek, így nemcsak kertünk füve zöldül, hanem az általunk használt technológia is.

És mit tegyen, akinek nincs kertje?

Akiknek nincs kertje, de mégis a növények szerelmesei, ajánlunk egy új innovatív módszert, a hidroponikus kertészetet, amely egyre népszerűbb okos megoldás. Az eljárás megkönnyíti a növények termesztését kisebb helyen. A módszer különlegessége, hogy lehetővé teszi a talaj nélküli termesztést.

Ez egy áldás a városi élet számára, ahol az idő és a tér korlátai komoly kihívást jelentenek növénytermesztés szempontjából. A hidropónikus megoldás vizet használ táptalajként a növények termesztéséhez, így fenntartható működése révén akár 80%-kal több vizet takarít meg a hagyományos gazdálkodási módszerekhez képest.

A talajmentes gazdálkodás másik előnye, hogy a növényeket függőlegesen lehet elhelyezni, amely egyben helytakarékosság szempontjából is ideális.

Szenzor és robot üzemmód

Az internet alapon működő csepegtető technológia szintén nagy segítséget nyújt az otthoni kertészkedésben, mivel okostelefonon keresztül beállítható, vezérelhető és felügyelhető is. Az intelligens csepegtető a szenzortechnika révén mindig optimális mennyiségű vizet használ, a növény igényeit szem előtt tartva.

Emellett a modern technológia egyszerű feladattá tette az egyik leggyakoribb, mégis legidőigényesebb és talán nem túl kedvelt karbantartási feladatot: a fűnyírást. A hálózathoz csatlakoztatható robotfűnyírók könnyen beállíthatók az ütemezést és az útvonalat tekintve egyaránt.

Manapság a piacon kapható okos fűnyírók a legmodernebb térképészeti és GPS-navigációs rendszereket használják a kertben történő mozgáshoz, tájékozódáshoz. Így nem kell attól tartanunk, hogy probléma adódik az önállóan működő rendszer működése során.

Kép forrása: Freepik.com