Az avokádó csíráztatása, ültetése, gondozása – Útmutató

avokádó csíráztatás

A jellegzetes külsejű, zöld héjú avokádó, egy a babérfélék családjába tartozó örökzöld fa termése, mely Közép-Amerikában őshonos. Sötétzöld héja, hatalmas magot, valamint vajszínű és zöldes árnyalatú gyümölcshúst rejt, mely semleges íze, és puha állaga miatt a konyhában kiváló krém alapanyag.

Nyersen, pirítós kenyérrel, vagy salátában, sóval és fokhagymával ízletes, önmagában nem túl karakteres. Ha különlegesebb ízekre vágyunk készíthetünk belőle guacamole-t is.

Az avokádó és a belőle előállított olaj, bővelkedik A, B, C és E-vitaminban, fogyasztása szív és érrendszeri problémák esetén is javasolt, remek antioxidáns is.

A boltban megvásárolt avokádó magját is hasznosíthatjuk, amennyiben szeretünk a növényekkel tenni-venni, szaporítani őket és gondozni.

Az avokádó magja sikeresen csíráztatható otthoni körülmények között, a kicsírázott és gyökeret eresztett magot elültetve látványos szobanövényt nevelhetünk.

Az avokádó csíráztatása

avokádó csíráztatása

Kép forrása: Freepik.com

A csíráztatáshoz a gyümölcs maradványaitól megtisztított avokádó magra, egy pohárra és néhány fogpiszkálóra, na meg vízre lesz szükség.

A magba 3-4 fogpiszkálót szúrunk úgy, hogy a mag csúcsos fele felfelé, lapos fele pedig a pohár alja felé nézzen, a fogpiszkálók tartják a magot a csírázás ideje alatt. A pohárba annyi vizet töltünk, hogy a magot félig lepje el.

Apró trükk a csírázás elősegítésére: a mag csúcsos részéről 1-2 cm területen távolítsuk el a maghéjat.

Helyezzük világos helyre a magot és figyeljünk rá, hogy a pohár mindig félig legyen vízzel. Hetek alatt szépen növekedésnek indulnak a gyökerek a vízben, a mag csúcsán pedig hajtás, majd szár fejlődik.

Nézd meg videón is: Hogyan neveljünk otthon avokádót

Az avokádó ültetése, gondozása

avokádó ültetése

Kép forrása: Freepik.com

Ha már elég fejlett gyökérzettel és szárral rendelkezik az avokádónk, akkor elérkezett az ültetés ideje. Az ültetéshez, tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű talajt válasszunk, a növény elhelyezéséhez pedig napos, világos helyet.

Amikor már kellemesen meleg van, akkor félárnyékos helyen, a kertben is nevelhetjük növényünket a hideg idő érkeztéig.

Az avokádó gondozásánál az öntözésre kell nagyon figyelnünk ugyanis a túlöntözésre és az alulöntözésre is kényes. A túlöntözést petyhüdt szár és összepöndörödött levelek, az alulöntözést elhervadt és száradt, lepotyogó levelek jelzik.

Az öntözések során tartsuk a földet nyirkosan, de ne álljon a növény a vízben. Ha 3 havonta kis mennyiségű vízben oldódó tápoldatot adunk az avokádónknak szép növekedéssel, egészséges levélzettel hálálja majd meg.

Ha mindent jól csinálunk az avokádónk a lakás igazi egzotikus dísze lehet majd, arra azonban ne számítsunk, hogy terméssel örvendeztet meg minket. A növénynevelés öröme miatt azonban mindenképp megér egy próbát az avokádó csíráztatása. Sok sikert kívánunk hozzá!

Képek forrása: Freepik.com