Stílusos és hasznos ajándékötletek férfiaknak

ajándék

Egy ajándék akkor lesz az igazi, ha valóban szívből jön. Az igazi ajándék értékét nem az összege határozza meg, hanem a kigondolásába, megvásárlásába vagy elkészítésébe fektetett energia. Természetesen mindenkinek más fog tetszeni, ezért nem lehet mindenki számára jó ötletekkel előállni – de mi azért megpróbáltuk!

Az ajándék attól is függ, hogy kinek veszed, és mennyit szeretnél rászánni. Ha „csak” valami távolabbi ismerősről van szó, akkor ők sem fogják elvárni, hogy megfejtsd lelkük leghőbb vágyait, elég egy formálisabb, sablonosabb meglepetés, de ha közeli barát, rokon, vagy valaki, akit le szeretnél nyűgözni, akkor már egy kicsit érdemes elgondolkodni, hogy minek is örülne igazán.

Egy palack jó minőségű ital

Egy igazán jó itallal szinte mindig jó ötlet. A magyar kultúra alapvető eleme a borfogyasztás, így egy palackkal sosem lehet melléfogni. Igazából még akkor sem, ha az illető nem is nagy borfogyasztó, hiszen meg tudja majd kínálni barátait, szeretteit. Itt a gesztus lesz a lényeg, illetve a gondolat, nem pedig az ajándék mibenléte.

Itthon nagyon könnyű jó bort olcsón venni, így ezzel akár könnyen meg is lehet úszni, ha szűkös a keret. Egyedül akkor kizáró ok, ha az illető tartósan olyan gyógyszert szed, ami mellé nem szabad alkoholt fogyasztani, vagy függőséggel küzd, ilyenkor kifejezetten illetlenség alkoholt adni.

Ha közelebbi ismerősről van szó, akkor érdemes több figyelmet szentelni arra, hogy mit is szeret. Édes, száraz, fehér vörös? Magyar, francia, spanyol?
Ha igazából nem szereti a bort, de mindig sörözik, akkor egy jó minőségű sörválogatással is meglepheted. Amennyiben inkább a tömény italokért van oda, akkor érdemes lehet beruházni egy átlagon felüli palackra.

Az is lehet, hogy az illető nincs oda különösebben sem az alkoholos, sem pedig a nem alkoholos italokért, akkor lehet, hogy más ötletre lesz szükséged.

Illatszer

Az illatszerek jelentősége a mai világban nagyon alulértékelt. Sokan nem is fordítanak különösebb figyelmet arra, hogy mit is viselnek, pedig az illat döntő jelentőségű lehet egy ember életében. Ha tudod, hogy az ismerősöd nem használ parfümöt, akkor ez egy remek alkalom, hogy valami újat mutass neki.

Ha esetleg visel valamit, de nem fordít rá különösebb figyelmet, akkor pedig itt az alkalom, hogy megpróbáld megtalálni neki az egyéniségét. Könnyen lehet, hogy az ajándékba kapott illat annyira megtetszik neki, hogy örökre vele marad!

Ugyanakkor az illatszerek nagy problémája, hogy még saját magunknak is nehéz lehet jó illatot találni, nemhogy másnak. Ezért érdemes körültekintően választani, az extrémebb illatok pedig érdemes elkerülni. Ha az illető használ parfümöt, akkor az egy jó indikátor lehet, hogy tudd nagyjából milyen illatokat kedvel.

A másik opció, hogy esetleg megpróbálsz vele parfümöket szagoltatni valamilyen formában, titokban kiderítendő, hogy mi az, ami tetszik neki és mi az, ami nem.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a parfümök nem mindenki számára bizonyulhatnak megfelelő ajándéknak, emellett még kifejezetten borsos is tud lenni az áruk.

Karóra

Bár az óraviselés ma már elavultnak tűnhet, egy jó minőségű darab láttán minden férfinak megdobban a szíve. Ez a fajta ajándék kifejezetten azoknak javasolt, akik nagyobb költségeket is be mernek vállalni, hiszen a legtöbb óra nem olcsó.

