Otthonunk éke a terasz, de hogy rendezzük be?

terasz hasznosítás ötletek

Egy hosszú nap után nincs is jobb, mint otthon a teraszon leülni és inni egy hideg frissítő üdítőt. De hogyan varázsolhatjuk otthonunk ezen helyiségét a nyugalom szigetévé? Fél tucatnyi ötletünk is van!

Nyitott vagy zárt terasz?

Az első kérdés, amire választ kell adjunk, hogy teraszunk nyitott vagy zárt helyiség lesz-e. Persze a zárt sem jelenti azt, hogy téglafallal vesszük körül, csak annyit, hogy nagyobb üvegfalakat és légkondit egyaránt beszerelünk.

Ilyen esetben a házunk egyfajta meghosszabbítását hozzuk létre, ahova kényelmesen berendezhetünk akár egy nappalit is.

Nyitott terasz esetén – ami ugye a klasszikus terasz – a korlátokon kívül egy belátás gátló sokat segít a kíváncsi szomszédok ellen, amit megtervezhetünk lécekből, de a természetesség kedvelőinek inkább javasolt egy szép növényekből álló fal.

Gondos tervezés

A terasz méretétől függ minden további elképzelés. 10 négyzetméter környékén már könnyedén tudunk tervezni, ennél nagyobb méretű veranda esetén pedig szinte az összes felsorolt ötlet egyszerre elfér, határ a csillagos ég.

Wellness

Ha kisebb hátsó kerttel, udvarral rendelkezünk, ahova már egy medence is csak nagyon szűkösen vagy egyáltalán nem fér el kényelmesen, akkor vegyük elő a mérőszalagot a fiókból és mérjük le a teraszunkat!

Alig 4-5 négyzetméternyi helyre már elfér egy jakuzzi vagy egy dézsafürdő, ami ha nem is teljesen medence, de nagyon kellemes benne ülve lazítani egy fárasztó nap után, benne ülve megnézni egy filmet vagy épp az aktuális focimeccset.

Főzés-sütés

A teraszunkon tökéletesen elfér egy kinti konyha is, ami szemmel látható boldogságot okoz számunkra. Egyrészt nyáron a forróságot jó ötlet kivinni a benti a konyhából, hogy ne a lakást fűtsük, másrészt ilyenkor készülnek a legjobb füstös fogások, mint a nagyszerű barbecue oldalasok, hamburgerek vagy épp a grillcsirkék.

Nincs is mire várni, csak egy okos grillsütőre van szükség és indulhat a sütés-főzés, sőt egy applikáció segítségével igazából a benti hűvösből vagy munka közben is elkészülhet a finom fogás.

Fitness

Tökéletesen elfér a házi edzőterem is ezen a helyen! Akár egy szobabicikli, akár egy kis jóga szőnyeg vagy néhány súlyzó is szépen elfér az egyik sarokban. Már csak arra kell figyeljünk, hogy rendszeresen mozogjunk.

Szórakozás

Ha már szórakozás, akkor tökéletes hely a kikapcsolódásra – persze szúnyogok nélkül – egy kellemes mozisarok. Kialakításához javaslunk fejenként egy babzsákot, egy mini hűtőt és persze a film mellett egy tálat ahonnan kényelmesen fogyaszthatjuk a finomságokat.

Nyugalom, pihenés

Ha nem vágyunk semmilyen aktív kikapcsolódásra, hanem csak egyszerűen kiülnénk például ebédelni vagy a barátokkal beszélgetni, az is szuper hasznosítása ennek a helynek. Ebben az esetben egy kényelmes sarok kanapét és étkező asztalt javasolnánk beszerezni.

Zöldek és virágok

Gyönyörű virágokkal és növényzettel még otthonosabb és kellemesebb lesz ez a tér.  A nagyszerű illatok mellett az összehatás, a látvány egészen gyönyörű lehet egy szépen megtervezett zöldített-virágosított teraszon.

Téliesítés

A kellemes idő sem tart örökké ezen az éghajlaton, így gondolnunk kell a téli védelemre is. Különböző PVC fóliák segítségével kellemes hellyé varázsolhatjuk a teraszt a hűvösebb időkre is.

A fűtésről légkondicionálóval vagy akár pellet kályhával is gondoskodhatunk attól függően mekkora területet kell befűteni.

A jó hír, hogy ideális hőfok beállítása esetén a fent felsorolt tevékenységek már nem csak a melegebb hónapokban, hanem akár egész éven is élvezhetők.

Kép forrása: Greenmountaingrills.com