Otthoni aratás traktorral

traktor

Amikor elérkezik a betakarítás ideje, sokan kisétálnak a hátsó udvarba, és egy délelőtt alatt leszedik a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ha azonban egy udvarnál nagyobb földterületet vetünk be, akkor az aratást érdemes a traktorokra bízni.

Ma a betakarításhoz használt gépek annyira változatosak, mint a termények, azonban főleg két típusra osztjuk őket: azok, akik az egész folyamatot egy lépésben végzik el, és azok, amik több lépésben fejezik be az aratást.

Az aratógépek fő funkciói

Ha megkérdezzük valakitől, hogy melyik traktor jut eszébe az aratás szóról, akkor valószínűleg a kombájnt fogja mondani. Igen, ezeket a gépeket úgy tervezték, hogy bármilyen típusú terményt betakaríthassanak, úgyhogy mi is nyugodtan kihasználhatjuk az előnyeit.

A kombájnon belül azonban nem mindegy, hogy mivel megyünk a kertbe, mivel a terménytípus és a betakarítás nehézségi foka különbözni szokott. A kaszálás az egyszerű műveletek közé tartozik, de ha szét akarjuk választani a gabonát, akkor komolyabb gépre lesz szükségünk.

A gazdák kedvence az a gép szokott lenni, ami a teljes betakarítási folyamatot egy menetben képes elvégezni. Ez magában foglalja a szemek és a magvak betakarítását, az aprítást és a rostok kinyerését. Ha azonban cukorrépát, burgonyát vagy hagymát akarunk aratni, akkor a betakarítási folyamatnak több lépése is lesz.

A gépek típusai

Ahogy fentebb is említettük, a termény típusa nagy mértékben befolyásolja a kombájnt. A legegyszerűbb különbség az önjáró és a traktorral vontatott vagy hajtott gépek között van. Ez nagy mértékben függ a munka összetettségétől és a művelet szakaszaitól.

Az önjáró gépek egy szakaszban végeznek el mindent, utána nincs szükség további beavatkozásra. Ezzel ellentétben a vontatott gépek egyszerűbb feladatokat látnok el. Utóbbi főleg a takarmány betakarítását és feldolgozását segíti, valamint az állatok takarmányának az előállítását.

Gabona és vetőmag betakarító gépek

Ha gabonában vagy valamilyen vetőmagban utazunk, akkor könnyű dolgunk van, hiszen rengeteg mezőgazdasági gép közül választhatunk. Sokszor ezek a legnagyobbak, mivel nagy területek megmunkálásához tervezik őket, ahol nagyon fontos a sebesség és a munkamennyiség.

Ha nincs több hektáros földterületünk, akkor egyetlen géppel is megoldhatjuk a búza, az árpa, a zab és egyéb növények aratását. Ezek a gépek képesek a termény lekaszálására és elválasztására is.

Gumók és gyökerek betakarítása

A gabona után a gumók és a gyökerek a legfelkapottabbak, amihez más fajta betakarítógépre lesz szükség. A burgonyát, a céklát és a hagymát is ki kell emelni a talajból, ami után jön a tisztítás. A legtöbb gép megoldja ezt a két lépést, majd a termést lefedve hagyja, hogy egy másik gép elvégezze az összeszedésüket. Fontos kiemelni, hogy ezek a lépések egyben is elvégezhetőek, mivel már léteznek önjáró burgonyabetakarítók is.

Szőlőszüretelők

Ritkábban esik szó a szőlő szüreteléséről, de ma már ez is elvégezhető gépesített formában. Ahogy fejlődik a technológia úgy jelennek meg az egyre komolyabb kombájnok, hogy még gyorsabban és hatékonyabban végezzük el a munkát.

Kép forrása: Gepkozvetito.hu

Hirdetés (X)