Rattan kerti bútorok: előnyök és ápolás

rattan kerti bútor

Valószínűleg mindenki, aki kerttel, terasszal vagy akár pici erkéllyel rendelkezik, egyet fog érteni, hogy egy fárasztó nap után nincs is jobb hely a pihenésre és relaxálásra.

Lehet az csak egy kényelmes ülőalkalmatosság, egy relaxációs sarok vagy akár egy kerti nappaliként komplett berendezett tér. A berendezés garnitúra formájában is beszerezhető, így biztosak lehetünk abban, hogy egységes lesz a kialakított tér, de ha valami egyedire és sajátosra vágyunk, magunk is összeállíthatjuk a bútorokat.

A legfontosabb, hogy kültérre alkalmas bútorokat válasszunk. Ilyenek például a rattanból készültek. Nézzük meg, milyen előnyei vannak a rattannak és hogyan kell ápolni, hogy sokáig megőrizze szépségét.

Természetes vs. műrattan

Mi a különbség a természetes és a műrattan között? A legnagyobb különbség a tartósságban van. Míg a természetes anyag rendszeres ápolást igényel, a műrattan gyakorlatilag elpusztíthatatlan.

A műrattan ellenáll az időjárás viszontagságainak, beleértve az esőt és az alacsony hőmérsékletet is, továbbá ellenálló az UV sugárzással szemben, így még több szezon után sem fakul ki a napon. Az, hogy nem töredezik, tehát a ruházatunkat sem szakítja ki, szintén előnyös tulajdonság.

Ráadásul többféle színben kapható a fehértől a barnán át a feketéig, így könnyen kiválasztható a kerti berendezés többi részéhez illő árnyalat.

A természetes rattant különösen azok kedvelik, akik nem szeretik a mesterséges anyagokat. Ez a hipoallergén anyag a trópusi pálmafa liánjaiból származik, és szárítás után a kívánt formára alakítják tovább. A rattan kerti bútorok rendkívül könnyűek és meglehetősen tartósak.

De továbbra is természetes anyag, amely nem olyan tartós, mint a mesterséges anyagok. Ezért nem szabad hosszú időn keresztül az esőn hagyni, és jobb, ha fedett teraszon helyezzük el, ahol nem lesz kitéve állandó nedvességnek.

Milyen rattan kerti bútorokat érdemes beszerezni?

A természetes és a műrattan gyakorlatilag bármilyen formájúvá alakítható. Ezért a piacon a karosszékektől kezdve a tárolóasztalokon és zsámolyokon át a kényelmes nyugágyakig mindent megtalálhatunk. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a darabok összeillenek, válasszunk kész garnitúrát. Valami szokatlanabbat szeretnél? Ajánljuk figyelmedbe a függő hintaszéket vagy hintát, amely relaxálásra csábít.

Tartozékok rattan ülőgarnitúrákhoz

Az ülőalkalmatosságok kényelmének fokozásához elég néhány párna. A relaxációs zónát egy szinttel magasabbra emelhetjük, ha a bútorokat más kiegészítőkkel, például praktikus alátétekkel vagy kosarakkal egészítjük ki. Ha szeretjük a díszvirágokat, akkor érdemes rattan kaspókkal is kiegészíteni a teret, amelyek minden teraszon remekül mutatnak.

Hogyan kell ápolni a rattant, hogy sokáig kitartson

A rattan kerti bútorok ápolásánál fontos, hogy természetes rattanról vagy műrattanról van-e szó. Míg a műrattant elég törlőkendővel letörölni, a természetes változat egy kicsit több törődést igényel.

A hosszú távú használat első feltétele, hogy a bútorokat ne hagyjuk kint egész évben. Ha nincs fedett terünk, esős időben mindenképp takarjuk le a bútorokat ponyvával. Megfelelő lakkal szintén jelentősen meghosszabbíthatjuk a rattan élettartamát. Ha látjuk, hogy a lakk kezd lehámlani, itt az ideje újralakkozni.

Mi a helyzet a foltokkal? A tisztítás legjobb módja, ha veszünk egy száraz törlőkendőt és kíméletes tisztítószert. Erősebb szennyeződések esetén hideg vizet is használhatunk, de ebben az esetben hagyjuk a bútort jól megszáradni. A műrattan kerti bútor egyszerűen kerti slaggal is lemosható.

Kép forrása: Shutterstock.com