Tudnivalók kezdő vitorlázóknak

vitorlázás

A vitorlázás folyamata meglehetősen könnyűnek tűnhet, de valójában sok gyakorlást igényel. A vitorlázás egy olyan készség, amelyet meg lehet tanulni. Annak érdekében, hogy elsajátítsa azt az irányt, ahová a vitorlák elvihetnek, nagyon fontos, hogy kicsiben kezdje. Egy kicsi, de kezelhető hajó segíthet az alapok elsajátításában. Elegendő gyakorlással a jövőben akár nagyobb hajókat is irányíthat.

Vitorlázás alapjai kezdőknek

Számos olyan vitorlázási alapismeret van, amellyel sok kezdő kezdi a vízen töltött első napokat. Ezen alapok közül néhányat elsajátítva elkezdhet építeni a tudására és gyakorolni, hogy ezek az alapok magától értetődően jöjjenek.

Ha el tudja képzelni a szél fizikáját, az nagy szerepet játszhat a vitorlázás során. A vitorlázás egyik alapja, hogy a haladást a szélnek megfelelő irányba pozícionáljuk, hogy a hajó folyamatosan előre tudjon haladni, és kihasználja annak erejét.

Nagyon fontos annak ismerete, hogy a vitorlás hogyan siklik, ha a szél nem a vitorla középpontjában van, és hogyan kell megfelelően stabilizálni a vitorláshajót. Ha el tudja képzelni a hajót a fejében, miközben vitorlázik, a vitorlázás alapjai is világosabbá válnak. Jelentkezzen vitorlás vizsgára, hogy Ön is szelhess a habokat vitorlás jogosítvány birtokában.

A vitorla pontjai

A vitorla pontjainak és szögének felismerése a vitorlázás egy másik eleme, amelyet el kell sajátítania, hogy a szél teljes erejét ki tudja használni. Az, hogy a vitorlát a vitorla pontjainak és szögének megfelelően tudja helyesen elhelyezni, a megfelelő navigáció egyik hatalmas szempontja, és csak arra irányítja a hajót, amerre mennie kell.

Biztonság

A vízre szállás előtt mindig meg kell tudni, hogyan kell használni a mentőmellényt, hogyan kell megfelelően lehorgonyozni a hajót, mit kell tenni tűz esetén és egyéb vészhelyzeti eljárásokkal. Még egy olyan egyszerű dolog is segíthet megmenteni az életét vészhelyzetben, mint például, hogy tudja, hol van a rádió.

Navigálás

Amint megtanulja a vitorlás hajó manőverezésének alapjait, a navigálás is a vitorlázás alapjai közé tartozó alapelemek közé kerül. Amint eltávolodik a parttól, a GPS-technológia használata vagy a navigációs módszer megléte továbbra is fontos marad.

Néhány fontos vitorlás kifejezés

Annak érdekében, hogy megtanulja, hogyan kell vitorlázni, meg kell tanulni az elméletet. Néhány alapvető vitorlázási kifejezés megértése biztosíthatja, hogy jobban megértse azokat a fogalmakat, amelyekre szükség lesz. Íme néhány alapvető vitorlás szakkifejezés, amelyet az oktatás során hallhat:

Az orr

Ez a hajó elejét írja le.

A jobboldali hajó

Ez a hajó jobb oldala, mivel a hajóban állva az orr felé néz.

Kikötő

A bal oldal a hajó bal oldala, amikor a hajó orra felé néz, és a hajó belsejében áll.

Szél felőli

Ez a kifejezés arra a fő irányra utal, amerre a szél fúj, és a szél felőli irányba való haladás azt jelenti, hogy a széllel együtt haladunk.

Kormánylapát

Ez egy mechanizmus a hajó alatt, amely általában lapos és erős anyagból készül. A kormánylapát a hajó tetején lévő mechanikus szerkezethez van csatlakoztatva, amely a hajó irányát előre-hátra irányítja. A kisebb vitorlások ezt a kormánylapátot közvetlen mechanizmussal tudják vezérelni, míg a nagyobb vitorlásokon egy teljes méretű kerék van. A kormánylapát úgy irányítja a hajót, hogy a vizet evezőhöz hasonlóan kiszorítja.

Árbóc

Ez az a fő alkotóelem, ahol a vitorlát felhúzzák.

Boom

Ez az árbócból kinyúló vízszintes rúd, amely a vitorla irányának beállítására szolgál.

Tacking

Ez egy olyan manőver, amely során a hajó orrát a széllel szembe fordítják, hogy az a hajó egyik oldaláról a másik oldalára változzon.

Vitorlás felszerelés

Amit minden útra be kell csomagolni. Ahhoz, hogy kényelmesen érezze magát a vízen, fontos, hogy a megfelelő dolgokat pakolja be a vitorlázáshoz. Számos olyan tárgyat vihet magával a vízre, amelyek valóban javíthatják a kényelmet. Akár egy tanfolyamra csomagol, akár először megy ki egy hajóra a barátaival, itt van néhány olyan elem, amelyet nem szabad elfelejteni.

Egy vitorlázóruha

A szél bármilyen típusú vitorláshajónál tényező lesz. A megfelelő víz- és szélálló öltözék segít abban, hogy egész nap kényelmes legyen. A vitorlázó öltözet eltakarja a fedetlen bőrt, amíg a vízen van. Ez segíthet abban, hogy megakadályozza a csúnya leégést.

Győződjön meg róla, hogy olyan kényelmes vitorlásruhát választ, amely széldzsekiből és vízálló nadrágból áll. A mentőmellény általában szintén kiváló ötlet a vitorlázóruha részeként.

Vitorlás cipő

A speciális, csúszásmentes vitorláscipő nagyon praktikus a vitorlásban. Mindig fennáll az esélye annak, hogy gyorsan kell cselekednie, különösen erős szélben. Fontos, hogy a megfelelő cipő legyen rajt, hogy gyorsan tudjon mozogni a vitorláshajón.  Ez segít megakadályozni, hogy nagy szélben megbotoljon vagy összeütközzön a kötélzet egy részével.

Vitorlás rövidnadrág

Ezek a rövidnadrágok tulajdonképpen nadrágok, amelyek lecipzározhatók, és rendkívül hasznosak. A vitorlás rövidnadrágok nagyszerű ötlet a melegebb napokon. Úszónadrágként is szolgálhatnak, ha a hajóról szeretne megmártózni a vízben.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)