Tényleg minden udvarban szükség van egy jó tűzrakóra?

tűzrakó

Amikor beköszönt a hideg, akkor mindenki a pattogó tűz hangjára vágyik. A legtöbben csak a nappali kandallójába raknak egy kis tüzet, de ott nem lehet sem a csillagokat nézni, sem pedig mályvacukrot pörkölni.

Akinek van egy méretesebb udvara, annak érdemesebb kerti tűzrakót választania, ami sosem fog csalódást okozni. A hangulatos légkör megteremtéséhez persze kültéri bútorokra, plédekre, párnákra, kényelmi eszközökre is szükség lesz.

Mire jó egy tűzrakó?

Sokan leragadnak egy szimpla tábortűznél, pedig a Kulteributorok.hu-nál kapható tűzrakóval sokkal többre megyünk. Az egészségünk érdekében a hideg hónapokban is fontos sokat a természetben és a szabad levegőn lenni, hiszen ettől jobban alszunk, kipihentebben ébredünk, és sokkal kevesebb lesz az esélye a téli depressziónak.

Sok modell nemcsak látványos, hanem lehetőséget is biztosítanak arra, hogy a szabadban lehessünk akkor is, ha már lement a nap. A hő és a fény nyújtotta kényelem mellett akár süthetünk, főzhetünk odakint, legyen szó egy jó szalonnáról vagy a már említett mályvacukorról. Néhányat úgy alkottak meg, hogy azt fatüzelésű grillsütőként is használhassuk, de akadnak főzőlappá alakítható változatok is.

Milyen típusok léteznek?

A fatüzelésű berendezések számos előnnyel szolgálnak számunkra. Az egyik az, hogy minden, amit a fatűzön sütünk, sokkal finomabb, ízesebb, füstösebb. Legyen az akár hús, hal, mályvacukor, krumpli, egy szimpla szalonna vagy hagyma. A STONE öntöttvas készülék egy igen különleges darab, hiszen gránit állványa rendkívül stílusos és tartós.

A tűzrakók fókuszpontként szolgálnak odakint. Feldobják akár a teraszt, akár a kertet, de léteznek erkélyen használható típusok is. Könnyen felállíthatóak, használhatóak, segítenek abban, hogy még ősszel is emlékezzünk a nyári időszakra. Elengedhetetlen tartozékok a naplementékhez, az esti sütögetéshez, beszélgetéshez, baráti és családi összejövetelekhez.

Mire figyeljünk a választás során?

Mivel rengeteg típusa kapható, így mindenekelőtt azt kell eldönteni, hogy milyen tüzelőanyagot használnánk. A legtöbb fával ég, de akadnak gázos változatok is. Az már személyes preferencia kérdése, hogy milyen modell mellett tesszük le a voksunkat. Fontos azonban a jó szigetelő falakkal való felszereltség, mint a réz, a kerámia, az öntöttvas, a cement, a kő vagy éppen a tégla.

A fatüzelésű tűzrakók igazi tábortűz élményt és illatot szolgálnak, melegebbek, így télen gondoskodnak a megfelelő hőmérsékletről. Optimálisak grillezéshez, de csak akkor, ha ismerjük a tűzrakás fortélyait. A fát meg kell hozzá venni, felaprítani, a hamut pedig eltakarítani.

Aki viszont a gáztüzelést választja, annak nem kell számítania rendetlenségre, nem lesz szüksége vásárlása, favágásra, hasogatásra. Gyorsabban készen áll a sütésre, de csak szakszerű telepítés mellett használható. Bár dekoratívak, nem jók grillezéshez, hiszen a zsír és az egyéb ételmaradékok könnyen eltömíthetik az égőket.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)