Milyen eszközökre lehet szükségem a falmatricák felragasztásához?

akácfa erdő falmatrica

Előfordulhat, hogy problémát okoz a falmatrica felhelyezése, hiszen tökéletesre szeretnénk. Nem mutat jól, hogy ha foltok, sérülések, szakadások jelennek meg rajta. Ebben a cikkben segítséget adunk a falmatricák felragasztásához.

A falmatricák felragasztásához szükséges eszközök

A falmatricák felragasztásához a matrica típusától függően az alábbi szerszámok mindegyikére vagy egy részére lehet szüksége. Olvassa el az utasításokat, és gondolja végig, hogyan fogja elvégezni, mielőtt belevág, és győződjön meg róla, hogy kéznél van az összes szerszám, amelyre szüksége lehet.

 • Vízmérték: Ez az eszköz segít biztosítani, hogy a matricák vízszintesek legyenek.
 • Vonalzót: Ez segít a matricák pontos mérésében és jelölésében.
 • Ceruza: Erre azért van szükség, hogy a matrica felragasztása előtt jelöléseket tegyen a falon.
 • Mérőszalag: Ez segít a matricák megfelelő méretre történő mérésében és vágásában.
 • Hitelkártya/merevítő/jogosítvány: Ezt a légbuborékok és gyűrődések kisimítására használhatja.
 • Olló/egyéb vágóeszközök: Ezekkel a matricákat a kívánt méretre vághatja.
 • Maszkolószalag: Ez segít biztosítani, hogy a matricák szélei egyenesek legyenek.
 • Papírtörlő: Erre akkor lesz szükség, ha az alább leírt nedves módszert alkalmazza a matricák felragasztásához. A fal megtisztítására és a ragasztómaradványok eltávolítására fogja használni.
 • Transzferszalag: Erre akkor is szükség van, ha a nedves módszert alkalmazza a matricák felragasztásához. Segít a matrica átvitelében a hordozó papírról a falra.

Hogyan kell felragasztani a falmatricákat: Lépésről lépésre útmutató

Most, hogy teljesen felvértezte magát a szükséges eszközökkel és tudással, hozzákezdhet a falmatricák felragasztásához. A falmatricák felragasztásának legalább három módja van:

1. Kis matricák felragasztása

A kis matricák felragasztása, mint például a My Nametags gyönyörű építőipari falmatricái, amelyeket minden kisfiú imádni fog, a legegyszerűbb módja. Kövesse ezeket az egyszerű lépéseket:

 1. Mérje ki és jelölje meg ceruzával a matrica helyét, ahová a falon szeretné elhelyezni.
 2. Használjon vízmértéket, hogy a matrica vízszintes legyen.
 3. Nyomja meg a matricát az ujjaival, és lassan húzza le a hátlapot.
 4. Nyomja a matrica egyik sarkától a másikig, hogy ne legyenek légbuborékok.
 5. Kész! Hagyja, hogy a kisgyermeke megcsodálhassa a műalkotását.

2. Nagyméretű falmatricák felragasztása

A nagyméretű matricák, például ajtó- vagy falmatricák felragasztása egy kicsit nagyobb kihívást jelenthet. Ennek fő oka az, hogy itt nagyobb a felület, ahol légbuborékok képződhetnek. De nem kell elkeserednie, mert egy kis türelemmel és a megfelelő technikával gond nélkül felragaszthatja a matricát.

Az első dolog, amit tudnia kell, hogy ezek a matricák három rétegből állnak: a felső réteg a vinyl matrica, a középső réteg a ragasztó, az alsó réteg pedig a hátlapi papír. Bár egyedül is fel tudja ragasztani, egy barátja segítségével sokkal könnyebb a felragasztás. Amikor készen áll a matrica felragasztására, kövesse az alábbi lépéseket sorrendben:

