Sütés nélküli finomságok

tiramisu mascarponeból

Ha nem szeretnénk hosszú időt tölteni a konyhában és órákig készülni egy-egy süteménnyel, akkor érdemes olyan receptek és tippek után kutatni, amelyek segítségével gyorsan összedobhatunk valamilyen finomságot.

Külön pozitívum, hogy ezeket az édességeket gyakorlatilag képtelenség elrontani: nem kell izgulni a tészta vagy akár a főzött krém állaga miatt. Pont emiatt érdemes a család legkisebb tagjait is bevonni az elkészítésbe, hiszen a sikerélmény garantált.

Számos egyszerű és nagyszerű megoldás létezik, most ezekből mutatunk néhányat!

Keksz alapok, egyszerű krémek

A sütés nélküli torták legfontosabb alapja a darál, vagy aprított keksz (amely lehet édesebb, de natúr is, ahogy szeretjük), vagy a babapiskóta. Egyszerű és nagyon ízletes édesség a tiramisu, amelynek szintén babapiskóta az alapja, amelyre kávét és rumot öntünk, valamint mascarponét és tojást használunk az elkészítéséhez.

Persze ha gyerekeket szeretnénk meglepni vele, akkor a rumot hagyjuk el és a kávé is lehet koffeinmentes, vagy lecserélhetjük csokikrémre. De mi magunk is kitalálhatunk egy kekszes, vajas alapra épülő mascarponés, gyümölcsös tortát, amely néhány óra alatt szépen megdermed a hűtőben.

Csupán egy jó tortaforma kell mindehhez és máris mehet a különféle variációk próbálgatása. Előfordulhat, hogy a krémhez vagy a gyümölcsös díszítéshez kell némi zselatin – ez jobban összetartja a hozzávalókat.

Rendkívül népszerűek a túrórudi vagy oreo torták, de például nyáron a citromos, lime-os ízesítésű krémek is. Sokan nem tudják, de tejbegrízből is lehet szuper tortát készíteni. Jó, persze ehhez azért kell némi főzés is, de ha elég sűrű lesz a tejbegríz állaga, akkor egy tortaformába öntve, túróval összekeverve és némi gyümölccsel díszítve kész is a finom édesség.

A tortakrémekbe, vagy azok tetejére tehetünk még pudingot, ami több ízben kapható és szuper ízvilágot kölcsönözhet az édességeknek. Szintén kevésbé ismert, de polentából, azaz puliszkából is készülhet egy jó alap a sütinkhez.

Tehát csodás, szépen díszített tortákat kreálhatunk nagyobb energiabefektetés nélkül, ráadásul némiképp egészségesebb megoldások is születhetnek, ha natúr, cukormentes alapanyagokat használunk és a krémekhez sem teszünk semmilyen plusz édességet és maradunk csupán a gyümölcsöknél.

Pohárkrémek, gyümölcsös alapok

pohárkrém desszert

Kép forrása: Freepik.com

Rendkívül egyszerű és gyors folyamat egy-egy pohárkrém elkészítése. A pohárkrémek rendkívül látványosak, komolyabb, elegánsabb, ünnepélyes alkalmak során is megállják a helyüket. Ha azonban nem szeretnénk nagy faksznit csinálni belőle, elég egy kis kekszmorzsa, kiolvasztott fagyasztott gyümölcs, a tetejére pedig tejszínhab és már kész is a finom desszert.

Hab helyett mehet a gyümölcs mellé tejberizs is, vagy bármilyen puding. Persze nagyon szép látványos édesség is kerekedhet a poharas desszertekből: különféle színű és állagú rétegek váltogathatják egymást (pudingból, gyümölcsből, vagy bármilyen keksz morzsájából, egyéb finom krémekből), így még maga a látvány, a vizuális megjelenítés is lenyűgöző lesz.

Ha egészséges poharas desszertet szeretnénk előállítani, akkor mehet bele granola (amit készen is megvehetünk, de házilag is elkészíthető) és sok gyümölcs, ezen kívül a kókuszital, kókuszgurt is finom és könnyű összetevők. Díszítésre szintén használhatunk kókuszreszeléket, citromot, tortadarát, sőt akár zizit is – ez utóbbi biztosan a gyerekek kedvence lesz!

Fagypont alatt

gyümölcs sorbet fagyi

Kép forrása: Freepik.com

Ne hanyagoljuk el a fagypont alatti hőmérsékletet sem! Sokféle házifagyi, jégkrém készíthető gyümölcsös, joghurtos alapból, de ott van például a sorbet, ami abszolút hűsítő, könnyed nyári édesség, hiszen egy fagyasztott gyömölcspüréről beszélünk.

Mivel a sorbet-et vízzel készítik (tehát nem tejjel, tojással vagy joghurttal keverik az alapanyagokat), ezért a kalóriatartalma is jóval kevesebb a hagyományos fagylaltnál. Felnőttek alkohollal is fogyaszthatják, például egy kis likőrrel összekeverve a gyümölcsöket kifejezetten különleges ízvilág tárul elénk.

Egyébként is a sorbet általában citromból, grapefruitból a legkellemesebb, mert a jeges állag még inkább előhozza a fanyar ízeket. Igazi ínyencek kipróbálhatják a kifejezetten különleges és elegáns füge sorbet készítését is: csodás desszert lehet különleges vacsora alkalmakra.

Izgalmas és jól variálható, egészséges és kalóriaszegény, minden évszaknak és korosztálynak, sőt minden alkalomra megfelelő desszertek készíthetők sütés nélkül.

Ha szeretnénk meghagyni a profi cukrászoknak a klasszikus tészták és krémek művészetét, válasszunk egy jó pohárkrém vagy gyümölcstorta receptet, amelyet gyorsan és különösebb macera nélkül elkészíthetünk a családunk, barátaink nagy örömére.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)