Hogyan készülnek az éttermi tésztaételek?

tészta

Nem csak az olaszok szeretik a tésztaételeket, mi magyarok is szívesen fogyasztjuk a tésztákat a hét bármely napján.

Hogyan készülnek az éttermi tésztaételek?

A komolyabb éttermekben a felszolgált ételek tésztája biztos, hogy helyben készített friss, minőségi alapanyagokból áll.

A tésztakészítés alapjai a következők:

  • alapanyagok eldolgozása
  • tésztalazítás
  • hőkezelés

A tészta alapanyagok eldolgozása

Az alapanyagok feldolgozása esetén nem mindegy, hogy miből dolgozunk. A legjobb ha minőségi alapanyagokkal dolgozunk, vagyis tudjuk, hogy a tojás, a liszt ellenőrzött gazdaságból származik-e.

A tésztalazítás

A tészta lazítása egy kritikus pont az étel készítésénél, hiszen itt dől el, hogy milyen minőségű is lesz a készített tészta.

A tészta lazításának módjai:

  • biológiai
  • zsiradékos
  • habba zárt levegős lazítás

Természetesen tésztakészítő géppel könnyebb a tésztakészítés, házilag is jó megoldás lehet, tökéletes segítséget nyújtanak, megbízhatóak, egészen egyszerűtől az automatizált változatig rengeteg típusban gyártják a tésztakészítő gépeket, de jó ha egy dagasztógép is segíti a munkánkat a tészta készítése során.

A tészta hőkezelése

A tészta hőkezelésének két ismert módja van sütőben vagy tűzhelyen vízzel. Azonban van egy egyszerűbb módja is a tészta hőkezelésének ha tésztafőzővel végezzük. Ha megtehetjük ipari tésztafőzőt szerezzünk be, hiszen a vendéglátó egységekben a nagy kapacitású tésztafőzők leegyszerűsítik ezt a fontos folyamatot, mivel a tészta főzése egyetlen konyha életéből sem hiányozhat.

Könnyen kezelhetők, tisztíthatók, és ha olyan gépet választunk, amely több medencével rendelkezik és külön szabályozható a hőmérsékletük akkor egyszerre többféle étel is készíthető, így költséghatékonyabbá válik a konyhai munka.

 Gyúrt tésztából készült éttermi tészták

Az éttermekben a legnépszerűbb gyúrt tészták a metélt tésztás ételek és a túrógombóc, mint gyakori desszert. A metélt tésztás ételeknek igen széles a választéka, és hatalmas sikere is van.

Kevert tésztából készült ételek

A kevert tészták a legnépszerűbbek, és számos recepttel találkozhatunk. Ide tartoznak a gyors kevert sütemények, a palacsinta, ami igazi magyar desszert és szinte minden étteremben találkozhatunk vele. De ide tartoznak még a morzsafélék is.

Sütemények tésztából

Számos sütemény készül tésztából, mint például a rétesek, a vajas és hájas tészták egyaránt. Nagyon népszerűek az élesztővel készült tészták és rendkívül finomak is.

A nagyobb konyháknak szükségük van tésztakészítő berendezésre, hiszen az élőmunka egyre jobban hiányzik a munkahelyekről, így a nagy konyhákból is. Minden olyan vendéglátó egység hasznát veszi, ahol nagyobb mennyiségű tészta készítése, nyújtása szempont. Tésztakészítő gép webáruházból megrendelhető, gyors kiszállítással az Anvalor webáruházból.

Összegezve

A tésztafélék készítésénél elsőrendű szempont, hogy tudjuk, honnan származnak az alapanyagok, mert a minőségi, friss alapanyagokból lehet jó minőségű, ízletes tészta ételeket készíteni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)