Hogyan tehetjük egyszerűen stílusossá otthonunk vizes helyiségeit?

csaptelepek

Otthonunk vizes helyiségeinek kialakításakor jellemzően a funkcionalitásra fókuszálunk, ám ez korántsem jelenti azt, hogy teljesen figyelmen kívül kellene hagynunk az esztétikai szempontokat. A színek és a minták összeállításától a stílusos kiegészítők kiválasztásáig megannyi lehetőségünk adódik arra, hogy némi luxust csempésszünk ezekbe a terekbe. Az alábbiakban ehhez adunk néhány hasznos tanácsot.

Kezdjük az alapoknál: a helyiség stílusának meghatározása

Legyen szó új fürdőszoba, WC kialakításáról vagy a meglévő helyiségek felújításáról, az első lépést minden esetben a központi elemek, valamint a falak és a padló színének, burkolatának meghatározása jelenti.

A szaniterek kiválasztása

A szaniterek alapjaiban határozzák meg a vizes helyiségek stílusát, ezért tanácsos elsőként ezeket kiválasztani. Természetesen ebben a folyamatban az elsődleges mérlegelési szempontot a helyiségek mérete és elrendezése, valamint a vízcsövek elhelyezkedése jelenti, ez pedig némi kötöttséget jelent a dizájnbeli megfontolásokat illetően is.

Lehetőségeinkhez mérten azonban a modern, letisztult daraboktól a vintage hatású, klasszikus vonalvezetésű modellekig így is megannyi stílus mellett elköteleződhetünk. A zuhanyzók, kádak, illetve a különféle fajanszok mellett nagymértékben befolyásolják a helyiségek összhatását a csaptelepek is – természetesen itt érdemes igazodni a fürdő vagy a WC már kiválasztott általános stílusához.

Az egykaros vagy nyomógombos, króm változatok például jól mutatnak egy minimalista fürdőszobában, míg a kerekebb formájú, tekerőgombos, mattfekete vagy akár rose gold csaptelepek inkább a vintage vagy ipari stílusú terekbe passzolnak.

Színválasztás

A következő lépésben érdemes a falak színeit kiválasztani. Ha egyszerűségre törekszünk, a fehér falakkal nem lőhetünk mellé, de a nyugtató hatású világoskék árnyalatok vagy más pasztellszínek is remek választásnak bizonyulnak. Nem kell azonban visszariadnunk a merész tónusok használatától sem, legyen az élénkpiros, türkizkék vagy akár sötétszürke – bár ezek inkább a tágasabb, jól megvilágított terekben mutatnak jól.

A harmonikus összhatás érdekében ne csak a falak színeire koncentráljunk! A bútorokat és a kiegészítőket is érdemes úgy összeválogatni, hogy azok is ráerősítsenek a helyiségben uralkodó árnyalatra, vagy esetleg egy ahhoz jól illeszkedő kiegészítő színnel tegyék még izgalmasabbá a teret.

Minták és textúrák

A vizes helyiségekben a vízállóság miatt jellemzően a padlót és részben a falakat is hidegburkolatokkal fedjük, ezek pedig kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy ízlésünk szerinti mintákkal, textúrákkal tegyük különlegesebbé a teret.

De mire figyeljünk a kiválasztásukkor? Először is, a legfontosabb, hogy a hidegburkolatok árnyalata jól illeszkedjen a falak és a szaniterek, bútordarabok színéhez. Ami pedig a mintaválasztást illeti, törekedjünk arra, hogy a minták ne keltsék a túlzsúfoltság hatását!

Lehetőség szerint csak egyetlen felületen jelenjen meg markánsabb minta, textúra: ha például a padlóburkolat egyszínű, a csempéken jól mutathatnak a márványminták vagy akár különféle geometriai alakzatok is, ellenkező esetben viszont érdemes a monokróm, visszafogott változatok mellett dönteni.

Világítás

A világítás újratervezése talán a legegyszerűbb módja annak, hogy eleganciát, karakterességet kölcsönözzünk a fürdőszobának. A hagyományos, tükör fölött elhelyezett világítótest helyett választhatunk falikaros lámpákat, amelyek a tükör két oldalára felszerelve hangulatos atmoszférát teremtenek a helyiségben.

De ha elegendő helyünk van hozzá, a mennyezeti világítást is lecserélhetjük függőlámpára – ez kifejezetten népszerűnek számít az aktuális fürdőszobatrendekben.

A részletek ereje: dekorációs elemek és kiegészítők

Miután az alapelemekkel meghatároztuk a helyiségek alapvető stílusát, különféle dekorációs elemekkel, kiegészítőkkel tovább finomhangolhatjuk az összhatást. A fürdőszobában például kihelyezhetjük egy polcra a törölközőket, de színes zuhanyfüggönnyel vagy fürdőszobaszőnyeggel is élénkíthetjük a helyiséget.

A tükör is fontos szerepet tölt be a tér kialakításában: amellett, hogy optikailag megnövelheti a helyiség méretét és több fényt hozhat be, az egyedi tükörkeretekkel is karakterességet kölcsönözhetünk a fürdőnek.

A kiegészítők segítségünkre lehetnek továbbá abban is, hogy még inkább „szobaszerűvé” tegyük a fürdőt. Amennyiben ablakos a helyiség, felrakhatunk függönyt vagy rolót, de kialakíthatunk egy galériafalat is egy erre alkalmas falfelületen.

Növényeket is elhelyezhetünk a szobában, ezzel is fokozva a tér frissességét, élénkségét. Válasszunk olyan növényeket, amelyek jól tűrik a magas páratartalmat, például pálmákat vagy páfrányokat!

Ne feledkezzünk meg a praktikumról sem!

Mivel a vizes helyiségek elsődlegesen funkcionális célokat szolgálnak, a praktikus szempontokra is oda kell figyelnünk a dizájn kialakításakor. Az ideális térkihasználás érdekében érdemes úgy kiválasztani a szaniterek méretét, valamint úgy elrendezni a bútorokat és egyéb kiegészítőket, hogy ezek soha ne jelentsenek akadályt a fürdő, illetve a WC használatakor.

Ezen felül a tárolók is elengedhetetlenek a rend és tisztaság fenntartásához a fürdőszobában. Fontolóra vehetjük a falra szerelhető szekrényeket, a beépített vagy görgős tárolókat, továbbá akár a kisebb méretű dobozokat, kosarakat a piperék és tisztálkodószerek tárolására. Az egyedi kialakítású tárolók segíthetnek jobban kihasználni a szűk helyet is.

Vegyük figyelembe a tisztítás és a karbantartás szempontjait is! Lehetőség szerint válasszunk olyan anyagokat és felületeket, amelyek könnyen tisztíthatók, és ellenállnak a vízkőnek és a penésznek.

Otthonunk dekorálásának nem kell a nappaliban vagy a hálóban véget érnie – a vizes helyiségek is megannyi lehetőséget kínálnak lakásbelsőnk stílusossá tételére. Ezáltal pedig nemcsak esztétikusabbak lesznek a terek, de a relaxálást, feltöltődést is jobban elősegítik majd a mindennapok során.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)