Tetőablakcsere: 12 pont, amit ne felejtsünk el átgondolni

tetőablak

Bár maga a tetőablakcsere egy megbízható szakemberrel és egy jól működő csapattal gyorsan lezajlik, előtte van néhány praktikus dolog, amit érdemes átgondolni, hogy ne érjenek meglepetések.

Tetőablakcsere esetén jó, ha látod előre az egész folyamatot, ebben segítünk most mi is egy kicsit: összefoglaltuk röviden, mi mindent érdemes előre tisztázni magadban, mielőtt belevágnál. 

12 dolog, amit érdemes átgondolni a tetőablakcsere előtt

 1. Milyen évszakban vágnál bele? – Télen sem lehetetlen a tetőablakcsere. Persze, szakadó esőben vagy hóban nem dolgozunk, de a hideg önmagában nem akadály, és a kész tetőablak minőségére, működésére sem lesz hatással, ha hideg időben kerül a helyére. 
 2. Milyen ablakot válassz? – A különböző tetőtéri ablaktípusok más-más előnyökkel bírnak. Beszéld át a szakemberrel, melyiket választanád, illetve kérd ki a tanácsát, mert lehet, hogy tud az igényeidnek jobban megfelelő ablaktípust is ajánlani.  
 3. Milyen extrákat szeretnél? – Az új tetőablakokat már van lehetőség okos funkciókkal is bővíteni. A család ezen igényét is figyelembe kell venni a választásnál. 
 4. Mikor történjen a tetőablakcsere? – Általában reggel 7 és 19 óra közti időszakban szoktuk javasolni, mert korábban vagy később általában nem szabad hangos zajjal járó munkát végezni. Illetve a legtöbb helyen vasárnap és ünnepnapokon, illetve szombat délután sem. Természetesen környékenként is más-más lehet a szabályozás, de ezekkel általában nem lehet mellélőni.
 5. Sok egyeztetéssel jár? – A tetőablakcserét gyorsan meg lehet szervezni. A szakembert érdemes telefonon felhívni egy rövid bemutatkozásra, személyes találkozó és helyszínfelmérés egyeztetésre. Ő ezt követően ad egy árajánlatot, és sor kerülhet az időpontegyeztetésre. 
 6. Mennyi szabadságot kell kivenned? – Egy napot, vagy annyit sem. Akkor is tudunk dolgozni, ha nem tudsz (végig) otthon maradni, de egy telefonszámot mindenképp szoktunk kérni, ha időközben felmerül részedről vagy a mi részünkről bármi kérés-kérdés. De persze, mindenkinek jobb, ha van otthon valaki, így gördülékenyebb a kommunikáció, illetve a jóváhagyás is.
 7. Meddig van nyitva a tetőablak? – Ennek inkább télen, illetve a nyári melegben van jelentősége. Maga a tetőablakcsere néhány órát vesz igénybe, az ablakok egy-másfél órát vannak nyitva összesen. 
 8. Kell nekik bármiben segíteni? – Ha a tetőablakos csapatnak bármire szüksége van, szólni fognak. A munkában nem kell nekik segíteni: valószínűleg van egy összeszokott csapat, akiknek megvan a munkaritmusuk, és félszavakból is értik egymást. Ezen kívül munkavédelmi szempontból sem biztos, hogy ötlet lenne beszállni a munkába.
 9. Ki takarít? – A szakember és csapata általában a nagyja koszt és törmeléket feltakarítja, de azzal mindenképp számolhatsz, hogy sepregetés, portörlés, felmosás azért kelleni fog.
 10. Mi lesz a régi tetőablakkal? – Ezt megbeszélheted a tetőablakos szakemberrel, de az esetek nagy többségében a keletkező hulladék és törmelék elszállításának külön költsége van. 
 11. Mit tehetsz, ha nem vagy elégedett? – Jelezd a vállalkozónak, és dokumentáld fotókkal, videókkal a hibát. A szakembernek joga van a hibát javítani, pénzbeli kártérítést csak ennek hiányában lehet kérni. Ha minden kötél szakad, természetesen jogi útra is terelheted az ügyet. 
 12. Ki végezze a tetőablakcserét? – Mindenképp érdemes megbízható, leinformálható szakemberrel dolgozni, akinek kötelessége számlát adni a munkájáról.