Tiszta térkő egyenlő rendezett udvar

térkő

Tiszta udvar, rendes ház… tartja a mondás. Régen talán a szorgos háziasszonyokra értették, akik a falevelekre rendszeresen felseperték és tiszta portával várták a ház urát. Ma azonban már a legtöbb ház udvarán és teraszán térkő burkolat van, ami nagyon praktikus, azonban karbantartást ugyanúgy igényel. Cikkünkből megismerheted a térkő karbantartási praktikáit!

Mitől lesz gyomos a térkő?

Sokan nem is gondolnak rá, amikor lerakják a térkövet, hogy a fugák közé öntött finom homokkal meg is ágyaznak a gyomoknak… Az invazív őshonos növények mint a gyermekláncfű, tyúkhúr és a tarack vígan megél a viacolor fugái között a finom homokban.

A gyomos térkő azonban nem fog szép látványt nyújtani és a kézi eltávolításuk is elég fáradságos, gyomirtót használni pedig nem igazán szeret senki.

Ha a finom homokkal történő fugázás már megtörtént, akkor sajnos nincs mit tenni vagy a gyomirtóhoz kell folyamodni vagy pedig segítségül hívhatjuk a magasnyomású mosót is. Ez utóbbi azonban nem lesz végleges megoldás, számítani lehet rá, hogy a gyomok időről időre vissza fognak térni.

A magasnyomású mosót célszerű akkor is bevetni, ha mohásodó térkövet szeretnénk megtisztítani. Gyönyörűen megtisztítja ugyanis a térkövet, ami így gyorsan visszanyeri az eredeti színét. Ha nem szeretnéd, hogy a moha visszatérjen, akkor érdemes a térkövet impregnáltatni is.

Mikor kell tisztítószer és pontosan milyen?

Az autókból csöpögő olajfoltokkal a legnehezebb megküzdeni és a rozsdafoltok szintén komoly kihívást jelentenek. Ilyenkor a tiszta vizes lemosás már sajnos kevés szokott lenni. A foltok eltüntetésére érdemes profi tisztítószert alkalmazni.

  1. Szerezzünk be kifejezetten beton takarítására illetve kőburkolatok tisztítására alkalmas szert, ami eltávolítja az olajos és zsíros szennyeződéseket is.
  2. A szórófejes flakonból egyszerűen a foltokra fújjunk a tisztítószerből és a jelzett ideig hagyjuk hatni.
  3. Húzzunk gumikesztyűk és egy keménysörtés súroló kefével súroljuk át alaposan a foltokat.
  4. Végül egy magasnyomású mosóval mossuk át a felületet.
  5. Ha nem tűnt el teljesen a folt, akkor ismételjük meg a műveletet.

Legalább évente egy alkalommal alaposan tisztítsuk meg a térkövet!

A beton térkő felülete porózus, így a lehulló csapadék hatására vagy szárazabb időszakokban a levegőben szálló por könnyen megtelepedhet az apró résekben. Ha nem kell leszámolni makacsabb szennyeződésekkel, akkor elegendő tavasszal egy tiszta vizes lemosással megújítani a térkövet, hogy visszanyerje eredeti színét és tiszta udvarral várjuk a jó időt!

Kép forrása: Pixabay.com