Hogyan vigyük be a tavaszt otthonunkba?

tavasz dekor

A tavasz minden évben a frissesség és a megújulás időszaka, ami nem csak a növényeket és az állatokat, hanem bennünket, embereket is érint. Tavasszal új erőre kapunk, ezért érdemes ilyenkor kicsit többet törődni az otthonunkkal.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen egy-két szál virág, egy ízléses gyerekszoba dekoráció, vagy éppen egy kis portörlés is csodákra képes. A következő lépésekkel könnyűszerrel bevarázsolhatod a tavaszt az otthonodba.

A szokásos tavaszi nagytakarítás

Nem véletlenül vált fogalommá, hiszen a tavaszi nagytakarítás valóban nagy munkát jelent. Az erőfeszítés azonban kifizetődő, és az eredmény rendkívül látványos. Az első hóvirágok megjelenése jelzi számunkra, hogy ideje megválni az utolsó téli dekorációktól, a karácsonyi fényektől és a farsangi jelmezektől. A pakolás során persze nem árt gondosan eltenni mindent, hiszen előbb utóbb újra szükség lesz rájuk.

A tavasz remek alkalmat nyújt az első nagymosásra. A napsugarak és az enyhébb szellő segít a szárításban, így nem kell napokig működtetni a szárítógépet, és a lakásban sem lesz fülledt párás idő. Használjuk ki a lehetőséget, és mossuk ki a terítőket, ágyneműket, párnahuzatokat, de még a függönyöket is.

A mosás után valósággal megújul a ház, ahogy beleng mindent a frissesség illata. Ha pedig már benne vagyunk a gyakorlatba, mossuk ki a téli kabátokat is, mielőtt eltesszük őket a szekrénybe.

Ha pedig a ruháknál tartunk, ideje elővenni a tavaszi és nyári szetteket, hiszen az időjárás rohamosan melegszik, így nem árt ha kéznél vannak. Pakolászás közben pedig elkerülhetetlen, hogy olyan kacatokra bukkanjunk, amire valójában már régóta nincs szükségünk. Ragadjuk meg az alkalmat, és keressünk neki új gazdát. Ezt megtehetjük egy garázsvásár keretein belül, vagy elajándékozhatjuk ismerőseinknek.

A rossz állapotban lévő lomoktól a lomtalanítás során szabadulhatunk meg a leggyorsabban.

Tavaszi dekoráció mindenhol

Miután kitakarítottuk a házat, jöhet egy sokkal izgalmasabb feladat, ami nem más, mint a dekorálás. Szabaduljunk meg a fakó téli színektől, és használjunk minél több világos, élénk árnyalatot. Erre a legegyszerűbb módszer, ha kifestjük a házat.

Természetesen, nem muszáj minden falat átfesteni, elég, ha a konyhapult szélének, vagy egy-két fiókonak adunk új színt. Ez nem nem jelent túl nagy kiadást, mégis felfrissíti az egyébként megszokott környezetet.

Ha igazán otthonos lakást, vagy házat szeretnénk, akkor nem spórolhatjuk le a kiegészítőket. A tavasz beköszöntével figyeljünk arra, hogy a kiegészítők és a dekorációk is mind világos, tavaszi színben pompázzanak. Az élénk színek mellett sokat dob egy tavaszi, pl. virágos, vagy kisállatos mintázat is.

Az új kiegészítők (pl. lábtörlő, díszpárna, szalvéták, kéztörlők) beszerzésekor törekedjünk olyan elemek vásárlására, amik passzolnak otthonunk tavaszi stílusához.

Ami a dekorációkat illeti, egész biztosan találunk nekik helyet a ház minden részében. Ajánlott természetes anyagból készült tárgyakkal dekorálni, mint például kerámia edényekkel, virágkoszorúval, vagy éppen fa asztaldíszekkel.

Azt se felejtsük el, hogy tavasszal ünnepeljük a húsvétot. Ez újabb lehetőséget ad a ház feldíszítésére. A szokásos húsvéti dekorációk közé tartoznak a hímestojások, a barka szálak, kiscsibés, kisbárányos, illetve nyuszis kiegészítők, fonott kosarak, és a frissen szedett virágok.

A dekorálás önmagában is jó szórakozást jelent, ezért ha megoldható, vonjuk be a gyerekeket is. Sőt, bátoríthatjuk őket, hogy saját kezűleg is készítsenek díszeket. A közös kézműveskedés során újrahasznosíthatunk olyan anyagokat, amiket egyébként kidobnánk. Nem mellesleg pedig, nagyszerű családi program lehet.

Adjunk teret a növényeknek

Tavasszal elkezdenek rügyezni a fák, és kinyílnak az első virágok. Ez pedig nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy az otthonunk belsejét megtöltsük frissen szedett növényekkel. A legjellegzetesebb tavaszi virágok közé tartozik a tulipán, a nárcisz, a játszint, és az aranyeső. Ezek a virágok egytől egyig rendkívül élénk színűek, így könnyen feldobják a nappalit, vagy az étkezőt.

Az üde látvány mellett meg kell említeni a virágok friss illatát is, ami szintén hozzátartozik a tavaszhoz. Ha nincs otthon friss virág, esetleg allergia miatt tartózkodunk tőlük, akkor is érdemes beszerezni valamilyen virágillatú légfrissítőt. A fahéj-narancs illat ideje lejárt!

Ahhoz viszont, hogy egészséges és szép virágokkal díszíthessük a belső tereket, a virágok helyét is rendbe kell tenni. Bizony, a tavaszi dekorálás és nagytakarítás magába foglalja a kert rendbetételét is. Mit sem ér a gyönyörű nappali, ha a vendégeknek egy gazos, saras dzsumbujon keresztül kell beverekedniük magukat.

A tavasz beköszöntével gereblyézzük fel a kertet. Ezzel egyrészt megmozgatjuk és kiszellőztetjük a talajt, másrészt eltávolíthatjuk az ősz és tél során felhalmozódott avart. Gyomláljuk ki a kertet, majd alkalmazzunk talajtakarót (mulcsot). A talajtakaró segít megtartani a talaj nedvességét, és elfojtja a gyomok növekedését. Így már a kertünk is felfrissülve kezdheti az új szezont.

Kép forrása: Depositphotos.com

Hirdetés (X)