Vajon milyen elektromos kerékpárt vegyek magamnak?

elektromos kerékpár

Az elektromos kerékpárok térhódítása vitathatatlan. Nem csoda, hogy egyre többünkben merül fel a kérdés, vajon milyen elektromos kerékpárt vegyek?

Mik azok a szempontok, amiket figyelembe kell venni egy ilyen bringa vásárlásakor? Annyira nem lesz nehéz dolgunk, hogyha előzőleg már vettünk biciklit. Nagyjából ugyanazokat a szempontokat kell követni, mint a hagyományos, analóg bringák esetében.

Elsősorban azt kell meghatároznunk, hogy milyen terepen kívánjuk használni a bringát. A városi felhasználás céljából szintén különféle city bike-ok közül válogathatunk kedvünkre, csak úgy, mint hagyományos esetben. Ezeknél az akku és a motor általában hátul, a csomagtartón kap helyet, illetve vannak elsőmotoros változatok is.

Az elsőkerékagyra szerelt motorok hátránya, hogy nehezebben irányíthatóvá teszik a kerékpárt, ami idővel megszokható ugyan, de ennél lényegesen jobb a hátul elhelyezett felszereltség.

A kategória csúcsát viszont a középmotoros változatok jelentik. Ez az elhelyezés ideális a súlyelosztás szempontjából. Így hát, ha szeretnénk választ kapni arra kérdésre, hogy milyen elektromos kerékpárt vegyek, már ez is egy jó kiindulópont lehet.

Természetesen a váz és a kerékméret is mérvadó, bármilyen bringáról legyen szó. Az elektromos kerékpár kifejezés viszont egy gyűjtőfogalom, ami magába foglalja a „pedelec“ és az „e-Bike“ modelleket. A működési elvük viszont eltérő. Tehát ezt is fontos szem előtt tartani, amikor szóba kerül, hogy milyen elektromos kerékpárt vegyek?

A pedelec hajtásrásegítéssel működik. Tehát itt még mindig tekernünk kell, ha haladni szeretnénk, viszont könnyebb dolgunk lesz az emelkedőknél és kevesebb energiánkba kerül a gyorsulás is. A klasszikus e-Bike viszont egy gázkarral vagy gombbal rendelkezik, aminek a megnyomásával a bringa elindul anélkül, hogy tekernénk. Ez főként az idősebb korosztály köreiben számít népszerűnek.

Milyen elektromos kerékpárt vegyek könnyű terephez? Egyáltalán megéri kifizetni az árkülönbséget ilyen esetben? Mindenképpen, hiszen egy teljesen új élményt kínál, főként a pedelec, amelynél az egészséges mozgásról sem kell lemondanunk.

Kép forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)