Nem csak az olaszok szeretik a tésztaételeket, mi magyarok is szívesen fogyasztjuk a tésztákat a hét bármely napján.
Hogyan készülnek az éttermi tésztaételek?
A komolyabb éttermekben a felszolgált ételek tésztája biztos, hogy helyben készített friss, minőségi alapanyagokból áll.
A tésztakészítés alapjai a következők:
- alapanyagok eldolgozása
- tésztalazítás
- hőkezelés
A tészta alapanyagok eldolgozása
Az alapanyagok feldolgozása esetén nem mindegy, hogy miből dolgozunk. A legjobb ha minőségi alapanyagokkal dolgozunk, vagyis tudjuk, hogy a tojás, a liszt ellenőrzött gazdaságból származik-e.
A tésztalazítás
A tészta lazítása egy kritikus pont az étel készítésénél, hiszen itt dől el, hogy milyen minőségű is lesz a készített tészta.
A tészta lazításának módjai:
- biológiai
- zsiradékos
- habba zárt levegős lazítás
Természetesen tésztakészítő géppel könnyebb a tésztakészítés, házilag is jó megoldás lehet, tökéletes segítséget nyújtanak, megbízhatóak, egészen egyszerűtől az automatizált változatig rengeteg típusban gyártják a tésztakészítő gépeket, de jó ha egy dagasztógép is segíti a munkánkat a tészta készítése során.
A tészta hőkezelése
A tészta hőkezelésének két ismert módja van sütőben vagy tűzhelyen vízzel. Azonban van egy egyszerűbb módja is a tészta hőkezelésének ha tésztafőzővel végezzük. Ha megtehetjük ipari tésztafőzőt szerezzünk be, hiszen a vendéglátó egységekben a nagy kapacitású tésztafőzők leegyszerűsítik ezt a fontos folyamatot, mivel a tészta főzése egyetlen konyha életéből sem hiányozhat.
Könnyen kezelhetők, tisztíthatók, és ha olyan gépet választunk, amely több medencével rendelkezik és külön szabályozható a hőmérsékletük akkor egyszerre többféle étel is készíthető, így költséghatékonyabbá válik a konyhai munka.
Gyúrt tésztából készült éttermi tészták
Az éttermekben a legnépszerűbb gyúrt tészták a metélt tésztás ételek és a túrógombóc, mint gyakori desszert. A metélt tésztás ételeknek igen széles a választéka, és hatalmas sikere is van.
Kevert tésztából készült ételek
A kevert tészták a legnépszerűbbek, és számos recepttel találkozhatunk. Ide tartoznak a gyors kevert sütemények, a palacsinta, ami igazi magyar desszert és szinte minden étteremben találkozhatunk vele. De ide tartoznak még a morzsafélék is.
Sütemények tésztából
Számos sütemény készül tésztából, mint például a rétesek, a vajas és hájas tészták egyaránt. Nagyon népszerűek az élesztővel készült tészták és rendkívül finomak is.
A nagyobb konyháknak szükségük van tésztakészítő berendezésre, hiszen az élőmunka egyre jobban hiányzik a munkahelyekről, így a nagy konyhákból is. Minden olyan vendéglátó egység hasznát veszi, ahol nagyobb mennyiségű tészta készítése, nyújtása szempont. Tésztakészítő gép webáruházból megrendelhető, gyors kiszállítással az Anvalor webáruházból.
Összegezve
A tésztafélék készítésénél elsőrendű szempont, hogy tudjuk, honnan származnak az alapanyagok, mert a minőségi, friss alapanyagokból lehet jó minőségű, ízletes tészta ételeket készíteni.
Kép forrása: Pexels.com
Hirdetés (X)