A testvéri kötődés fontossága

család

Nem gondolnánk, pedig bizonyított tény, hogy az életünket szinte teljes mértékben meghatározza, hogy hányadik gyermekként jöttünk a világra. Ez ugyanis nagyban meghatározza a felnőttekkel való kapcsolatunkat, valamint a testvérünkhöz fűződő viszonyt, ami sokszor nem olyan, mint azt először elképzeltük. Pedig számtalan megoldás van arra, hogyan kapcsolódhatnánk jobban a lány- vagy fiútestvérünkhöz.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy miért fontos a testvéri kapcsolat, mivel javíthatunk rajta.

Apróságok, amik jót tesznek a testvéri kötődésnek

A Pamutlabor Pólónyomda testvéres ajándéktárgyai remek megoldást nyújtanak arra, ha egy kicsit közelebb akarunk kerülni a másikhoz. Nem kell azonnal ajtóstul rontani a házba, hiszen egy aranyos feliratos felső, egy bögre, esetleg egy vászontáska valamilyen testvér mintával remek megoldás lehet, hogy megtegyük az első lépést. Ezzel nemcsak örömet okozhatunk neki, de mindig eszébe fogunk jutni, amikor az adott terméket használja.

Hosszú távon megéri elgondolkodni azon, hogy vajon milyen egyéb módszerekkel tudunk kapcsolódni a testvérünkhöz. Az, hogy milyen a viszonyunk, az egész személyiségfejlődésünkre kihat. Ha nem tudunk hozzá közeledni, még ezekkel az apró ajándéktárgyakkal sem, akkor bizony problémába ütközhetünk.

Sokszor már egy pár hetes csecsemő is meg tudja különböztetni a testvérét a másik embertől, hiszen máshogy viselkedik vele. A tesók könnyedén egymásra tudnak hangolódni, sokszor átérzik egymást érzéseit is.

Miért fontos a jó kapcsolat?

Nemcsak karácsonykor és születésnap alkalmával kell a másikra gondolni, hiszen egy jó testvéri kapcsolat hatalmas és fontos erőforrás lehet a családalapítást követően is. Sok olyan testvér van, akik között a szövetség annyira erős, hogy az életük végéig megmarad.

Egy-egy meghatározó esemény még szorosabbra fűzheti az amúgy is közeli kapcsolatot, de nem ritka az sem, ha a két fél pont emiatt távolodik el a másiktól.

A személyiségünket nagyban meghatározza, hogy első vagy éppen többedik gyermekként érkezünk meg a családba. Kevesen tudják, de a testvérkapcsolat a leghosszabb és legszorosabb rokoni kötődés, hiszen amikor a szülők már elmentek, akkor a nagy testvér mindig tudja enyhíteni a kicsi érzéseit és fájdalmait.

Persze pont ezért könnyű sérülést is okozni a másiknak, hiszen gyakran előfordul, hogy ilyenkor szülősítés jön létre, tehát a nagy túlzottan aggódik a kicsi miatt.

Mit taníthat nekünk a testvérünk?

Olyan lényeges készségeket tanulhatunk meg a másiktól, mint az önvédelem, a civakodás, a figyelemfelkeltés, vagy éppen maga a fejlődés. Akit gyerekkorában gyakran értek megaláztatások a testvéreiktől, az bizony a felnőttkorára is hatással van. Fontos tehát idejében megtanulni egymástól a konfliktuskezelést, amihez nagy segítséget nyújthat egy nővér vagy egy báty.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)