Rövid nyári utazások

Schönbrunni kastély utazás

Amikor a nyaralásra gondolunk, általában több napos, de legalább egy hetes kikapcsolódás jut az eszünkbe. Persze nem mindenkinek van arra lehetősége, vagy esetleg anyagi kerete, hogy egy-két hetes nyaraláson vegyen részt.

Emiatt nem szabad elkeseredni, mert ma már rengeteg 1-2 napos utazás közül választhatunk, ráadásul utazhatunk busszal, szervezetten, így még vezetni sem kell!

Meglehetősen kalandosan hangzik egy vagy két napra elutazni, de egyre divatosabbak lesznek ezek a kirándulások. A rövid idő ellenére rengeteg élménnyel gazdagodhatunk, és nem utolsó sorban, nem kell sok holmit bepakolni, így jóval lazább, gondtalanabb az utazás is.

Tengerpart a közelben

A közhiedelemmel ellentétben nem kell messzire mennünk egy jó kis csobbanáshoz! Egyáltalán nem ördögtől való egy napra elutazni egy gyönyörű tengerpartra. Szinte biztos, hogy valódi horvátországi nyaralás élményt ad egy rövid tengerparti kiruccanás is.

Érdemes például ellátogatni Krk-szigetére, Baska városába. Baska hatalmas sziklafalak között fekszik a Krk sziget déli végén. Itt található Horvátország legszebb strandjainak egyike a két kilométer hosszú Velika Plaza, amely a horvátországi ún. „kék zászlós” strandok egyike.

Krk-sziget nyaralás

Kép forrása: Freepik.com

Egy másik közeli úti cél Opatija, avagy régebbi nevén Abbázia nemcsak strandjairól, hanem történelmi jelentőségéről is híres. Itt gyönyörűen kiépített strandok, kristálytiszta kék víz, nyüzsgő városközpont várja az utazókat, amely történelmi emlékekben is bővelkedik.

Opatija Horvátország magyarok által is különösen kedvelt része, az Osztrák-Magyar Monarchia egykori neves üdülőhelye, ahol Ferenc József császár is szívesen időzött.

Kulturális és szórakoztató programok

Aki nem szereti a strandolást és inkább városnézéssel töltené az idejét, vagy egyéb szórakoztató, kulturális programon venne részt, azok számára jó szívvel ajánljuk a szintén közeli Ausztriát.

A Schönbrunn-i kastély Ausztria leglátogatottabb és legismertebb látnivalója, Bécs szimbóluma. Igazi időutazásban lehet részünk ebben a csodás építményben: megtekinthetjük a pazar lakosztályokat, ahol egykoron Ferenc József fogadta magas rangú vendégeit.

A kastély parkjában lenyűgöző kutak, szobrok, emlékművek, fák és virágok találhatók, valamint a pompás Gloriette. És persze további sok érdekes látnivaló várja az utazót: a Császári Hintómúzeum, a Trónörökös kertje, a Narancsház kertje, labirintus, az állatkert, a Pálmaház, a Sivatagi ház, stb..

De ne csak a történelemé legyen a főszerep! Ki ne ismerné a híres bécsi Óriáskereket? Aki még nem látta, sok más játék mellett kipróbálhatja a Práterben, ez a terület ad otthont ugyanis a világ legrégebben épített vidámparkjának.

A Duna és a Duna-csatorna közti sziget hatalmas, déli felét elfoglaló zöldterület az osztrák főváros legkedveltebb pihenő-, kirándulóhelye. A lélegzetelállító, mintegy hatmillió négyzetméter nagyságú park több mint 200 különféle más látnivalót rejt magában, a gyerekeket pedig egy külön vidámpark várja, emellett ez a helyiek egyik kedvenc szabadidős parkja is.

Gyönyörű tájak

Európa legnagyobb földalatti tava közelebb van, mint gondolnánk. Bécstől mindössze 17 km-re fekszik az a barlangrendszer, amely lenyűgöző élménnyel ajándékozza meg az odalátogatókat. A Laxenburgi kastély Ausztria egyik szó szerint meseszép kastélya.

Az óriási, 280 hektárnyi területen három kastély is található. A fő vonzereje a gyönyörűen gondozott kastélypark, amely hangulatos, csónakázásra csábító tavával, lovagkort idéző mesebeli várával, varázslatos barlangjaival, változatos látnivalókban bővelkedik.

Plitvicei-tavak

Kép forrása: Freepik.com

A Plitvicei-tavak Budapesttől csupán 500 km-re, Karlovactól 75 kilométerre délre fekszik, így egy egynapos autóbuszos kirándulás tökéletes alkalom arra, hogy gyönyörködhessünk ebben a csodás látnivalóban. A tórendszer Horvátország egyik varázslatos Nemzeti Parkjának részeként, egy erdős hegyek által körülölelt völgyben terül el, ami már 1979-től megtalálható az UNESCO természeti világörökségi listáján.

Aki pedig inkább egy kicsit hűsölne a nyári hőségben, töltődjön fel a természet erejével Alsó-Ausztria legmagasabb hegycsúcsán, a Schneebergen! Az Alpok fő vonulatának utolsó keleti tagja, amely magasságával meghaladja a 2 000 métert. Lélegzetelállító környezetet kínál az utazóknak, akik a városból kiszakadva élveznék a makulátlanul friss levegő, a zöldellő mezők és a szikrázó napsütés erejét a páratlan panoráma és a végtelen nyugalom társaságában.

De nemcsak busszal, hanem hajóval is utazhatunk! A festői szépségű Osztrák Dunakanyarba egy lélegzetelállító túrára, amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas napot ígér. Az utazás során mesés osztrák városok látnivalói várnak minket, melyek között méltán híres Világörökség helyszín is található. A dunai hajózás élménye pedig, mindig üdítő kalandot jelent a látogatók számára.

Tényleg kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza, egy vagy két napos utazással is csodás élményekben lehet részünk. Itt a nyár, hát kalandra fel!

Képek forrása: Freepik.com