Új kerítés tervezése 3 lépésben

kerítés

A kerítéstervezés bár egy komplett házépítéshez képest szinte semmiségnek tűnik, ám valójában igen sok fejtörést okozhat. Különösen akkor, ha a nulláról kezdjük, nem pedig a régit újítjuk fel.

Nem kell azonban pánikba esni, hiszen ha kisebb lépésekben, szisztematikusan haladunk, akkor rájövünk, hogy voltaképpen nem is annyira nehéz. Nézzük is meg a főbb lépéseket röviden!

Az előzetes teendők

Mielőtt hozzáfognánk a kerítés megépítéséhez vagy csak az alapanyagok megvásárlásához, végezzünk egy kis kutatómunkát. Ezt követően igénybe vehetjük a Nívó kerítés tervezőjét is, ahol egyéni igényeinkhez mérten tervezhetjük meg a legideálisabbat.

Először is érdeklődjük meg a helyi jegyzőnél, hogy a lakóhelyünkön melyek a kerítésépítésre vonatkozó szabályok. Az országos rendeletek mellett ugyanis az önkormányzatoknak joga van egyéb kritériumokat is megfogalmazni.

Azt pedig jól tudjuk, hogy a szabály nem ismerete nem mentesít a betartása alól, így inkább szánjuk rá magunkat egy telefonhívásra vagy e-mail váltásra az illetékesekkel, mintsem hogy később megbírságoljanak a kerítés miatt.

Emellett tudakoljuk meg azt is, hogy a telek mely oldalain kell nekünk és melyeken a szomszédnak kerítést építenie. Mindezek mellett célszerű a talajviszonyokat is feltérképezni, hisz ezek is befolyásolják majd, hogy mekkora munka lesz a kerítésépítés.

Milyen típusú kerítést válasszunk?

Amennyiben az alapokkal már tisztában vagyunk, kezdhetjük a konkrét tervezést. Ezen a ponton kell eldöntenünk, hogy milyen típusban, alapanyagban, magasságban gondolkodunk, illetve kitalálni azt, hogy hová, mekkora méretű kapukat szeretnénk.

A lécekből álló kerítés kiváló választás, ugyanis sokféleképpen lehet variálni az elemek elrendezését, így belátást engedő, de akár teljesen zárt kialakítású is lehet. Alapanyagként azonban ne fát, hanem inkább gondozásmentes, felületkezelt fémet használjunk, ez ugyanis sokkal időtállóbb, és nem igényel karbantartást sem.

A tervezéshez használhatjuk a korábban említett Nívó weboldalán található látványtervezőt, ahol egyből árajánlatot is kérhetünk. Ezáltal az anyagiak tekintetében sem ér majd váratlan meglepetés. Legyünk őszinték, egy kerítés építése nagy beruházás, ezért nem árt már előre tisztában lenni vele, hogy mégis “mennyi az annyi”, nehogy túllépjük a projektre szánt költségkeretet.

Anyagbeszerzés és építkezés

Miután már megvannak a konkrét tervek, nincs más hátra, mint kiválasztani a céget, ahonnan megvásároljuk az alapanyagot. Itt megint csak érdemes rászánni az időt az utánjárásra, vásárlói véleményeket olvasni, körbekérdezni az ismerősök között. Akár több helyről is kérhetünk árajánlatot, emellett keressünk fel pár bemutatótermet is, hogy élőben is megszemlélhessük a termékeket.

Végezetül döntsük el azt is, hogy ki végezze majd a kivitelezést. Hívunk egy szakemberbrigádot? A gyártó cégtől kérünk helyszíni szerelést? Saját magunk oldjuk meg az építkezést? Mérlegeljünk, hogy melyik megoldás számunkra a legkézenfekvőbb, melyik jár a legkevesebb macerával és a legtökéletesebb végeredménnyel.

Kép forrása: Nivo.hu

Hirdetés (X)