A túlfeszültségvédelem jelentősége a gyakorlatban

túlfeszültségvédelem

Túlfeszültségvédő, túlfeszültségvédelem – egyre gyakrabban hallod ezen kifejezéseket, pláne, ha te is napelemes rendszer telepítésében gondolkodsz. A napelemes rendszerek elterjedése olyan pozitív tendencia, amit érdemes komolyan venni.

A túlfeszültségvédő helye a napelemes rendszerben

A LEDLámpaház.hu kínálatában is kapható túlfeszültségvédő egyik fontos eleme a napelemes rendszert alkotó eszközöknek. A napelemek, a saválló tartószerkezet, az inverter, a speciális szolárkábelek, az oda-vissza mérő árammérő óra, a biztonsági földelés, a villámvédelem egyaránt lényegesek, de a működésük elképzelhetetlen túlfeszültséglevezető nélkül.

Hogy milyen okból fontos a napelemes rendszereknél a túlfeszültségvédelem? A válasz egyszerű: a túlfeszültség veszélyes. Ha a feszültség – akár rövid időre is – meghaladja a hálózati feszültség határértékét, az arra érzékeny áramkörökben (például a hálózati kártyákban) súlyos károsodást okoz. Ezek az eszközök nem képesek az áram- és feszültségcsúcsokat tolerálni.

Védekezz a túlfeszültség ellen túlfeszültségvédővel!

Amennyiben nem megfelelő a napelemes túlfeszültségvédelem a kiépített rendszeredben, akkor a hozzá csatlakoztatott eszközök áramköreiben található rendkívül érzékeny alkatrészeket a túlfeszültségek tönkretehetik. A legveszélyesebb feszültségcsúcsokat a villámcsapások okozzák.

De létezik megoldás a túlfeszültség és az elektromágneses áramcsúcsok kivédésére – ezeket a készülékvédelmi termékeket az áramellátás és a védendő készülék közé szükséges bekötni. A védőelemek feladata, hogy garantálják, hogy a veszélyes túlfeszültségek minimális idő alatt a földelésen keresztül levezetésre kerüljenek.

Hogyan történik a napelem rendszerek túlfeszültségvédelme?

A túlfeszültségvédelem azért lényeges, mert napelemes rendszereknél a villámáramok nagy eséllyel bejuthatnak az épület belsejébe a fém csővezetékeken, elektromos vezetékeken át, ott óriási károkat okozva. A túlfeszültségvédő kikapcsolja a hálózatot, amennyiben túlfeszültséget érzékel, így megakadályozza, hogy károk keletkezzenek.

Tévedés azt hinni, hogy túlfeszültség csak villámcsapás miatt jöhet létre – túlfeszültség a hálózatban akkor is keletkezhet, ha hirtelen fogyasztásváltozás történik. Ehhez elegendő, ha egy körre van kötve a mosógép, a főzőlap, a mikró, a hűtő és valamennyit egyszerre használod – a hálózatot túlterheled, ami lekapcsolja a kismegszakítót.

Honnan ismerheted fel, hogy a rendszerben túlfeszültség keletkezett?

Magyarországon az inverter elé kötelező kismegszakító készüléket beszerelni, ami azzal védi meg az invertert, hogy a túlfeszültség észlelésekor azonnal lekapcsol.

Amennyiben a kismegszakítót vissza tudod kapcsolni, akkor a hálózatban már nincs túlfeszültség, azonban ha a visszakapcsolást követően az rögtön lekapcsol, akkor valamelyik eszköz továbbra is túlfeszültséget gerjeszt.

A napelemes túlfeszültségvédelem hasznos, mert megóvja az eszközeidet a károsodástól.

Hirdetés (X)