Szobrok a kertben összhangban a természettel

szobor

A városi kerteket nem csak sok gondozásigényű virág ágyásokkal tehetjük izgalmassá! Egy minimalista zöld kertet is feldobhatunk, ha jól választunk kerti szobrokat, csobogókat vagy egyéb időjárásálló kültéri dekorációs elemeket.

Összhangban a kerttel

Szerencsére ma már nem csak furcsán festett, műanyag kerti törpékre kell szorítkoznunk, ha szobrot szeretnénk a kertünkben elhelyezni.

A választásnál csakúgy mint a ruhadarabok beszerzésekor szem előtt kell tartanunk, hogy a kiválasztott szobrok illeszkedjenek a kertünk stílusához. Ha minimalista zöld kertet alakítottunk ki, akkor érdemes kőből, betonból vagy fémből készült dekorelemek között válogatunk. Ezekből már rengeteg igényes kivitel létezik és nagyon sokféle alakban kínálják őket.

Ha kedveljük a fantáziavilágot, akkor választhatunk koboldokat, gnómokat vagy esetleg sárkányokat is. Jóga és meditatív tevékenységekre használt kertbe Buddha szobrokat is telepíthetünk. A Feng shui kedvelői pedig például íves kőpagodák boldog tulajdonosai is lehetnek.

Ezek mellett még rengeteg féle stílusban gondolkodhatunk, így a választás előtt nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat!

A kevesebb több!

Talán közhelyesen hangzik, de itt kimondottan érdemes figyelni erre a szabályra: a kevesebb több… Hacsak nincs óriási kertünk először csak egy szobrot válasszunk. Mielőtt megvásárolnánk, gondoljuk át, hogy pontosan hová fogjuk elhelyezni.

Milyen messziről fogjuk majd szemlélni és így milyen méretben lesz az adott helyre ideális. Egészen más méret lesz jó, ha 10 – 20 méterről fogjuk csak látni és más ha a kerti út mellett szeretnénk elhelyezni.

A víz mozgalmasságot ad a kertnek

A víz a kert lelke. Ha szeretnénk mozgalmasságot vinni a kertünkbe, akkor egy jól választott csobogó vagy vízköpő formájában is érdemes szobrok kiválasztásánál gondolkodni. Nem kell feltétlenül óriási szökőkútakra gondolni, ezek akár a terasz részei is lehetnek világítással.

A csobogók nemcsak mozgalmasságot adnak, hanem frissebbé teszik a kertünk levegőjét, ami a forró nyári estéken nem egy utolsó szempont. Napközben pedig madarak, pillangók és méhecskék itatójául is szolgál majd.

Elhelyezés

Nagyon fontos, hogy ne legyenek útban és tökéletesen illeszkedjenek a környezetükbe. Ha megtaláljuk az ideális helyüket, akkor szinte kapcsolatba kerülnek a kerttel és nem egy idegen tárgyként fognak hatni a szemlélőnek.

Éppen ezért próbáljuk meg kerülni a frontális elhelyezést. Egy hatalmas parkban persze ez is jól mutat, ahol van elég hely, hogy körbesétálhassuk. A kisebb városi kertekben viszont érdemes szemügyre venni a fákat és a bokor csoportokat.

A kisebb koboldok, gnómok elhelyezhetők például a zöldek részleges takarásában is. Egy kerti út kanyarodásánál izgalmas lesz majd velük találkozni.

A méretesebb szobrokat helyezzük el távolabb a sétautaktól. Ha kerti tóval is büszkélkedik a kertünk, akkor a nagyobb szobrokat érdemes a tó másik oldalára helyezni, mint ahol sétálni szoktunk. Válasszunk napsütötte részt és vegyük körbe növényekkel. Igen hatásos látványelemet képezhetünk így.

Előfordulhat olyan eset is, amikor beleszeretünk egy konkrét szoborba, de nincs olyan hely a kertben, ahol jól mutatna. Ne riadjunk vissza, hanem használjuk a fantáziánkat! Ha például egy fémből készült kakast szeretnénk a kertünk őrévé tenni, hogy emlékeztessen a nagyszülők vidéki házára és a gyökereinkre, akkor egy szánjuk egy délutánt a szobor helyének kialakítására.

Készíthetünk például egy köralakú kerti udvart a kakas számára, amit felszórhatunk díszkavicsokkal és itt elhelyezhetjük a vasból készült baromfit kapirgálni.

Kép forrása: Bagoly Krisztina