Strapabíró balkonnövények – Íme, a 7 legszebb

verbéna

A balkonnövények a tavaszi és a nyári időszak slágerei, a kertészetek kínálatában szebbnél-szebb virágok közül választhatunk. Ezek a színpompás, dekoratív növények odafigyelést igényelnek, mivel fokozottan ki vannak téve a tűző napnak, a melegnek és a szélnek, valamint a kertbe ültetett rokonaiktól eltérően kevesebb földbe ültetve kell boldogulniuk.

A megfelelő fejlődéshez és bőséges virágzáshoz rendszeres öntözésre valamint tápoldatozásra van szükségük. Az öntözés különösen lényeges, mivel a kevés virágföld gyorsan felmelegszik, a hőmérséklet és a légmozgás miatt pedig könnyen kiszárad.

Az öntözés mellett a talaj állapotára is figyelnünk kell, ugyanis a rendszeres öntözés miatt, a föld összetömörödhet, ezért időnként érdemes fellazítanunk. Fontos, hogy az ültetéskor a jó szerkezetű, tápanyagban gazdag virágföldeket részesítsük előnyben!

Az előbbieken túl tennivalóként meg kell még említeni az elszáradt virágok eltávolítását is, ez segít megőrizni a növények rendezett külsejét, ösztönözni az újabb virágzást, valamint növényvédelmi okokból is lényeges.

Bár az előbbiek alapján úgy tűnhet, hogy a balkonnövények igen csak kényesek, kis odafigyeléssel és az ellenállóbb fajokat ültetve, hosszan díszíthetik otthonunkat. Cikkünk további részében 7 strapabíró, egyszerűbben kezelhető balkonnövényt mutatunk be.

Kerti verbéna

verbéna

Kép forrása: Freepik.com

A kerti verbéna (Verbena x hybrida) piros, lazac, fehér, rózsaszín vagy lila színű, ernyő alakú virágaival, bármely napos helyen lévő balkonládának különlegesen szép dísze lehet. Ez a tömött bokrot alkotó, alacsony termetű egynyári virág májustól egészen szeptemberig ontja virágait.

Napos, meleg helyen, rendszeres öntözés mellett, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik a legszebben. Meghálálja, ha időnként tápoldatozzuk is.

Legyezővirág

legyezővirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kék legyezővirág (Scaevola aemula) egy szétterülő habitusú, alacsony termetű növény, melyet hazánkban egynyáriként nevelünk. Kékeslila árnyalatú, legyező alakú virágai nyáron pompáznak. Hatalmas előnye, hogy elhervadt virágai maguktól lehullanak, valamint, hogy ellenáll az erős szélnek is.

Napos, világos és félárnyékos helyre is ültethetjük, laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajba. Öntözzük rendszeresen, de mértékkel.

Büdöske

büdöske

Kép forrása: Pixabay.com

A bársonyvirág vagy büdöske (Tagetes) elnyűhetetlen növénye a kerteknek, jól bírja a tűző napot, a meleget, és a gyengébb talajokat is tolerálja. Rendkívül jó adottságai miatt a balkonládákban és dézsákban is érdemes számára helyet szorítani. Narancssárga és sárga színű virágaival nagyon szépen mutat más egynyári virágok és évelők társaságában is.

Mézvirág

mézvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Az illatos ternye (Lobularia maritima) vagy közismert nevén mézvirág, egy igen bájos külsejű, alacsony párnát alkotó, édes illatot árasztó kis virág, mely remekül társítható, magasabb és élénkebb színű dísznövényekkel.

Virágai többnyire fehér, ritkábban lila vagy rózsaszín árnyalatúak, a lepkék és más beporzó rovarok is nagyon kedvelik őket. Kimondottan fényigényes és jó szárazságtűrő növény, melyet balkonládába és dézsába is ültethetünk. Érdemes időnként kicsit visszavágni, így a nagyon viharok nem tépázzák meg, és elkerülhetjük, hogy felkopaszodjon.

Nagyvirágú porcsinrózsa

porcsinrózsa

Kép forrása: Freepik.com

A nagyvirágú porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) az egyik legjobb választás, ha egy könnyen kezelhető, alacsony vízigényű és napfénytűrő növényt keresünk a balkonládába. Ez a kúszó növekedésű, vidám színekben pompázó egynyári növény egész nyáron ontja virágait.

Nagyon szereti a napos fekvést és a gyengébb minőségű talajokat is tolerálja, egyedül a túlöntözésre érzékeny. Kitűnő adottságai miatt, nem csak balkonládába, hanem sziklakertbe, vagy szegélynövényként is ültethetjük.

Díszcsalán

díszcsalán

Kép forrása: Freepik.com

A díszcsalán (Plectranthus scutellarioides) kakukktojás a tekintetben, hogy nem virágaival, hanem különleges mintájú és változatos színárnyalatú leveleivel díszít. Látványos összeültetéseket hozhatunk létre, ha különféle díszcsalánokat válogatunk és ültetünk össze.

Ezek a rendkívül dekoratív dísznövények világos vagy félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajban fejlődnek legszebben. Kis odafigyeléssel, világos, fagymentes helyen át is teleltetjük őket.

Torénia

torénia

Kép forrása: Freepik.com

A torénia (Torenia fournieri) még nem számít hazánkban annyira elterjedt balkonnövénynek, azonban érdemes egy próbát tennünk vele, mivel tölcsér alakú, bíbor, kék, lila, rózsaszín, sárga vagy fehér színben játszó virágai, egész nyáron és kora ősszel díszítenek.

Ez a különleges szépségű, bokrosodó növekedésű egynyári virág, akkor jelent jó választást, ha árnyékosabb balkonra keresünk hosszan díszítő virágot, ugyanis félárnyékos fekvésben, jó vízáteresztő, tápanyagdús talajban fejlődik legszebben. Rendszeres öntözést igényel, a túlöntözést azonban kerüljük!

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a balkonnövények kiválasztásához és gondozásához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Freepik.com; Pixabay.com