Talajtakaró virágok, melyek tavasszal és nyáron díszítenek

árlevelű lángvirág

A talajtakaró virágok rendkívül sokoldalú, hasznos dísznövényei a kerteknek, emellett pedig jelentős díszítőértékkel is rendelkeznek. A talajtakaró növények közé, alacsony termetű, terülő habitusú vagy a talaj mentén kúszó növények tartoznak, melyek évelők, örökzöldek és lombhullatók is lehetnek.

A kertben számos módon alkalmazhatjuk őket, beültethetjük velük a kert kihasználatlan, díszítetlen területeit, benépesíthetjük velük az előkertet, utcafronti földsávot, vagy épp a társasház kertjét. A talajtakaró növények további előnye, hogy segítenek a gyomok visszafogásában, mely különösen jól jön a kert kevésbé frekventált részein.

A kertészetek kínálatában rengeteg féle talajtakaró virág közül választhatunk, ezek között tavasszal és nyáron virágzó fajokat is találunk, melyeket a kert, különböző fényviszonyú területeire ültethetünk. Cikkünk további részében 9 talajtakaró virágot mutatunk be, melyek tavasszal és nyáron pompáznak.

Árlevelű lángvirág

árlevelű lángvirág

Kép forrása: Freepik.com

Az árlevelű lángvirág vagy kúszó lángvirág (Phlox subulata), az egyik legismertebb talajtakaró virág, melyet sziklakertbe és kerti utak szegélyezésére is ültethetünk. Párnát alkotó, rendkívül látványos növény, áprilisi és májusi virágzása csúcsán, szinte teljesen beborítják fehér, rózsaszín vagy lila virágai. Napos, világos vagy félárnyékos helyre, lazább szerkezetű talajba ültessük.

Pázsitviola

pázsitviola

Kép forrása: Freepik.com

A pázsitviola (Aubrieta x cultorum) szintén nagy népszerűségnek örvend a kertbarátok körében, ez a kedves külsejű, párnát alkotó növény lila, rózsaszín vagy kékeslila virágokkal díszít áprilisban és májusban. Kőfalak és betonutak repedéseiben is megél, a sziklakertek egyik elmaradhatatlan virága. Napos, meleg helyen, jó vízáteresztő talajban fejlődik a legszebben.

Molyhos madárhúr

molyhos madárhúr

Kép forrása: Pixabay.com

A molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum) gyorsan terjedő, alacsony termetű évelő, mely májustól júniusig fehér virágaival díszít. Ezüstszürke leveleinek köszönhetően igazán egyedi megjelenésű dísznövény, melyet sziklakertekbe is ültethetünk. Rendkívül igénytelen és jó szárazságtűrő virág, mely napos helyen, jó vízáteresztő talajban érzi magát a legjobban.

Gyepes szappanfű

gyepes szappanfű

Kép forrása: Freepik.com

A gyepes szappanfű (Saponaria ocymoides) rendkívül igénytelen, párnát alkotó évelő virág, mely május második felétől kezdi el ontani rózsaszín virágait. Kőfalak repedésébe és sziklakertbe is ültethetjük, napos helyre és jó vízelvezetésű talajba. Meghálálja, ha a szárazabb időszakokban öntözzük, túlöntözni azonban nem kell.

Örökzöld tatárvirág

tatárvirág

Kép forrása: Freepik.com

Az örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens) tömött félgömb alakú, fehér virágokkal, valamint szép, zöld levélzettel díszítő örökzöld félcserje, mely 20-30 cm-es magasságot ér csak el. Ültethető sziklakertbe, balkonládába és szegénynövényként is. Napos, világos vagy félárnyékos fekvésbe ültessük. A virágzást követően vágjuk vissza, így ősszel másodvirágzásra is számíthatunk.

Illatos gólyaorr

gólyaorr

Kép forrása: Pixabay.com

Az illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum) egy rendkívül jó adottságú évelő növény, mely levélzetével, valamint április végétől egészen júniusig nyíló lilás rózsaszín, rózsaszín vagy fehér színű virágaival lehet a kert dísze.

Könnyen terjedő talajtakaró virág, melyet lényegében bármilyen fényviszonyú helyre ültethetünk, napos fekvésben nagyobb a vízigénye, ezt leszámítva jól bírja a szárazságot.

Tarackoló kékgyökér

tarackoló kékgyökér

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A tarackoló kékgyökér (Ceratostigma plumbaginoides) egy tavasszal viszonylag későn kihajtó, lombhullató évelő növény, melynek kobaltkék színű virágai nyár végén, valamint kora ősszel pompáznak. Bár viszonylag későn bújik elő, nyárra már tömött párnát képez. Őszi lombszíne miatt is megéri ültetni, ilyenkor levelei bronzos árnyalatúra színeződnek.

Bőrlevél

bőrlevél

Kép forrása: Pixabay.com

A bőrlevél (Bergenia) igénytelen, strapabíró évelő növény, mely nagyméretű, húsos leveleivel, valamint tavasszal, magas száron nyíló rózsaszín virágaival üde színfoltja lehet a kertünknek. Virágaiban néhány hétig, jellemzően áprilisban és májusban gyönyörködhetünk.

Jól viseli a szárazságot és sovány talajokban is megél, bár világos helyen a legszebb, de boldogul árnyékban és félárnyékban is. Az előző évi elszáradt növényi részeket tavasszal vágjuk le róla, ezen kívül más teendőnk nem nagyon van vele. Hogy igazán szépen díszítsen tőosztással célszerű 2-3 évente megújítani.

Kis meténg

kis meténg

Kép forrása: Pixabay.com

A kis meténg (Vinca minor) a talajt szőnyegként beborító, alacsonyan szétterülő félcserje, mely tavasszal világoskék, lila vagy fehér virágokat hoz. Kiváló talajtakaró virág, melyet fák alatti területek és rézsűk beültetésére, valamint gyeppótlónak is használhatunk.

Lényegében bármilyen fényviszonyú helyre ültethetjük, száraz időben meghálálja, ha öntözzük. A kertészetekben termetesebb rokonát, a nagy meténget (Vinca major) is megtaláljuk, mely hasonlóan alkalmazható a kertben.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adnunk a talajtakaró virágok kiválasztásához és ültetéséhez. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Freepik.com; Pixabay.com; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0