Itt is érdemes ismerni az adott személy stílusát, de ebben az esetben nehezebb tévedni, hiszen rengeget univerzális, elegáns darab van a piacon, ami minden stílushoz, minden emberhez illik. Ha az illetőnek klasszikusabb ízlése van, akkor akár vintage, használt, de felújított órákban is érdemes lehet gondolkodni.

Kiegészítők és egyszerűbb ruhadarabok

Férfiaknak is jó ajándékok lehetnek a különféle ékszerek, táskák, övek – gyakorlatilag akármi. Rengeteg férfi van, akinek ezekből a kiegészítőkből valamelyikre szüksége van, de nem veszi észre, vagy mindig kimegy a fejéből, esetleg nem ért hozzá, nem tudja, milyet válasszon.

Itt már lehet kreatívnak lenni, jöhet fém, bőr, nemesfém, de karkötőt, nyakláncot akár kézzel is lehet készíteni paracordból, bőrből egy szép medállal. Ha bizonytalan vagy az ízlésében, jó, ha tudod, hogy sok kiegészítő univerzálisan is használható.

Nem csak ékszerekben gondolkodhatsz, egy napszemüveg is kitűnő választás lehet. Itt érdemes egy kis kutatással kideríteni, hogy milyen fejformára milyen stílus áll a legjobban.

Ha teljesen döntésképtelen vagy, az aviátor típusú szemüvegek minden fejformára tökéletesen illenek, és remek kiegészítőt jelentenek minden férfi számára. Itt arra figyelj oda, hogy valóban nyújtson UV-védelmet, ellenkező esetben a napszemüveg többet árt, mint használ!

Kiegészítőnek egy jó minőségű hátizsák sem rossz választás, főleg, ha az illetőnek különleges hobbija van: egy fotós zsák, egy laptoptáska, vagy utazóknak a „carry on” méretű hátizsák mindig jól jön.

Ezek mellett néhány egyszerűbb ruhadarab, mint például egy elegáns ing vagy egy ízléses póló is mindig jó jön egy férfi ruhatárában.

Abszurditás

Van, amikor nem a stílus és az elegancia számít; néha a legabszurdabb butaság lesz a legjobb ajándék, mert mindenkit megnevettet. Ha nem ismered eléggé az illetőt, akkor a humor kétélű fegyver lehet, de valami gyöngéd vicc mindig elfogadható lesz.

A legjobb, ha próbálsz a kiszámíthatatlanságra építeni, illetve arra, hogy rácáfolj a várakozásokra. Bizonyos társaságok esetén akár egy-egy obszcén ajándék is teremthet örök emléket, de itt természetesen kiemelten fontos, kinek vásárolsz, milyen a viszonyotok, és milyen helyzetben, kik előtt fogod átadni az ajándékot.

Személyes szenvedély

Barátok számára felesleges olyan dolgot vásárolni, ami nyilvánvalóan ötlettelen. A jó barátok azért barátok, mert ismerik egymás szenvedélyeit és hobbijait. Furcsa gondolat lehet játékboltban vásárolni egy 30 éves felnőttnek, de néha erre van szükség. Ahogy a mondás is tartja: „Egy férfi sosem nő fel, csak nagyobb lesz.”

Néha tényleg az kell, hogy vegyél a barátodnak egy fénykardot, LEGO szettet, vagy egy távirányítós autót. A komolyság csak látszat, és abban a pillanatban, ahogy beállítasz egy trambulinnal a kezedben, rögtön megszűnik mindenki felnőttnek lenni!

Ha tényleg jól ismered azt, akinek vásárolsz, akkor úgyis tudni fogod mi az, ami ténylegesen a szenvedélye. Néha nem is az összegen múlik a dolog, hanem a figyelmességen. Egy könyvgyűjtő számára egy eredeti ritkaság, amit véletlenül párszáz forintért találtál az antikváriumban felbecsülhetetlen kincs lesz. Ugyanígy a régi játékok között kotorászva egy-egy régi makettfigura neked lehet, hogy semmit sem jelent, de a barátodnak a világ összes ajándékánál többet érhet.

A figyelmesség és a gondolat a legfontosabb – ezek mellett igazából teljesen mindegy mit adsz ajándékba. Néha legstílusosabb és hasznosabb ajándék, ha keveset adsz, de odafigyeléssel!

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)