Találkozhat-e a design és a kényelem, ha kanapékról van szó?

kanapé

A válasz egyszerű: Természetesen igen!

Egy jól megtervezett design ülőgarnitúra ugyanis több mint forma és szín. Nem csupán exkluzív megjelenésével vesz le a lábunkról bennünket, hanem minőségével és kényelmével is elvarázsol. Nézzük meg, hogy mire kell ügyelnünk a választásnál, hogy leendő kanapénk ne csak gyönyörű, hanem minőségi és tartós is legyen.

Hogyan találjuk meg a megfelelőt?

Először is fel kell tennünk magunknak két kérdést. Az első, hogy szobán belül hol szeretnénk elhelyezni a kanapét ez határozza meg ugyanis, hogy mekkora méretet választhatunk. A második, hogy milyen igényeink vannak a használat és üléskomfort tekintetében. Elegendő, ha csak jól néz ki, vagy extra funkciókkal is rendelkezzen?

Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a választ, akkor kezdődhet a keresgélés. Mindenképpen ügyeljünk rá, hogy ne csak a design alapján döntsünk, hanem az ülésmagasság, ülésmélység, a karfák és nyaktámaszok tökéletesen illeszkedjenek magasságunkhoz, testalkatunkhoz.

Próbáljunk ki több típust, ami első ránézésre tetszik és feltétlenül kérjük szaktanácsadó segítségét, ha gyakran és hosszan használjuk a kanapét, ha pl. aludni vagy dolgozni is szeretnénk rajta.

Milyen kanapét vásároljunk, ha nagy a család?

A legjobb ebben az esetben az elemenként rendelhető, tervezhető kanapé. Ezeknek a rendszereknek az óriási előnye, hogy teljesen egyedi igényeinkre szabhatjuk őket, mi alakíthatjuk ki a kívánt méretet, sőt meghatározhatjuk a beépülő funkciókat is.

kanapé

Kép forrása: Novo Home / ADA

Maximális méterhatár gyakorlatilag nem létezik, hiszen a rendelkezésre álló elemekből – mint a Lego kockákból – a végtelenségig „építkezhetünk”. A nagy gyártók, mint pl. az ADA lehetőséget biztosítanak rá, hogy bővítési igény esetén a kiegészítő elemeket akár évek múltán is utánrendelhessük.

Hol találhatunk környezetbarát kárpitozott bútorokat?

Ha olyan kanapét szeretnénk, amelyik nem csak jól néz ki és kényelmes, de a belső szerkezete és a rajta lévő szövet is fenntartható, környezetbarát módon készült, akkor a nagy márkák termékei között keresgéljünk és semmiképp ne vásároljunk online.

A fogd és vidd diszkontokkal szemben a szakkereskedésekben választ kaphatunk a felhasznált alapanyagokkal, a bútor eredetével és a gyártási folyamatokkal kapcsolatos kérdésekre. Választhatunk például olyan kárpitot, amelyik pet palackokból, vagy éppen használt ruhák újrahasznosításával készült.

Melyik könnyebben tisztítható a szövet vagy a bőr?

Ha kisgyermekek vagy háziállatok vannak a lakásban, akkor válasszunk könnyen tisztítható, Aqua Clean technológiájú szövetet. Ezt elegendő egyszerűen egy nedves ruhával áttörölni, az ételfoltok, sár, vagy akár a toll is könnyen eltávolítható róluk.

kanapé

Kép forrása: Novo Home / ADA

Fontos, hogy a könnyű tisztíthatóságon kívül ügyeljünk a szövet kopásállóságra is, hogy kanapénk ne csak szép, de tartós is legyen. A kopásállóságot a Martindale érték mutatja meg nekünk, nagyobb igénybevétel esetén válasszunk 30.000 feletti értékkel rendelkező szövetet.

Ha bőr kanapét választunk az általában egy kicsit több törődést igényel, de tisztító és ápoló szerek segítségével tökéletesen karbantartható.

Beépíthető extrák: a design és funkció találkozása

Az utóbbi pár évben egyre különlegesebb funkciókat építenek be a gyártók az ülőgarnitúrákba. A régen is elérhető vendégágy és ágyneműtartó, ma már senkit nem hoz lázba. Az lett a trend, ami különleges, egyedi, extra. A relax funkció, a mozgatható háttámlák és karfák egyre több ülőgarnitúra típus esetében elérhetők.

Minden funkció közül azonban a változtatható ülésmélység a sláger. Ennél a funkciónál két típus közül választhatunk, az egyiknél, a háttámlák előre-hátra mozgatásával, a másiknál az ülőfelület motoros vagy manuális előre húzásával érhetünk el 18-20 cm-rel mélyebb ülőfelületet.

Ez tökéletes abban az esetben, ha különböző magasságú személyek élnek egy háztartásban, hiszen így mindenki a saját kényelmére formálhatja, annak megfelelően állíthatja be az általa használt ülőfelületet.

Varrástechnika és anyaghasználat

Számtalan stílus és forma elérhető a neves design ülőgarnitúra gyártók kínálatában. Egy modern ülőgarnitúra lehet egyszerű, letisztult, sallangoktól mentes, de szép számmal találunk köztük figyelemfelkeltő, különleges formájú darabokat is.

Az anyaghasználat is eltérő, az egyszerűbb formákhoz gyakran használnak strukturáltabb, natúr megjelenésű szöveteket, míg a különlegesebb formáknál megjelennek a steppelések, tűzések, kéreres varrás és a feltűnőbb fényes, színes bársony anyagok.

Képek forrása: Novo Home / ADA

Hirdetés (X)