Az elektromos mennyezetfűtés előnyei

elektromos mennyezetfűtés

Hatékonyabb megoldás, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Pedig első nekifutásra elég abszurdnak tűnhet, hiszen a meleg eleve felfelé száll. Akkor meg minek fűteni a plafont, ha a padló szintjén minden hideg marad?! Az elektromos mennyezetfűtés viszont nem úgy működik, mint pl. a konvekciós (radiátor stb.) rendszerek.

Ezek a berendezések ugyanis a levegőt melegítik fel, viszont az elektromos mennyezetfűtés a speciális fűtőszálak segítségével a helyiségben található tárgyakat, testeket, padlózatot melegíti át. Tehát a levegőt, mint közvetítő közeget ez esetben kizárhatjuk.

Ahhoz, hogy megértsük, miként működik a sugárzó fűtés, csak ki kell néznünk az ablakon. A Napból érkező sugarak sem a levegőt melegítik fel, hanem elsősorban a talajt, ami utána tovább adja a hőt a levegőnek.

De miért éppen elektromos mennyezetfűtés? Gondoljunk csak bele egy kicsit jobban! A mennyezeten elhelyezett panelekből áramló sugarak útjába nem áll semmi. Ha a falfűtést szeretnénk ilyen módon megoldani, akkor akadályt jelenthetnek a bútorok, amitől csökkenne a hatékonyság. Nem utolsó sorban pedig biztonságos is, mivel nincsenek forró felületek a közelben.

Miért fontos az automata légtelenítő szelep?

A már említett radiátoros fűtés egyik fontos tartozékának számít. Az automata légtelenítő szelep szabad utat enged a vezetékekben, a fűtőtestekben kialakult légbuborékoknak, viszont a fűtőközeg szivárgását megakadályozza.

Ha levegős a rendszer, akkor általában egyáltalán, vagy csak részlegesen melegednek fel a radiátorok, mivel nem kering bennük megfelelően a fűtővíz. A levegőztetés manuálisan is elvégezhető, de a légtelenítő szelep felszerelésével a levegő magától távozik a rendszerből.

A modern változatok nagyobb keresztmetszetű légtelenítő nyílással rendelkeznek, ami miatt nem tömődnek el olyan könnyen, mint a régebbi verziók. Ezeknek a kitisztítása ugyan lehetséges, viszont ezzel elvész az értelme, ami a karbantartásmentes rendszer kialakításában leledzik. Ezért fontos, hogy minőségi légtelenítő szelep kerüljön beépítésre.

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)