Személyiségtesztek – az önismeret és az önfejlesztés eszközei

személyiségteszt

Az önismeret és az önfejlesztés divatos fogalmak ma, hiszen egyre többen kezdenek el tudatosan foglalkozni önmagukkal, megtalálni saját erősségeiket és fejlesztendő tulajdonságaikat annak érdekében, hogy a jövőben sikeresebbek, kiegyensúlyozottabbak és hatékonyabbak legyenek az élet minden területén.

Ebben segítenek a személyiségtesztek, amelyek alapján képet kaphatunk temperamentumunkról. Az interneten rengeteg teszt található. Ebben a cikkben megmutatjuk, melyeket használd, ha objektív és valid eredményre vágysz!

Mire jó a személyiségteszt?

Temperamentumunk, mentalitásunk életünk végéig alakul, fejlődik. Egyre többen ismerik fel, hogy lehetőségünk van hatást gyakorolni erre a folyamatra, azonban ehhez mindenképpen alaposan ismernünk kell saját jellemünket.

Egy személyiségtesztet az élet számos területén használhatunk, így nagy segítség lehet pályaválasztás során, de önismereti tréningeken, személyiségfejlesztő foglalkozásokon is használják ezt az eszközt, sőt sok cég ezek segítségével találja meg a legjobb embereket a csapatába, és győződik meg arról, hogy a jelölt temperamentuma és a betöltendő pozíció „kompatibilisek-e” egymással.

A legnépszerűbb személyiségtesztek

DISC személyiségteszt

A DISC (Dominance, Influence, Steadiness, Compilance) az egyik leggyakrabban alkalmazott személyiségteszt, melyet egyre több cég alkalmaz a kiválasztási folyamatok során.

A modellt egy angol pszichológus fejlesztette ki, aki 4 kategóriába sorolta a személyiségtípusokat, és mindegyik színhez egy színt társított, ami alapján a következő kategóriákat különíthetjük el: piros=dominancia, sárga=befolyásolás, zöld=kitartás, kék=szabálykövetés.

MBTI teszt

A Myers-Briggs Type Indicator vagy röviden MBTI teszt Carl Gustav Jung modelljére építkezik, és 4 dimenzió, 4 ellentétpár(introvertált – extrovertált, érzékelő – intuitív, gondolkodó – érző, megítélő – észlelő) segítségével írja le az egyén viszonyulását a világhoz, illetve döntéseik mozgatórugóját.

A modell azt vizsgálja, mely tényezők dominálnak az egyéneknél. A kérdőív egy sor eldöntendő kérdésből áll. A kiértékelés során személyiségünk 16 különböző típusba sorolható be.

Enneagram teszt

A személyiségtípusokat elkülönítő modell leírja, hogy milyen mintázatok alapján értelmezzük a világot, és kezeljük az érzelmeinket.

Az Enneagram görög szó, jelentése: „kilences ábra” – a teszt 9 személyiségtípust határoz meg, melyeket egy diagrammon helyez el az összefüggések és kölcsönhatások vizuális érzékeltetése céljából.

A 9 személyiségtípus: a tökéletességre törekvő, a segítő, az eredményes, az induvidualista, a megfigyelő, a kétkedő, a rajongó, a kihívó, a békítő.

Az Enneagram az leghatékonyabb eszköz az érzelmi intelligencia mérésére és fejlesztésére.

Profiles XT személyiségteszt

HR folyamatok és képzési tervek összeállítása során gyakran használják ezt a tesztet, mivel segít felmérni, mennyire testhezálló a jelölt számára a megpályázott munkakör, továbbá vizsgálja a kompetenciáit, kognitív tulajdonságait, motivációit is.

Big Five személyiségteszt

A „Nagy Ötök” teszt 5 fő tényező alapján különíti el a különböző személyiségtípusokat (érzelmi stabilitás, barátságosság, nyitottság, lelkiismeretesség és extraverzió).

A Big Five e 5 dimenzió mentén méri a személyiséget, amelyet aztán egy tulajdonságskálán helyez el.

A teszt képet ad a kitöltő jóllétének meghatározó tényezőiről.

A cikk szerzője Dallos Zoltán, a DLX MEDIA alapítója és az Alkalmazottból vállalkozó című könyv szerzője.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Brett Jordan

Hirdetés (X)