Találd meg a lakberendezési stílusod: az ipari stílus

industrial stílus

Amikor az indusztriális stílusra gondolunk, gyakran a túlméretezett fém nyílászárókra, nyers betonra, téglával és kezeletlen fával büszkélkedő loftokra asszociálunk. Pedig arról van szó, hogy büszkén mutatjuk be azokat az építőanyagokat, amelyeket mások próbálnak elrejteni.

Az industrial interior design esetén a legátgondoltabban próbálunk nyers, befejezetlen megjelenést adni a megtervezett otthonunknak. Azonban ez a lakberendezési stílus nem csak városi környezetben alkalmazható.

Tehát miért olyan trendi manapság az ipari stílusú belsőépítészet, minek köszönheti növekvő népszerűségét, és hogyan lehet ezt magabiztosan megvalósítani?

Az ipari stílus a lakberendezésben

Az ipari stílust a téren belüli építészeti elemek határozzák meg. Más lakberendezési stílusokkal ellentétben nem rejti el a különböző csöveket és a légcsatornákat, hanem átfogja ezeket az elemeket, ahol ezek fókuszponttá válnak.

Az ipari belsőépítészet nyers, szinte befejezetlen, ugyanakkor hétköznapi légkört biztosít, amiben pihentető az élet, ugyanakkor a stílus laza és barátságos a tér praktikussága és rendezetlensége által.

Az ipari belsőépítészeti stílus rövid története

Bár modern stílusnak tekintik, az ipari stílusú belső terek gyökerei az ipari forradalomtól eredeztethetőek. Az ipari formatervezés alapja a nagy gépeket és sok dolgozót befogadó óriásgyárak fejlesztése volt elsősorban nagy, rácsos ablakokkal, amelyek beengedték a sok természetes fényt és a friss levegőt, valamint magaspadlókkal, nyitott terekkel és látható téglafalakkal, mely elemek a biztonságot is szolgálták.

A második ipari forradalom alatt pedig még nagyobb gyárakat építettek, amik erősebb szerkezeteket kívántak, melyek során olyan építőanyagokat használtak elsősorban mint az acél és a beton, melyeket a tűzveszély csökkentése céljából ugyancsak szabadon hagytak a téglafalakhoz hasonlóan.

A globalizáció fejlődésével a termelési helyszínek áttevődtek a keleti féltekére, így sok gyárépület üresen maradt. Ugyanakkor a kilencvenes évektől kezdve a városok egyre népesebbé váltak, amit a lakóépületek száma nem követett, így a kialakult lakáshiány miatt logikus lépésnek volt tekinthető az ipari területek lakóépületekké alakítása: a gyárakat nyitott alaprajzú ipari loft lakásokká alakították át.

Ahelyett, hogy elrejtették volna az ipari épületek érintetlen szépségét, a hozzáértő építészek átalakították az ipari stílusú terveket a csupasz falak, az építészeti részletek és az épület eredetét bemutatva, ahol az alapvető szerkezeti elemei, a szabaddá vált anyagok és a nagyméretű ablakok az értékesítés fő attrakcióivá váltak.

Az ipari stílus jellemzői

Hogyan alakítsd ki lakásodban az ipari stílust? Az ipari stílusú otthonod tervezése során vedd figyelembe, hogy az ipari stílus lényegében az építőanyagok helyiségbe való beépítésén alapul. A vas, beton, tégla, a szabadon álló szarufák, újrahasznosított fa – mind-mind alapelemek ebben a stílusban.

A tereknek nyitottnak kell lenniük – tiszta egyenes vonalak és ívelt élek keverékével, mint a gyáraknak, amelyek ihlették őket.

Tervezés

Az ipari stílus jellemzően nyitott alaprajzú és magas belmagasságú: koncentrálj arra, hogy az elrendezést a lehető legnyitottabban tartsd, ami a helyiséget nagyobbnak és az ipari korszakra emlékeztetővé varázsolja. A használt formák főként szögletes vonalakból és tömbös formákból állnak, amelyek elősegítik az otthonod összképének fenntartását.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy kerülnöd kell az organikus íveket és az absztrakt formákat, de ezeket lehetőleg minimálisra kell csökkenteni, hogy megőrizd az ipari hangulatot. Fogadj el minden látható építészeti befejezetlen elemet a térben: a betonelemek jól néznek ki, akár polírozva, akár kezeletlenül.

Színpaletta

A fő színeknek semlegesnek, szinte monokromatikusnak kell maradniuk. Ha ipari stílusú nappalit tervezel, ragaszkodj a semleges tónusokhoz: használd a fehérek, szürkék, feketék spektrumát, valamint a barna semleges tónusait. A kiemelő színek rugalmasak, de használd őket takarékosan!

Hozzáadhatsz élénk színeket a friss megjelenés érdekében, vagy ragaszkodhatsz a rozsda-, fa- vagy téglatónusokhoz, hogy megőrizd a tiszta ipari esztétikát. Add hozzá a személyiséged, vagy váratlan élénk művészetet, amely kontrasztot ad az egyébként férfias ipari stílushoz.

Lakberendezés

Öleld át a nyitott területeket és a negatív tereket, így a dekoráció és a bútorok magukért beszélnek majd. Teremts otthonosságot természetes textíliákkal! Rendezd be a nappalit fából, vasból vagy acélból készült bútorokkal. Az olyan huzatok, mint a bőr vagy lenvászon, jól használhatók ebben a környezetekben bútoron és díszítőelemeken egyaránt, megélt és meghitt hangulatot teremtve.

Egy új, fém lábon álló, loft kanapé vásárlásakor gondolj arra, hogy egy gyönyörűen texturált szőnyeg, egy vintage dohányzóasztal vagy egy absztrakt bútordarab hozzáadása azonnal feldobja a szoba személyiségét. De betehetsz régi fémből készült szekrényeket, polcokat vagy drótkosarakat is.

Az ipari megjelenés kulcsa az, hogy olyan érzést kelt, mintha egy elbűvölő gyári környezetben lennél. Ennek legjobb módja a kiegészítők használata. Díszítsd a teret megmentett gyári alkatrészekkel és gépekkel, valamint vintage fényképekkel! Néhány növény elhelyezése egyszerű módja annak, hogy felfrissítsd a teret, miközben színt adsz hozzá.

Világítás

Engedd be a természetes fényt, hiszen az indusztriális stílus jellemzően nagy felületű ablakokat használ, gyakran rácsos mintázattal, ami biztosítja a természetes megvilágítást is. A hagyományos izzók önállóan vagy csillárként dekoratív csoportban függesztve az ipari lakberendezés gyakori elemei.

Ha valami kevésbé csupasz dolgot szeretnél, akkor használj nagy fémkupolákat, a függőlámpákat, vagy az izzót láthatóan hagyó állólámpákat, melyek szintén népszerű ötletek az ipari formatervezésben.

Az ipari stílusú belsőépítészet számos formát ölthet, és megvalósításának szépsége a lakberendező érintésében rejlik. Az indusztriális dizájn által berendezett belső terek által nagyszerűen megőrizhetjük a tér építészeti integritását, miközben fejlesztjük azt, hogy tükrözze a saját személyiséged is.

Kép forrása: Freepik.com