A jellegzetes külsejű, zöld héjú avokádó, egy a babérfélék családjába tartozó örökzöld fa termése, mely Közép-Amerikában őshonos. Sötétzöld héja, hatalmas magot, valamint vajszínű és zöldes árnyalatú gyümölcshúst rejt, mely semleges íze, és puha állaga miatt a konyhában kiváló krém alapanyag.
Nyersen, pirítós kenyérrel, vagy salátában, sóval és fokhagymával ízletes, önmagában nem túl karakteres. Ha különlegesebb ízekre vágyunk készíthetünk belőle guacamole-t is.
Az avokádó és a belőle előállított olaj, bővelkedik A, B, C és E-vitaminban, fogyasztása szív és érrendszeri problémák esetén is javasolt, remek antioxidáns is.
A boltban megvásárolt avokádó magját is hasznosíthatjuk, amennyiben szeretünk a növényekkel tenni-venni, szaporítani őket és gondozni.
Az avokádó magja sikeresen csíráztatható otthoni körülmények között, a kicsírázott és gyökeret eresztett magot elültetve látványos szobanövényt nevelhetünk.
Az avokádó csíráztatása
A csíráztatáshoz a gyümölcs maradványaitól megtisztított avokádó magra, egy pohárra és néhány fogpiszkálóra, na meg vízre lesz szükség.
A magba 3-4 fogpiszkálót szúrunk úgy, hogy a mag csúcsos fele felfelé, lapos fele pedig a pohár alja felé nézzen, a fogpiszkálók tartják a magot a csírázás ideje alatt. A pohárba annyi vizet töltünk, hogy a magot félig lepje el.
Apró trükk a csírázás elősegítésére: a mag csúcsos részéről 1-2 cm területen távolítsuk el a maghéjat.
Helyezzük világos helyre a magot és figyeljünk rá, hogy a pohár mindig félig legyen vízzel. Hetek alatt szépen növekedésnek indulnak a gyökerek a vízben, a mag csúcsán pedig hajtás, majd szár fejlődik.
Nézd meg videón is: Hogyan neveljünk otthon avokádót
Az avokádó ültetése, gondozása
Ha már elég fejlett gyökérzettel és szárral rendelkezik az avokádónk, akkor elérkezett az ültetés ideje. Az ültetéshez, tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű talajt válasszunk, a növény elhelyezéséhez pedig napos, világos helyet.
Amikor már kellemesen meleg van, akkor félárnyékos helyen, a kertben is nevelhetjük növényünket a hideg idő érkeztéig.
Az avokádó gondozásánál az öntözésre kell nagyon figyelnünk ugyanis a túlöntözésre és az alulöntözésre is kényes. A túlöntözést petyhüdt szár és összepöndörödött levelek, az alulöntözést elhervadt és száradt, lepotyogó levelek jelzik.
Az öntözések során tartsuk a földet nyirkosan, de ne álljon a növény a vízben. Ha 3 havonta kis mennyiségű vízben oldódó tápoldatot adunk az avokádónknak szép növekedéssel, egészséges levélzettel hálálja majd meg.
Ha mindent jól csinálunk az avokádónk a lakás igazi egzotikus dísze lehet majd, arra azonban ne számítsunk, hogy terméssel örvendeztet meg minket. A növénynevelés öröme miatt azonban mindenképp megér egy próbát az avokádó csíráztatása. Sok sikert kívánunk hozzá!
Képek forrása: Freepik.com