Mikor válaszd a Smart Casual stílust?

smart casual öltözék

Ha a könnyed eleganciát keressük, a smart casual a megfelelő stílus számunkra. Kényelmes és jól kombinálható, ezért a hétköznapok során a férfiak és nők is szívesen választják, mivel egyaránt megfelel a munkahelyre és a munka utáni programokhoz.

Népszerűsége ellenére nehéz egyértelműen behatárolni a smart casual öltözködési stílust, mivel valahol a sportosan laza és az elegáns között helyezkedik el. Pont egy kicsivel több, mint a fehér sportcipős outfitek és épp egy kicsivel kevesebb, mintha öltönyt vagy kosztümöt viselnénk. Ezért is a sok félreértés körülötte.

Nézzük, mi az, ami belefér ebbe a stílusjegybe öltözködés szempontjából és egyáltalán milyen alkalmakkor válasszuk a smart casual-t?

Mi az a smart casual stílus?

Először is tisztázzuk, hol helyezkedik el a smart casual stílus az öltözködési palettán. Hívhatnánk akár hétköznapinak is, mivel kicsit elegáns, de ugyanakkor laza is. Általában a szövetnadrág, ing, pulóver vagy garbó és a zakó kombinációjából épül fel. A hangsúly a kényelmen és az elegáns összeállításon van. Például egy sötétkék zakó, világoskék inggel és bézs chino nadrággal.

Könnyű belecsúszni, már csak a hangzás miatt is, a casual stílusba, ami az előzőnek egy sokkal lazább változata. A casualben már helyet kaphat az aktuális divatnak megfelelő farmer, a közkedvelt galléros póló és a sneaker is, akár még egy kapucnis pulcsival is kiegészítve. A smart casual megjelenés esetén azonban ezeket a ruhadarabokat inkább nélkülözzük.

Egy másik hasonló hangzású stílus irányzat a business casual. A business casual esetén kizárólag a hosszú ujjú ing elfogadott és a nyakkendő sem ritka. A farmert viszont egészen biztosan elfelejthetjük.

A zakó a smart casual alappillére

smart casual férfi ing

Kép forrása: Freepik.com

A férfiak esetében zakó, a nők esetében blézer nélkül elképzelhetetlen a smart casual megjelenés. Az anyag és a szín vagy minta tekintetében viszont bátran variálhatunk. Választhatunk sport- vagy kordbársonyzakót, még akár egy stílusosabb bőrdzseki is belefér.

Ha a visszafogott, semleges színeket kedveljük, akkor válasszunk sötétkéket vagy feketét. Télre jöhetnek a tweed zakók, akár kockás mintával is.

Az ingek közül is választhatunk egyszínűt vagy mintásat, pamutból vagy lenvászonból készült inget. A smart casual stílus nem annyira merev, így jól kombinálva a ruhadarabokat, bőven van lehetőségünk érvényre juttatni saját stílusunkat, személyiségünket.

Az ingek közül inkább hosszú ujjút válasszunk, a rövid ujjú ingek nem igazán az elegáns megjelenés védjegyei. Viselhetünk egyszínű, kerek nyakú pólót is a zakó alatt, ha nincs kedvünk az inghez. Azonban a póló legyen jó minőségű, inkább kicsit vastagabb pamut anyag, amely még véletlenül sem átlátszó. Kerüljük a mintákat és feliratokat. Illetve, ha pólót viselünk, a zakót nem illik levenni.

Ha pulóver, akkor a vékony szövésű, V-nyakú pulóver tökéletesen beilleszthető a ruhatárunkba. Színválasztásban itt is lehetünk bátrak. A megszokott kék és szürke mellé nyugodtan válasszunk a divatosabb lazac, világos rózsaszín árnyalatokból is. Ősszel és télen akár vékony garbót is viselhetünk ing helyett a zakó alatt.

nadrágok esetén a szövetnadrág mindig jó megoldást kínál, lehetőleg inkább hosszú nadrágot viseljünk. Ha szeretnénk kevésbé formálisak maradni, akkor válasszunk chino nadrágot vagy a most divatos, kicsivel a boka felett végződő szövetnadrágot. Utóbbi esetében a kockás anyagúak igencsak kedveltek.

Csak jól szabott, fekete vagy sötét tónusú farmert viseljünk. Az aktuális trendnek megfelelően szaggatott, koptatott vagy hímzett nem a smart casual stílus része. Ezeket hagyjuk meg inkább a hétvégi vagy sportosabb programokhoz.

Cipő esetén kerüljük az edzőcipőket, színes futócipőket. Helyette a bőr félcipő, télen akár Chelsea csizma, nyáron pedig egy hasított bőr mokaszin is jó választás lehet, esetleg egy fekete vagy fehér sneaker. A cipő állapotára azonban figyeljünk: legyen mindig tiszta és sérülésmentes.

Hogyan legyünk egyediek és stílusosak smart casualben?

hosszú férfi nadrág

Kép forrása: Freepik.com

Egyszerre csak egy kiemelkedő, karakteres ruhadarabot vagy kiegészítőt viseljünk. Kerüljük a paradicsommadár effektust. A sötétkék, világoskék, bézs, szürke, fehér és fekete alapszínek a smart casual stílusban. Viselhetünk monokróm összeállításokat is, ezzel biztosan nem nyúlunk mellé.

Ezeket bátran feldobhatjuk mintákkal, vagy egy-egy színes kiegészítővel. Sőt, keverjük bátran a klasszikus szabású darabokat egy-egy izgalmasabb, trendi színes ruhával vagy luxus anyaggal, mint amilyen a selyem. Kezdetnek az is elegendő lehet, ha a zakót egy selyemsállal vagy díszzsebkendővel dobjuk fel.

Ha túl egyszínűnek találjuk az összeállítást egy színes zokni is segítségünkre lehet, hogy stílusosabbá tegyük a szettünket.

A szemüveg öltöztet, tartja a mondás. Nem véletlenül. Egy karakteres napszemüveggel vagy szemüvegkerettel megtörhetjük a hétköznapi visszafogott megjelenést.

Milyen alkalmakra válasszunk smart casual megjelenést?

Könnyű a dolgunk, ha a meghívóban a dress code megjelölése smart casual. Ha viszont nincs megjelölve, könnyű alul lőni egy elegánsabb társasági eseményt vagy akár túlöltözni egy céges összejövetelt.

Bár a stílustanácsadók szerint a túlöltözöttség sosem akkora probléma, mégsem jó, ha amiatt feszengünk, mert nem sikerült megtalálnunk az arany középutat.

Szerencsére a smart casualt rugalmasan tudjuk lazábbra vagy elegánsabbra venni, így gyakorlatilag bármilyen eseményre választhatjuk. Kivételt csak a következő dress code megjelölés jelent: black tie, white tie és ahol az öltöny elvárt.

A smart casual stílus megfelelő lehet az irodában, üzleti megbeszélésre, konferenciára, de akár még egy esti színházhoz vagy koktélozáshoz is.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)