Új lakás berendezése: 10 tipp a tér tágításához

kreatív otthon

Új lakást vásároltunk, mindegy mekkora, örülünk neki. Elkezdhetjük berendezni, a kis teret a lehető legjobban kihasználni. Mielőtt a vásárlásba fogunk, kezdjünk el gondosan tervezni, lemérve a területek méretét ahova valamit szeretnénk tenni.

Nem szabad engedni a kísértésnek, hogy azt vegyük meg ami megtetszik, mert nem biztos, hogy jó lesz a mérete oda ahova terveztük. Fogadjuk el a lakásunk adottságait, másképp nem tudjuk jól megtervezni a berendezést.

Mi a legfontosabb lépés?

A legfontosabb lépés a tervezés után a mérés. Mérjünk meg minden hasznosítható területet, minden centiméter számíthat az elrendezésénél. Minden szabad felületet akár a plafonig fel lehet bútorozni.

Persze sok esetben az asztalos által készített bútorokkal sokkal jobban jövünk ki, mintha készen vásároltuk volna a bútorainkat, mert drágábban jövünk ki ugyan, mintha készen vettük volna a berendezést, de  minden centimétert be lehet építeni és ez hosszabb távon megtérülő befektetés.

Hogyan tudjuk tágítani a teret kis lakásban?

Lássuk, hogy miben érdemes gondolkodni, ha nagyobbítani szeretnénk a teret.

1. Színekkel

Használjunk világos színeket, a fehér felerősíti a fényt, nagyobbnak és tágasabbnak tűnik minden helység tőle. A pasztell színek otthonosabb hatást keltenek.

2. Tükrökkel

A nagy tükrök visszatükrözik a napfényt és így extra fényt hoznak a helyiségbe, vizuálisan tágítják a szobát.

3. Kisbútorokkal

Ne akarjuk tele zsúfolni a lakást nagyméretű bútorokkal, mert a szükséges teret a bútorok megközelítéséhez meg kell hagyni.

4. Fényekkel

Az általános megvilágítás mellett használjunk hangulatvilágítást és rejtett világítást is, ne maradjanak sötét sarkok a lakásban.

5. A tér kihasználásával, fent és lent

Kis lakásokban a legjobb egy nagyméretű gardróbszekrény 40, 60 cm szélességű változata, hiszen ebben szinte minden elfér padlótól a plafonig. Minden bútor lehetőség szerint rendelkezzen tárolótérrel.

6. A nyílászárók csökkentésével

Itt nem elsősorban a nyílászárók megszüntetésére gondoljunk, hanem a meglévő ajtók átalakításáról, ami helyet vesz el a térből. Ahol lehet csak átjárót alkalmazzunk, vagy tolóajtót, esetleg üvegajtót mert ezek is növelik a térérzetet.

7. DIY megoldásokkal

Az újrahasznosított bútorokkal sokat megspórolhatunk a költségvetésből. Más szerepet is találhatunk a régi, de egyébként jó bútoroknak. Sőt az olcsóbb anyagokat kreatívan is felhasználhatjuk.

8. Szereljünk görgőket a bútorokra

Nagyon egyszerű és rendkívül praktikus megoldás, ha a kisbútorokra görgőket szerelünk, hiszen egy mozdulattal használhatjuk más célra is a kisbútort, ha könnyen mozdítható.

9. Fontossági sorrenddel

Az igényeinknek megfelelően alakítsuk ki a teret. Ha sokat dolgozunk otthon, akkor az iroda résznek van szüksége kicsit több helyre, ha a barátaink jönnek sokat látogatóba, akkor a kanapé legyen picit nagyobb.

10. Lakberendezővel

Egy tapasztalt lakberendező nagy segítség lehet, olyan ötletei lehetnek, ami nekünk nem is jutna az eszünkbe, okos megoldásokat hozhatnak létre.

Környezetkímélő, kizárólagosan természetes anyagokból álló kerámia kompozitból készülnek a liapor házak. Ajánlatkérés liapor ház építésére a Kreatív Otthon Stúdió weboldalán!

Összegezve

Egy kis lakás berendezése esetén a lehetőségeinkhez mérten, fontos a tér tágítása, és alaposan megtervezett bútorozása.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)