Hálószoba színei: hogyan befolyásolják az alvásunkat?

hálószoba

Életünkből jelentős részt töltünk a hálószobánkban, ezért nagyon fontos, hogy milyen színek vesznek körül bennünket. A harmónia szükséges ahhoz, hogy az éjszakáink pihentetők legyenek, ami a nappali közérzetünket pozitívan befolyásolja.

Nemcsak a falak, de a szőnyegek és a függönyök színe is mérvadó a hálószobai hangulat kialakításában és ehhez a megfelelő színű ágynemű is hozzájárul.

A nyugalom és az ellazulás a cél a hálószobában töltött idő alatt, amit a halványabb, kevésbé élénk színek segítenek elérni. Míg az élénk, erős színárnyalatok energiát és erőt adnak, ezért ezeket a hálószobában célszerű mellőzni.

Férfias ágynemű huzatokat webáruházból a legegyszerűbb megrendelni, válogathatunk kedvünkre a hatalmas kínálatból, így ők sem fogják úgy érezni, mintha egy női hálóban kellene álomra hajtaniuk a fejüket.

Milyen színek megfelelőek a hálószobába?

A hálószoba a pihenés helye, ezért elsősorban a pihenés biztosításához alkalmas színek azok, amelyek megnyugtató környezetet hozhatnak létre.  Hagyományosan a föld színeket a krém, a drapp, a világos zöld és kék, a fehér vagy a szürke amelyek nem feltűnők, nem csillogók, nem fényesek, alkalmasak erre a célra.

A piros szín világhoz tartozó színek erősebbek, az élet, a vér, a lendület színei amelyek erőt adnak, ha a hálószoba nem csak a pihenés hanem a romantika céljait is szolgálná. A narancssárga a szenvedélyt erősíti és az immunrendszerünket, valamint vidámabbá is tesz minket.

Természetesen nem egyszerű a pihentető környezetből romantikus környezetet varázsolni. A legegyszerűbben párnákkal, takarókkal változtathatjuk a környezetünket a hálószobában is.

Abban az esetben, ha komolyabb beteg van a családban az ő hálószobájában érdemes mellőzni  a fekete színt, de a fehér sem tesz jót, mivel az emberek nagy része a fehéret a betegséggel és a kórházzal azonosítja. Megfelelő szín lehet a világoskék esetleg a világoszöld, de férfiak esetében az erősebb árnyalatok a kedvezőbbek.

Mi befolyásolhatja még a hálószobai hangulatot?

Befolyásolhatja a hálószobában használatos színek hatását a szoba fekvése is, hiszen egy északi fekvésű, viszonylag sötétebb szobában az erősebb színek sem hatnak olyan merészen, mint egy benapozott déli fekvésű, világos, fényes helyiségben, ahol kimondottan jó, ha fehér vagy nagyon halvány színeket használunk.

Déli országokban nem véletlenül alkalmaznak olyan sok helyen fehér színt a lakberendezésben. Mindezek ellenére vannak akik az erősebb színeket szeretik akkor is, ha hálószobáról van szó.

Elsősorban az a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat az otthonunkban és a hálószobánkban akkor is ha élénk színeket kell alkalmaznunk hozzá. Lehet az élénk színekkel is kellemes, pihentető környezetet létrehozni.

Összegezve

Ahhoz, hogy megfelelően ki tudjuk pihenni magunkat, megfelelő körülményekre van szükségünk. Elősegíti a feltöltődést és a pihentető alvást, ha megfelelő színeket alkalmazunk a hálószobában.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)