Stílusos megoldások akár egészen apró fürdőszobákba is

sarokkád

Amikor egy kisebb méretű helyiség berendezéséről van szó, sokan csak a kihívást látják a feladatban – pedig egészen máshogy is felfoghatjuk a projektet. Mi lenne, ha inkább lehetőségként tekintenénk rá, amely során kibontakoztathatjuk a kreativitásunkat és bevethetünk néhány látványos és praktikus ötletet?

A következőkben olyan tippeket sorolunk fel, amelyekkel valóságos álomfürdőszobát teremthetünk az otthonunkban – még akkor is, ha apró térben kell gondolkodnunk.

Játsszunk a színekkel!

Egy helyiség berendezése során az egyik legalapvetőbb kérdés a színvilág megteremtése. Ez már csak azért is nagyon fontos, mert a színek többféle szempontból is befolyásolják a végeredmény. Lakberendezési szempontból nem árt például tudni, hogy a világos színek optikailag nagyítják a teret, míg a sötétek inkább szűkítik azt.

Így a kisebb fürdőkben célszerű inkább világos árnyalatokkal dolgozni, például lágy pasztellkékkel vagy bézzsel. Szintén jó ötlet kihasználni a komplementer színekben rejlő lehetőségeket. A komplementer árnyalatok a színkörben az egymással szemben elhelyezkedő színek, ilyen például a kék és a narancssárga.

Ha ezeket egymás mellett alkalmazzuk, azzal nagyon szépen vezethetjük a tekintetet, vizuálisan meghosszabbíthatjuk, kiszélesíthetjük a helyiségeket, miközben elvonjuk a figyelmet arról, hogy egy szűkös helyen vagyunk.

Tudatosan teremtsük meg az alapokat!

Egy kisebb alapterületű fürdőben fontos, hogy alaposan gondoljuk át, hol kapnak majd helyet a legszükségesebb elemek: ilyen a fürdőkád vagy a zuhanykabin, a mosdókagyló, illetve ha egy helyiségben van, akkor a vécé is. Ezeket igyekezzünk a fal mentén elhelyezni, hogy több helyünk maradjon a helyiség közepén – ez tágasabb hatást kelt majd.

Lehet, hogy imádjuk a mutatós szabadon álló kádakat, de ha kicsi a helyünk, sokkal jobb választás egy sarokkád, hiszen így nem hozunk létre holttereket.

Gondolkodjunk függőlegesben!

A függőleges vonalvezetés vizuálisan nagyon jó hatással lehet egy kisebb térre. A hosszanti, függőleges vonalak ugyanis optikailag megnyújtják a teret és tágabb érzetet keltenek. Ezt becsempészhetjük a csempék mintájában, egy jól megválasztott tapétában, de akár egy vékony, hosszú polcrendszerben is.

Használjunk kettő az egyben megoldást!

A legtöbben szeretnek zuhanyozni, és a rohanós hétköznapokon szívesebben választják ezt a megoldást – ami ráadásul sokkal környezetbarátabb is, mint a fürdés. Kétségtelen azonban, hogy az embernek olykor jólesik egy kis énidő egy kád forró vízben illatgyertyákkal és lágy zenével.

Szerencsére akkor sem kell a kettő közül választanunk, ha kicsi a fürdőnk: csak helyezzük be a sarokkádat a zuhany alá! Ebben az esetben szükségünk lesz egy stílusos zuhanyfüggönyre, vagy kádparavánra is, amit színében a csempéhez, illetve a falhoz illeszthetünk. Mivel ez egy függőleges vonalat hoz létre a helyiségben, jól érvényesíti az előző tanácsunkat!

Szorítkozzunk a lényegre!

Attól, hogy szűk a hely a fürdőszobában, még nem kell annak is érződnie. Ezt könnyen elérhetjük azzal, ha nem zsúfoljuk tele a helyiséget mindenféle kacattal. Miután elhelyeztük a sarokkádat, a mosdókagylót és a vécét, még gondoskodnunk kell a tárolásról is – a legszükségesebbeken felül azonban nem érdemes semmi mást bevinni a helyiségbe.

Egy-egy illatgyertya, egy stílusos, színes, feltűnő tervezői szobor vagy éppen egy különleges lámpatest is stílust visz a helyiségbe anélkül, hogy „túl soknak” érződne.

Alkalmazzunk okos tárolási módszereket!

Egy falba süllyesztett polc, ahol a szépségápolási termékeinket tartjuk, néhány falra szerelhető, lebegő elem a fontos kiegészítőknek, egy mosdókagyló alatti szekrény, amiben bármit elrejthetünk – és már kész is! Ennél több tárolási lehetőségben nem kell gondolkodnunk a fürdőben – ezekkel ráadásul nem használunk fel semennyit az értékes területből. Ami ezekben nem fér el, azt tegyük be a lakás tárolójába vagy egy beépített szekrénybe.

Zöldítsünk!

A zöld növények bármelyik helyiséget képesek feldobni, és ez a fürdőszobára is igaz. A növények friss látványt nyújtanak, felfrissítik, energetizálják a helyiséget, miközben természetességet és légiességet kölcsönöznek neki. Válasszunk olyan típusokat, amelyek kedvelik a párás, meleg közeget, ilyen például az aloe vera, a páfrány vagy éppen a filodendron.

Tükörválasztás okosan

A tükrök varázslatos kiegészítők, hiszen amellett, hogy szükségesek a modern mindennapokhoz, lakberendezési szempontból is hasznosak. Egy jól megválasztott, nagyméretű tükörrel például könnyen növelhetjük a térérzetet, mivel azt az illúziót kelti, hogy a helyiség nagyobb, mint valójában.

Láthatjuk tehát, hogy egy kisméretű fürdőszoba berendezése egyáltalán nem ördöngösség, csak ismernünk kell a lakberendezés alapjait és egy kicsit szabadjára kell engednünk a fantáziánkat – ez pedig végeredményben szórakoztató elfoglaltsággá teszi az egész folyamatot!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)