Online öndiagnosztizálás? Ez veszélyes!

online öndiagnosztizálás

Az online öndiagnosztizálás sajnos nagyon elterjedt azok körében, akik nem tudnak vagy épp nem akarnak orvoshoz menni. Kecsegtető, hogy akár pár percen belül meg is kapjuk az eredményt, és máris tudni fogjuk, hogy mi bajunk lehet.

De egy ekkora információtengerben, amekkora az interneten vár ránk, nagyon könnyen eltévedhetünk. Ráadásul olyan tanácsokat és diagnózisokat kaphatunk, melyek igencsak félrevezetőek lehetnek. Ez pedig veszélyes!

Online öndiagnosztika helyett: rendszeres szűrővizsgálat!

A legjobb, ha elkerüljük, illetve megelőzzük azt, hogy bármilyen tünetünk legyen. Ezt természetesen a rendszeres testmozgással, az egészséges táplálkozással és életmóddal érhetjük el. Valamint azzal, hogy rendszeresen eljárunk szűrővizsgálatokra!

Ma már kiváló egészségbiztosítások érhetőek el, melyek kisebb ráfordítással is biztosítani tudják a hozzáférést a számunkra megfelelő és szükséges szűrővizsgálatokhoz, méghozzá magánklinikai környezetben. Egy ilyen elővigyázatos megoldás segít elkerülni a sajnos egyre dagadó közegészségügyi várólistákat, és magas színvonalú szolgáltatást biztosít számunkra.

De ha mégis az internet felé vennénk először az irányt, akkor hoztunk pár tippet, amit érdemes megfogadni ahhoz, hogy nehogy félrediagnosztizáljuk magunkat. De hangsúlyozzuk, hogy az igazi megoldás az, ha orvoshoz fordulunk a panaszunkkal!

Ellenőrizzük a forrást!

Az internet azért jó, mert minden megtalálható rajta. És azért rossz, mert minden megtalálható rajta. Bárki írhat bármiről bármit, és sajnos ezt meg is teszik. Sajnos gyakran szerkesztenek oldalakat, blogokat, fórumokat olyanok, akiknek nincs meg a megfelelő tudásuk a témában. Az ott megjelent információkat pedig nem ellenőrzik egészségügyi szakemberek, mégis megjelenhetnek, és bárki számára elérhetőek lesznek.

Természetesen találhatunk megbízható, orvosok által közölt szakcikkeket is. De ezek sok esetben nehezen értelmezhetőek egy egészségügyön kívülről érkező ember számára. Mégis hitelesebb információkat tartalmaznak, ha azonosítani tudjuk a forrását (a szakembert, aki írta).

Egy fejfájásra hiába keresünk rá!

Az emberi szervezet nagyon komplex, és ugyanazt a tünetet számos okból kifolyólag produkálhatja. Például egy fejfájásra rákeresve azonnal találkozhatunk vírusfertőzéssel, mozgásszervi problémával, fül-orr-gégészeti és szemészeti betegségekkel is. Épp ezért célszerű inkább a háziorvosunkat felkeresni, aki mélyebbre tud ásni, hogy kiderítse a fejfájás valódi okát. De ez igaz egyéb tünetek esetén is.

Nem szabad megijedni!

Laikusok sokszor egyből a legrosszabbra gondolnak. Sajnos az interneten is a legsúlyosabb esetek kerülnek előtérbe. Maradva a fejfájásnál, ha rákeresünk, az első, amit megtalálunk, az jó eséllyel az agydaganat. Holott lehet, csak kevesebbet ittunk aznap a kelleténél. Ezért nem jó az online öndiagnosztika!

Ne féljünk orvoshoz menni! És ne nehezítsük meg a dolgukat azzal, hogy csak komolyabb tünetekkel fordulunk szakemberhez. A saját érdekünk is ezt diktálja!

Kép forrása: Getty Images

Hirdetés (X)