Mit érdemes tudni a kásagyöngyről?

gyöngyök

A kásagyöngyök már önmagukban is különlegesek, hiszen az alapanyaguk az üveg. Ez a törékeny, ugyanakkor finom és semmihez sem hasonlítható anyag ebben a formában a tökéletessel vetekszik.

A cseh és japán típusok pedig mást és mást adnak az ékszerrajongók és készítők számára, így ez tipikusan olyan gyöngyfajta, amelyben az alkotás és a kiegészítők használata terén is kiteljesedhet az ember. Ismerjük meg közelebbről ezeket a szépségeket!

A cseh kásagyöngy

Több manufaktúra már nagyon régóta állít elő kásagyöngyöket Csehországban, így igen nagy hagyománya van ebben ebben az európai országban. A cseh kásagyöngyök máig egyetlen jelzővel illethetők: minőségi. Ám ezeknek az apró ékszeralapanyagoknak a szépsége, az esztétikuma és a ragyogó megjelenése is magáért beszél.

Emellett kezdők számára is remek választás, ugyanis a szabályos, egyforma méretű gyöngyök nemcsak megkönnyítik, hanem szinte önműködővé teszik az ékkészítést. A gyártásuk során először megolvasztják az üveget, amelyből majd cseh kásagyöngyök gyöngyök készülnek, majd a masszát hosszú, henger alakú rudakba öntik, amelyeket lehűtenek.

Mikor újra megszilárdult az üveg, szeletekre vágják, majd minden darab szélét lecsiszolják. A végeredmény pedig a számos különböző színben tündöklő, változatos méretű gyöngyök lesznek.

Japán kásagyöngy

Ezeknek a gyöngyöknek a története a régmúltra nyúlik vissza, ugyanis Japánban már 1940 óta gyártják ezeket a szépségeket. Első ránézésre a cseh és japán kásagyöngyök közötti legfőbb különbség az árukban mutatkozik meg, ám a minőségük is jóval magasabb.

Ugyanis a szemek ebben az esetben jóval egyenletesebbek egy kevésbé hibásak már a nagyobb méretűek esetében is, emellett pedig a színek is tartósabbak az ázsiai verzió esetében, így hosszú évek után sem veszítenek eredeti szépségükből a belőlük készült ékszerek.

A széles színskála és az egységes gyöngyök bátran felhasználhatók bonyolultabb ékszerek előállításához is. A hozzájuk tartozó színkódok pedig egészen egyediek és nagyon sokat segítenek abban, hogy egy adott mintát lehessen felfűzni vagy akár egy komplett szettet megalkotni általa.

Enélkül ugyanis szinte lehetetlen két egyforma mintát fűzni. Fontos, hogy nagyon sokan összekeverik a delicaval, ám nem ugyanarról a típusú gyöngyről van szó. A japán verziónak ugyanis jóval kisebb a furata és nincs 100%-ig tökéletesre csiszolva minden oldaluk.

Változatos kásagyöngy méretek

Ezeknek a gyöngyöknek a méretezése sem mindennapi, ugyanis inchben mérik. A feltüntetett számok pedig azt jelzik, hogy egy inchben hány gyöngy fér el az adott méretekből. A japán kásagyöngyök igen változatokat e téren, a 15/0 méret a legkisebb, amely 1,5 milliméteres, az 1/0 pedig rendszerint a legnagyobb, 6,5 milliméteres.

Eredetileg a cseh típusoknál is az inch volt a mértékegység, ám ebben az esetben ez már ritkábban használják ezt, hiszen minél nagyobb egy gyöngy, annál kevésbé stimmelnek az arányok. Így a utóbbiakat sok esetben már milliméterben tüntetik fel, így jobban lehet velük számolni.

Fontos, hogy ha 15/0 méretet választasz a cseh és japán gyöngyökből is, azok nem lesznek egyforma nagyok, ugyanis eltérő a furatuk méretezése. Vagyis ha az alap ötlet az, hogy kombinálod ezeket a szépségeket, érdemes ezzel is számolnod.

Bátran kombinálhatók más gyöngyökkel és kiegészítőkkel is

Formájuknak és megjelenésüknek hála a japán és cseh kásagyöngyök egyaránt remekül kombinálhatók más típusú gyöngyökkel, de jól állnak nekik a különböző kiegészítők is, legyen az egy csillogó kő, egy jól megválasztott köztes, egy medál vagy akár egy charm. Ezáltal pedig még inkább egyedi ékszereket alkothatsz, amelyek igazán tükrözik majd az ízlésedet és a személyiségedet.

Bármelyik kásagyöngy típusra is esik a választásod, garantáltan csoda szép nyakláncok, mesebeli karkötők, egyedi fülbevalók és nem mindennapi gyűrűk készülnek majd általuk. Ezeket a szépségeket pedig mindenki megcsodálja majd, nem utolsósorban pedig ajándékba is tökéletesek.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)