 1. Tisztítsa meg a fal felületét egy nedves ruhával, hogy eltávolítsa a port és a szennyeződéseket. Szárítsa meg a felületet egy tiszta ruhával.
 2. Helyezze a matricát a felületre úgy, hogy az átlátszó applikációs réteg felfelé nézzen. Használjon nehéz tárgyakat, például könyveket vagy súlyt, hogy a matricát a helyén tartsa. Hagyja így egy ideig, hogy a matrica jól tapadjon a felületre.
 3. Miközben a felületen van, használjon egy hitelkártyát vagy bármilyen más kemény tárgyat, hogy kisimítsa a légbuborékokat vagy gyűrődéseket.
 4. Ceruzával és vonalzóval jelölje be a matrica széleit a falon. Erre azért van szükség, hogy a matrica levágásakor egyenes legyen az él.
 5. Óvatosan emelje le a matricát a felületről, és maszkolószalaggal rögzítse a matrica sarkait a falhoz. A matricán felülről lefelé maszkolószalagot alkalmazzon, hogy függőleges horgonyként rögzítse a matricát a helyén.
 6. Most lépjen hátra, és nézze meg a matricát, hogy a kívánt pozícióban van-e. Ha nem, végezze el a szükséges korrekciókat.
 7. Kezdje a bal saroktól, és távolítsa el az imént rögzített ragasztószalagot. Lassan húzd le a matricalapot a sütőpapírról. A sarokban használja újra a ragasztószalagot, hogy a sütőpapírt a falhoz rögzítse.
 8. Folytassa a lehúzást balról jobbra haladva, amíg el nem éri a horgonyt. Ha nincs, aki a matrica eltávolított felét megtartsa, akkor csak hajtsa a nem ragadós oldalára a lovaglóüléshez, és maszkolószalaggal tartsa a helyén.
 9. Egy vágóeszköz vagy olló segítségével távolítsa el a sütőpapírt a horgonyról, és vágja le.
 10. Kezdje el a matrica első felét a horgonynál felragasztani, és lassan simítsa kifelé.
 11. Távolítsa el a horgonyt, és ismételje meg a lépéseket a matrica másik felére. Egy hitelkártyával vagy kemény tárggyal simítsa ki az esetleges légbuborékokat.
 12. Voila! A nagyméretű falmatricája most már biztonságosan, buborékok és gyűrődések nélkül van a falon.

3. A nedves módszer

A nedves módszer az egyik legnépszerűbb módja a falmatricák felragasztásának. Kisebb és nagyobb méretű tartós matricák üveg- vagy fémfelületekre történő felhelyezésére egyaránt használják. Ennek a módszernek a fő előnye, hogy nem áll fenn a matrica leválásának vagy a légbuborékok kialakulásának veszélye.

Ez egyúttal nagyszerű módja a matricák ívelt felületekre történő felragasztásának is. Hátránya, hogy nagyobb kihívást jelenthet és időigényesebb lehet, mint más módszerek. A matrica nedves módszerrel történő felragasztása:

 1. Szappanos vízzel tisztítsa meg a felületet, majd szárítsa meg papírtörlővel vagy ruhával. Alternatív megoldásként használhat dörzsölő alkoholt is az üvegfelületek tisztításához.
 2. Helyezze a vinilt vagy egy sima felületet, és ragasszon rá papír transzferszalagot. Egy hitelkártya vagy kemény tárgy segítségével nyomja rá a transzferszalagot a vinilre, hogy a ragasztó jól rögzüljön, és ne legyenek légbuborékok.
 3. Vágja le a felesleges transzferszalagot a matrica körvonalai körül. Ehhez egy éles késre, például egy dobozvágóra lesz szüksége.
 4. Távolítsa el a gyári fóliát a matricáról, és győződjön meg róla, hogy a ragasztó felfelé néz.
 5. Adjon egy csepp mosogatószert egy tál vízbe. Ideális lenne, ha lenne egy vízpermetező, hogy segítsen a vizet egyenletesen felvinni a vinyl felületre.
 6. Óvatosan helyezze a nedves matricát a kívánt felületre, és a transzferszalagot kezével nyomja ki az esetleges légbuborékokat.
 7.  Egy hitelkártya segítségével simítsa el a vinyl felületet, és távolítsa el a felesleges vizet.
 8. Óvatosan húzza le a transzferszalagot a matricáról, ügyelve arra, hogy a vinyl a helyén maradjon. Ha elkezd leválni, nyomja le újra, és várja meg, hogy a víz még egy kicsit felszívódjon. Ezután próbálja meg újra lehúzni.
 9. Kész! A matricád most már buborékok és gyűrődések nélkül van a felületen.

Már csak a legszebb falmatricát kell megtalálni a falmatrica webshopban.

Hirdetés (X)